Які переваги у “чистого” Android?

5 хв. читання

Багато людей не знають різниці між “чистим” Android і іншими версіями цієї ОС. В результаті Ви можете навіть не здогадуватися про переваги тієї чи іншої збірки.

Отже, чистий Android, є версією мобільної операційної системи, що поставляється або випущена компанією Google. Він не має ніяких змін від виробників смартфонів. Наприклад, смартфони Samsung Galaxy S10 і Note 10 мають призначену для користувача операційну систему під назвою One UI. Хоча ця ОС заснована на Android, вона містить драйвери, програми та інше програмне забезпечення, яке не входить до “основного” Android. Як інший приклад виступає Huawei, що використовує власну призначену для користувача ОС на базі Android під назвою EMUI.

Чим кращий “чистий” Android?

Найбільше зауважень, з якими стикається Android (особливо від шанувальників iOS) – це уразливість системи безпеки і наявність шкідливих програм. Google досить швидко розробляє виправлення для всіх знайдених шпарин і випускає їх на чистий Android в найкоротші терміни. У той час як виробникам інших версій необхідно більше часу для адаптування патчів зі своїми фірмовими версіями Android.

Іноді єдиний спосіб отримати найновішу версію Android від конкретних виробників – це купити їх найновіший пристрій. Так як далеко не всі прагнуть адаптувати свіжі апдейти під старі апарати. Однак у чистого Android таких проблем куди менше. З останньої операційною системою також поставляються найсвіжіші версії Google-додатків , такі, як Google Assistant , карти, Google Камера тощо. Є також поліпшення користувальницького інтерфейсу і продуктивності.

Помітним мінусом “збірок” є включення фірмових додатків від виробника. Проблема в тому, що ці програми також мають встановлені аналоги від Google. Google дає вам Chrome, в той час як ваш виробник пропонує свій власний інтернет-браузер. А Google Play часто йде разом з іншим фірмовим магазином додатків (наприклад, Galaxy Store для пристроїв Samsung).

Google недавно зробила перші (і ми сподіваємося не останні) кроки щодо поліпшення продуктивності Android, в тому числі в сфері оптимізації витрат батареї. Одним з найбільш дратівливих наслідків “брендованої” версії Android є те, що операційна система буде займати додатковий простір для зберігання файлів і споживати більше ресурсів. Адже крім, власне, ОС, смартфону також потрібно буде запускати і оболонку від виробника пристрою з низкою програм і служб, що висять в пам’яті.

androidsmartphone

Нагадаємо, компанія D-Link попередила користувачів, що кілька моделей маршрутизаторів містять низку критичних уразливостей, експлуатація яких дозволяє віддаленим зловмисникам отримати контроль над обладнанням і викрасти дані. Як повідомив виробник, проблеми не будуть виправлені, оскільки обладнання застаріло і більше не буде отримувати оновлення безпеки.

Також Microsoft працює над реалізацією в майбутніх випусках Windows 10 протоколу “DNS поверх HTTPS” (DNS over HTTPS, DoH). Протокол DoH дозволяє виконувати дозвіл DNS поверх зашифрованого HTTPS-з’єднання, а DoT шифрує і “упаковує” DNS-запити через протокол Transport Layer Security (TLS). Додавши DoH в Windows 10 Core Networking, Microsoft прагне посилити захист приватності користувачів в Інтернеті шляхом шифрування всіх їх DNS-запитів.

Зверніть увагу, що Intel збирається видалити завантаження для старих апаратних компонентів з офіційного сайту. Хоча компанія не робила офіційної заяви з приводу видалення драйверів, багато користувачів помітили попередження при спробі завантажити окремі екземпляри програмного забезпечення. Тому якщо Ви використовуєте старе обладнання Intel, Вам слід якомога швидше завантажити оновлення BIOS і драйвери на свій пристрій.

До речі, для безпечного збереження даних давно радять використовувати менеджер паролі – наприклад, 1Password, LastPass або Bitwarden. Але сучасні веб-браузери також мають вбудовані менеджери паролів. Здавалося б, навіщо встановлювати інший? Як виявилося, є багато вагомих причин уникати вбудованого інструменту управління паролями для браузера.

Окрім цього, за цей рік було виявлено багато різних атак на критично важливі фінансові установи та інші цілі особливого значення. Зазвичай для проникнення в систему конкретної компанії кіберзлочинці надсилають фішингові електронні листи, а в деяких випадках вони користуються необмеженістю дозволів популярних хмарних ресурсів. Як захистити інформаційні ресурси компанії та уникнути поширених помилок, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version