ЄС вводить санкції проти кібератак

2 хв. читання
cyberattack 234

Рада Європи розробила юридичний механізм щодо введення санкцій за кібератаки. Про це йдеться в повідомленні, поширеному в п’ятницю, 17 травня.

“Рада розробила фреймворк, який дозволить ЄС ввести обмежувальні заходи у відповідь на кібератаки, що представляють зовнішню загрозу Європейського Союзу або його державам-членам, включаючи кібератаки проти третіх держав або міжнародних організацій, де обмежувальні заходи необхідні для досягнення цілей спільної зовнішньої політики і політики безпеки” , – наголошується в повідомленні.

Зокрема, документ дозволяє ЄС ввести санкції проти осіб або організацій, які несуть відповідальність за кібератаки, їх фінансують або підтримують обладнанням, а також тих, хто причетний до цих кібератак іншим чином.

Під новий режим санкцій підпадають атаки, які:

  • ініціюються або здійснюються з територій поза Євросоюзом;
  • використовують інфраструктуру, розташовану поза ЄС;
  • виробляються особами або організаціями, створеними або діючими за межами ЄС;
  • здійснюються за підтримки осіб або організацій, що діють за межами Євросоюзу.

Режим також поширюється на спроби кібератак, які потенційно могли б завдати значної шкоди.

Обмежувальні заходи включають заборону на в’їзд на територію Євросоюзу, заморожування активів фізичних і юридичних осіб, а також заборона для громадян або компаній з ЄС на фінансування подібних осіб і організацій.

Нагадаємо, великі американські корпорації Intel Corp., Qualcomm Inc., Xilinx Inc. і Broadcom Inc. призупиняють постачання своїх продуктів та програмного забезпечення китайській телекомунікаційній компанії Huawei.

Також, у топ-5 найпопулярніших сайтів в Україні у квітні склали пошуковик Google (60%), відеохостинг Youtube (43%), соцмережа Facebook (32%), новинний агрегатор ukr.net (14%) і сайт ПриватБанку (11%).

До речі, не всі Android-пристрої дозволяють переміщати частини встановленої програми на карту пам’яті, але для тих, які це вміють, процес займає усього кілька секунд.

Поділитися
Exit mobile version