Які додатки збирають більше даних у порівнянні з іншими?

3 хв. читання
androidsmartphone

Великі технологічні компанії переглядають свої політики конфіденційності даних користувачів. Масштабні зміни реалізувала Apple в iOS 14.5, істотно ускладнивши розробникам додатків збір даних користувача. Точно також має намір вчинити Google з виходом Android 12. Компанія продовжить відстежувати своїх користувачів, але не буде відкрито надавати її своїм партнерам.

Згідно з дослідженням компанії Invisibly, 82% опитаних нею людей схвально ставляться до обмежень по збору призначених для користувача даних. Більш того, 76% респондентів не подобається отримувати таргетовану рекламу, і вони хочуть, щоб компанії припинили цю практику. На думку 68% учасників опитування, конфіденційність даних має дуже велике значення.

З виходом iOS 14.5 в квітні нинішнього року Apple зобов’язала розробників додатків запитувати в користувачів дозвіл на відстеження їх дій в інтернеті. За даними Invisibly, по станом на 16 травня такий дозвіл дали тільки 15% користувачів.

Примітно, що одні додатки збирають більше даних, ніж інші. Наприклад, в категорії “Месенджери і відеодзвінки” першим у зборі персональних даних користувачів є Facebook Messenger. Найменше даних збирає Cisco Webex Meetings. Також в категорії “Соціальні мережі” найбільше даних збирає Facebook. Найменший обсяг призначених для користувача даних збирає Clubhouse. У категорії “Навігація” перше місце займає Waze GPS, в той же час InRoute передає жодних додаткових даних взагалі.

Очевидно, найбільше даних збирають найбільш популярні додатки. Проте, існують додатки, яким не потрібні ніякі дані. Для того щоб вижити, вони беруть плату за користування або пропонують покупки всередині програми.

Крім іншого, як показують результати дослідження, соцмережі та додатки для доставки їжі збирають більше даних, ніж інші. У топ-5 також входять додатки для покупок, знайомств і здійснення платежів, а далі йдуть сервіси бронювання авіаквитків, додатки для відстеження менструального циклу, месенджери і відеодзвінки, стрімінгові і фінансові сервіси.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як виявити та чому краще не сперечатися з “тролями”? ПОРАДИ

Правила безпеки дітей в Інтернеті

Як захистити підлітків від інтернет-шахраїв? ПОРАДИ

Як зберегти заряд батареї на Вашому iPhone? ПОРАДИ

Як користуватись Google Docs? ІНСТРУКЦІЯ

До речі, Google планує ускладнити Android-додаткам відстеження користувачів. Компанія анонсувала зміни в те, як обробляються унікальні ідентифікатори пристроїв, що дозволяють відстежувати їх між додатками.

Також Apple має намір випустити оновлення для своїх пристроїв, після якого вони дозволять користувачам дізнаватися, яку саме інформацію про них збирають додатки.

Microsoft детально розповість про “наступне покоління Windows” на спеціальному заході, який відбудеться в кінці цього місяця. Компанія почала розсилку запрошень на захід, який буде повністю присвячено програмній платформі Windows і почнеться о 18:00 (за київським часом) 24 червня.

Окрім цього, зловмисники поширюють шкідливе ПЗ під виглядом популярних Android-додатків від відомих компаній. Підроблений плеєр VLC, антивірус Касперського, а також підроблені додатки FedEx і DHL встановлюють на пристроях жертв банківські трояни Teabot або Flubot, вперше виявлені раніше в цьому році.

Поділитися
Exit mobile version