Meta відстежує історію ваших посилань у Facebook, але тепер ви можете відмовитися від цього

Налаштування ввімкнено за замовчуванням для всіх акаунтів Facebook. Не хочете, щоб вас відстежували? Ось як його вимкнути.

5 хв. читання

Якщо ви нещодавно відкривали налаштування Facebook, то могли побачити нову опцію “Історія посилань”. Це бібліотека, яка зберігає історію ваших посилань у Facebook. Meta, материнська компанія Facebook, рекламує це нове налаштування як “функцію”, щоб користувачі більше ніколи не втрачали посилання, але, схоже, це додатковий рівень до механізмів відстеження компанії.

Історія посилань зберігає всі посилання, на які користувачі переходять у мобільному додатку Facebook на Android та iOS, протягом 30 днів. Хоча деяким користувачам це може здатися зручним інструментом для відстеження їхньої активності в інтернеті, Meta повідомляє, що вона також може “використовувати цю інформацію для покращення вашої реклами в різних технологіях Meta”.

Налаштування історії посилань впроваджується поступово, але, схоже, за замовчуванням воно ввімкнене, і користувачі змушені вручну переходити на вкладку налаштувань, щоб вимкнути його, якщо вони не хочуть, щоб їхні переходи по посиланнях відстежувалися і зберігалися. Це означає, що багато користувачів несвідомо погоджуються на таку тактику відстеження.

Коли відстеження переходів за вашими посиланнями призводить до таргетованої реклами і хто знає, до чого ще, межа між наданням корисного інструменту і ще одним Meta dark шаблоном значно розмивається.

Як вимкнути історію посилань у Facebook

На тлі занепокоєння щодо конфіденційності та законодавства, спрямованого на захист даних користувачів, компанія Meta продовжує просувати свою тактику збору даних у своїх продуктах. Ось як ви можете вимкнути історію посилань Facebook:

1. Відкрийте додаток Facebook

Відкрийте додаток Facebook на своєму пристрої iOS або Android і увійдіть в систему.

2. Перейдіть до меню вашого профілю

Натисніть на Меню, щоб отримати доступ до меню та інформації про ваш обліковий запис. Зазвичай воно знаходиться в правому нижньому куті.

3. Натисніть на Налаштування та конфіденційність і перейдіть до розділу Налаштування

Натисніть на вкладку Налаштування та конфіденційність, а потім виберіть Налаштування, щоб отримати доступ до налаштувань вашого облікового запису.

4. Прокрутіть вниз, щоб знайти Браузер

Прокрутіть вниз і торкніться “Браузер”. Налаштування “Історія посилань” відстежує посилання, які ви натискали в додатку Facebook, а потім відкривали в браузері цього додатка,

5. Вимкніть історію посилань

У розділі “Браузер” посуньте перемикач опції “Дозволити історію посилань”, щоб вона була вимкнена.

Якщо ви не бачите цієї опції в налаштуваннях Facebook, ймовірно, можливість відмовитися від історії посилань Facebook ще не доступна для вашого акаунта.

Meta відстежує історію ваших посилань у Facebook
Як вимкнути відстеження історії посилань у Facebook

Поширені запитання

Чи можна очистити історію посилань у Facebook?

Так, навіть якщо у вас увімкнена функція відстеження історії посилань, ви можете будь-коли отримати доступ до історії посилань і очистити її. Очистити історію посилань можна в налаштуваннях браузера додатку Facebook, де ви також можете ввімкнути або вимкнути цю функцію.

Як довго Meta зберігає історію посилань Facebook?

Meta заявляє, що зберігає посилання, на які ви переходили в додатку Facebook, до 30 днів. Якщо ви вимкнете налаштування історії посилань, Meta повідомляє, що для видалення історії посилань може знадобитися до 90 днів.

Чи відстежує Meta посилання, відвідані за межами програми Facebook?

Налаштування “Історія посилань” зберігає лише ті посилання, які ви відвідуєте в додатку Facebook. Якщо ви ввімкнете цей параметр, всі посилання, на які ви переходите у Facebook, будуть збережені у сховищі, яке ви зможете переглядати, але ви не побачите жодного посилання, на яке ви переходили за межами додатку Facebook.

Хіба Meta вже не відстежує переходи за посиланнями?

Meta має туманну історію з конфіденційністю користувачів, тому він упаковує тактику історії посилань як функцію конфіденційності, а не як механізм відстеження. Здається, що це нове налаштування дає користувачам контроль над посиланнями, на які вони переходять у Facebook, але Meta вже відстежувала цю інформацію для користувачів Facebook та Instagram.

Читайте також: Технологічні гіганти зловживають вашими особистими даними. Правда чи ні?

Це перший раз, коли Meta дає користувачам контроль над цим параметром. Meta ще не дозволяє користувачам вимкнути історію посилань в Instagram, яка також відкриває посилання, на які вони переходили, у вбудованому браузері.

Поділитися
Exit mobile version