Як захистити свій браузер від зовнішніх загроз?

5 хв. читання

Незважаючи на безліч шахрайських схем – від нав’язливої реклами і до майнінгу криптовалют за Ваш рахунок – існує кілька простих порад, які вбережуть Ваш браузер і комп’ютер від зовнішніх загроз.

Налаштуйте браузер

Зазвичай всі необхідні налаштування ввімкнені за замовчуванням, але варто хоча б ознайомитися з ними.

Ви можете заборонити доступ до небажаних елементів, таких як камера або мікрофон, заборонити відстеження геолокації. Це не панацея, але так Ви принаймні переконайтеся, що браузер не налаштований проти вас.

Регулярно оновлюйтесь

Не встигли розробники залатати чергову дірку в безпеці браузера, як з’являється нова, тому так важливо, щоб була встановлена ​​нова версія.

У багатьох сучасних браузерах є служба автоматичного оновлення. Якщо Ви відключили її з якоїсь причини, не забувайте регулярно перевіряти наявність оновлень вручну.

Ось, як це зробити, в різних браузерах:

Firefox

Запустіть браузер. Знайдіть пункт “Налаштування” → “Загальні” → “Оновлення Firefox” → “Автоматично встановлювати оновлення“.

 

firefox update

Щоб перевірити наявність оновлень, запустіть браузер і виберіть пункт “Про Firefox“.

Chrome

Запустіть браузер. Натисніть на три крапки в верхньому правому куті. Виберіть меню “Довідка” → “Про Google Chrome“.

Opera

Запустіть браузер. Натисніть на значок Opera у верхньому лівому кутку. Виберіть “Довідка” – “Про програму“.

Будьте уважні при встановленні розширень

Більшість розширень нешкідливі, а деякі взагалі незамінні в роботі. Але не втрачайте пильності, особливо коли справа стосується доступу до Ваших даних. Перед встановленням браузер покаже, до якої інформації і функцій розширення хоче отримати доступ. Обов’язково ознайомтеся зі списком.

Наприклад, отримавши доступ до Ваших даних на всіх веб-сайтах, розширення може блокувати рекламу або, навпаки, додавати зайві банери.

Спливаюча реклама – найменш шкідливе, з чим Ви можете зіткнутися. Набагато гірше, якщо зловмисники зможуть отримати доступ до Ваших даних і паролів.

Жодного надійного захисту на цей випадок немає, тому доведеться бути відповідальними і стежити за тим, що встановлюєте.

Декілька порад перед встановленням додатків:

  • Встановлюйте розширення тільки з офіційного магазину.
  • Звертайте увагу на кількість людей, які встановили розширення, і відгуки.
  • Намагайтеся встановлювати розширення від офіційних розробників.
  • Якщо вже встановлене розширення запитує доступ до нових даних, задумайтеся. Можливо, його продали або зламали.

Використовуйте антифішингові додатки

Фішингові сайти – головна біль сучасного інтернет-користувача. Співробітники AdGuard стверджують, що на 15 мільйонів веб-сайтів припадає 1,5 мільйона фішингових. І це тільки ті сторінки, які перевірили розробники.

Як і у випадку з розширеннями, будьте пильні і обережні. Не переходьте за посиланнями на сайти, які вимагають вводити особисту інформацію, не піддавайтеся на провокації шахраїв.

Щоб було спокійніше, скористайтеся антифішинговим додатком для браузера. Він не тільки заблокує спливаючу рекламу, але і захистить від витоку даних.

Завантажити для Chrome: AdGuard Антибанер
Завантажити для Firefox: Adguard Антибаннерот Adguard Software Ltd
Завантажити для Opera: Adguard
Завантажити для Safari: AdGuard AdBlocker

Популярність криптовалют не могла залишитися без уваги шахраїв. Щоб успішно добувати біткойни, потрібно непогано вкластися, але любителі халяви придумали інший спосіб – майнінг за допомогою чужих комп’ютерів.

Для цього достатньо впровадити код на веб-сайт. На щастя, захистити себе від подібних дій можна. Просто встановіть розширення для свого браузера, наприклад No Coin.

Завантажити для Chrome: No Coin – Block miners on the web!
Завантажити для Firefox: No Coinот Keraf, Abdullah Diaa
Завантажити для Opera: No Coin

Нагадаємо, Google планує вжити додаткових заходів для боротьби з шахрайськими розширеннями для Chrome. Так, Google планує видаляти розширення з веб-магазину Chrome, якщо вони порушують нові політики.

Також на щорічній конференції Apple для розробників WWDC 2019 була представлена ​​нова технологія авторизації “Увійти за допомогою Apple”. За бажання користувачі можуть приховати свою фактичну адресу пошти, а Apple випадковим чином згенерує тимчасову адресу.

Окрім цього, Mozilla представила чергове оновлення для свого браузера Firefox 67.0.1, який є є першим мінімальним оновленням версії 67 і його можна зараз завантажити для платформи Windows, Linux і macOS.

Поділитися
Exit mobile version