Затримали хакера, який розповсюджував шкідливе ПЗ та зламував мобільні телефони

2 хв. читання
hacker

Протиправну діяльність викрили співробітники кіберполіції Київщини. Встановлено, що 39-річний мешканець Запоріжжя створив та адміністрував 4 веб-ресурси, де пропонував безкоштовно завантажити на смартфон шкідливе програмне забезпечення.

З його допомогою можна було отримати віддалений прихований контроль мобільного пристрою, що призводило до витоку, втрати, підробки та блокування інформації.

Розповсюдження шкідливого програмного забезпечення чоловік здійснював з 2019 року.

В оселі фігуранта правоохоронці провели обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні пристрої, флеш-накопичувачі, банківські картки та транспортні засоби.

Під час попереднього огляду техніки виявлені сліди розробки та керування адміністративною панеллю шкідливого програмного засобу.

Зловмиснику загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Чому три випадкових слова – це найкращий пароль? ІНСТРУКЦІЯ

Як не стати жертвою програм-вимагачів? ПОРАДИ

Якими будуть нові смартфони Galaxy Z Fold 3 та Z Flip 3? ОГЛЯД

Як уникнути шахрайських схем із використанням deepfake-відео? ПОРАДИ

Навіщо інші антивіруси, якщо у Вас є Windows Defender? ПОРАДИ

Як налаштувати режим “Не турбувати” на телефонах Samsung Galaxy? – ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, ізраїльський виробник рішень для верифікації та забезпечення прозорості в мобільних та online-екосистемах GeoEdge повідомив про виявлення першої у світі кібератаки на домашні IoT-пристрої з використанням шкідливої реклами.

Також баг на офіційному сайті виробника автомобілів Ford Motor відкривав конфіденційні дані, доступ до яких міг отримати будь-який хакер. Серед інформації були бази даних клієнтів, відомості про співробітників тощо.

Окрім цього, американська трубопровідна компанія Colonial Pipeline виплатила 4,4 мільйона доларів хакерам, які викрали особисті дані майже 6 тисячам нинішніх та колишніх працівників компанії. Colonial Pipeline була вимушена сплатити викуп через ймовірність загрози газової кризи.

І майже анекдотична ситуація трапилася із розробником шкідливих програм, який розпочав їх тестування у своїй системі, щоб випробувати нові функції, а згодом дані потрапили на розвідувальну платформу хакерів. Мова йде про розробника Raccoon – трояна-викрадача інформації, який може збирати дані з десятків програм.

Поділитися
Exit mobile version