Японія розробляє віруси, бекдори й інше шкідливе ПЗ для атак на хакерів

2 хв. читання
cyberthreat map

Міністерство оборони Японії почне розробку кіберзброї, яка буде використовуватися виключно для самооборони. Передбачається, що створенням шкідливого ПЗ займуться державні підрядники, а робота над ним буде завершена до кінця поточного фінансового року, повідомляють місцеві ЗМІ.

За наявними даними, шкідливе ПЗ буде включати віруси і бекдори, однак влада не розголошує інформацію про можливості програми і ситуаціях, в яких кіберзброя буде задіяна. Імовірно, розробка буде використовуватися тільки у випадках атак на японські структури і тільки проти атакуючих.

Кілька років тому Японія вже намагалася створити кіберзброю. У 2012 році уряд країни доручив компанії Fujitsu розробити ПЗ для виявлення і знешкодження джерел кібератак, однак цей проект не приніс бажаних результатів.

До речі, в незаконному втручанні у роботу комп’ютерів викрили 20-річного мешканця Хмельниччини. Хакер за допомогою шкідливого програмного забезпечення викрадав інформацію, що зберігалася на комп’ютері жертви та продавав її на спеціалізованих хакерських форумах.

Нагадаємо, злочинці продовжують користуватися людською наївністю, створюючи фальшиві хакерські інструменти, чіти для популярних ігор та інший фейковий софт, справжнім призначенням якого є розкрадання чужих облікових даних.

Також шкідливу ​​кампанію з поширення загроз через популярну рекламну платформу виявили фахівці з кібербезпеки. Зокрема, для заманювання потенційних жертв на сайт зі шкідливим програмним забезпеченням кіберзлочинці використовували рекламу в браузері. Файли із загрозами зловмисники маскували під шаблони документів.

Окрім цього, незалежний дослідник Пол Маррапезе (Paul Marrapese) виявив уразливості в IoT-обладнаннідесятків китайських виробників, які можна використовувати для MitM-атак і втручання у роботу пристроїв. За підрахунками експерта, до загрози схильні понад 2 мільйони IP-камер, розумних дверних дзвінків, радіонянь та інших IoT-пристроїв.

Поділитися
Exit mobile version