Жертви хакерів-вимагачів не повідомляють про атаки в поліцію

4 хв. читання
cybercrash 2

Звернення в поліцію з проханням про порушення кримінальної справи “зазвичай не є пріоритетом” для потерпілих, які більше стурбовані підтримкою бізнесу і зниженням шкоди їх репутації.

У звіті Європолу Internet Organised Crime Threat Assessment 2020 (Оцінка загрози організованої злочинності в інтернеті 2020) докладно описані ключові форми кіберзлочинності, які становлять загрозу для бізнесу в цей час.

Програми-вимагачі залишаються однією з основних проблем, особливо з урахуванням того, що подібні угруповання все частіше демонструють високий рівень навичок і витонченості. У багатьох випадках вимагачі не просто шифрують дані за допомогою шкідливого ПЗ і вимагають сотні тисяч або мільйонів доларів у біткоїнах, але вони також загрожують витоком вкрадених конфіденційних корпоративних файлів або персональної інформації жертв, якщо їх вимоги не будуть виконані.

Хоча програми-вимагачі є однією з найвідоміших форм кібератак, повідомлень про дані злочини надходить дуже мало, оскільки багато організацій не звертаються в правоохоронні органи після того, як стали жертвами. Кілька правоохоронних органів в Європі і зовсім заявили, що чули про випадки вимагання тільки з повідомлень у місцевих ЗМІ.

Звернення в поліцію з проханням про порушення кримінальної справи “зазвичай не є пріоритетом” для потерпілих, які більше стурбовані підтримкою бізнесу і зниженням шкоди їх репутації. Для деяких ідея залучення правоохоронних органів зовсім може розглядатися як ризик для їх репутації.

У зв’язку з цим деякі підприємства вважають за краще співпрацювати з “приватними охоронними фірмами” для розслідування атак або переговорів про виплату викупу. Компанії роблять це з метою приховати докази атаки від громадськості. Багато компаній як і раніше розглядають сплату викупу як найшвидший і простий спосіб відновлення роботи систем.

“Вдаючись до послуг подібних фірм, жертви не подають офіційну скаргу, тим самим знижуючи поінформованість правоохоронних органів про реальну кількість атак програм-вимагачів”, – йдеться в звіті Європолу.

Але не тільки компанії не повідомляють про атаки програм-вимагачів, намагаючись уникнути розголосу. Деякі жертви просто не думають, що правоохоронні органи можуть чимось допомогти.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Шахрайство, оманливий дизайн, або як торгові сайти змушують Вас витрачати більше?

Найпоширеніші схеми кіберзлочинців та способи захисту від них. Поради

Як користуватися спеціальними піктограмами програм на Вашому iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Як перемістити програми з бібліотеки додатків на головний екран на iPhone?– ІНСТРУКЦІЯ

Чим Вам загрожує підключення невідомих USB? Поради із захисту

Як зробити Chrome веб-браузером за замовчуванням на iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Кібератаки та шкідливі програми – одна з найбільших загроз в Інтернеті. Дізнайтеся з підбірки статей, як виникло шкідливе програмне забезпечення та які є його види, що таке комп’ютерний вірус, про усі види шкідливого ПЗ тощо.

До речі, дослідники розкрили подробиці про критичну уразливість в додатку Instagram для Android, експлуатація якої дозволяла віддаленим зловмисникам перехопити контроль над цільовим пристроєм шляхом відправки спеціально створеного зображення.

Цікаво знати, що кіберполіція затримала злочинну групу, яка за допомогою скімінгових пристроїв виготовляла дублікати банківських карток. Далі з цих карток знімали готівку. За це зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.

Також після додавання до свого функціоналу аудіо-твітів для iOS у червні, Twitter зараз експериментує з ідеєю дозволити людям записувати та надсилати голосові повідомлення за допомогою прямих повідомлень.

Важливо знати, що хакерам вдалося обійти захист iOS 14 на пристроях, що базуються на процесорі Apple A9.

Поділитися
Exit mobile version