5 шляхів, як прямі сонячні промені можуть пошкодити ваш ноутбук

6 хв. читання

Сонячне світло – це чудово, якщо ви рослина або людина, яка хоче підняти собі настрій. Але ваш ноутбук не фотосинтезує і не піддається сезонній депресії, тому краще тримати його в тіні. Розповідаємо, чому ваш ноутбук страждає на сонці.

laptop sun e1691657398185

1. Перегрів

Мабуть, найпершим і найпомітнішим ризиком використання ноутбука на сонці є його перегрів. Ноутбук має складну систему охолодження, призначену для підтримання безпечної робочої температури компонентів. Однак прямі сонячні промені можуть призвести до перегріву, з яким не впорається система охолодження вашого ноутбука.

Більшість ноутбуків оснащені заходами безпеки, щоб запобігти незворотнім пошкодженням від перегріву. Однак, якщо ноутбук перегрівається, він може вимкнутися, щоб захистити свої компоненти. Якщо таке вимкнення відбувається регулярно, це може призвести до зносу апаратного забезпечення, що потенційно скоротить термін служби вашого пристрою.

Читайте також: Шість поганих звичок, які можуть “вбити” Ваш комп’ютер

Крім того, деякі компоненти можуть зазнати незворотних пошкоджень, якщо ваш ноутбук тривалий час перебуває під впливом високої температури. У найгіршому випадку ноутбук може повністю вийти з ладу. Жодне вбудоване захисне вимкнення не врятує ноутбук, якщо ви регулярно використовуєте його на сонці, доки він знову і знову не досягне своєї теплової межі.

2. Вицвітання та пошкодження екрану

Інтенсивне сонячне світло може негативно впливати на дисплей вашого ноутбука, особливо якщо він використовує технологію LCD (рідкокристалічний дисплей). Тривалий вплив сонячного світла може призвести до вицвітання кольорів на екрані, що призведе до менш яскравого та погіршеного візуального сприйняття.

Це відбувається тому, що органічні компоненти РК-дисплея вразливі до ультрафіолетового та інфрачервоного випромінювання. Це може призвести до зміщення кольорів і вицвітання. Це не станеться за кілька хвилин, але може викликати занепокоєння, якщо ви часто використовуєте ноутбук на відкритому повітрі.

3. Скорочення терміну служби або пошкодження акумулятора

Батареї, особливо літій-іонні, які зазвичай використовуються в ноутбуках, чутливі до нагрівання. Коли ноутбук піддається впливу високих температур, це може призвести до того, що батарея нагріється більше, ніж дозволяє її конструкція. З часом це може зменшити здатність акумулятора утримувати заряд, а це означає, що вам доведеться частіше під’єднувати його до електромережі. Крім того, сьогодні більшість ноутбуків не мають знімного акумулятора. Якщо ви передчасно розрядите акумулятор через надмірне нагрівання, заміна батареї буде дуже складною справою. Вам доведеться частково розібрати ноутбук, щоб отримати доступ до внутрішнього відсіку акумулятора, або відправити його в сервіс.

Читайте також: Як збільшити термін служби батареї ноутбука Windows

У важких випадках надмірне нагрівання може спричинити стан, відомий як тепловий втеча, коли температура батареї неконтрольовано зростає, що призводить до виходу з ладу або вогняного вибуху. Таке трапляється рідко, але це підкреслює важливість того, щоб ваш ноутбук, а особливо його акумулятор, залишався прохолодним.

4. Деформація пластику або небезпечне нагрівання металевих компонентів

Багато ноутбуків мають пластикові або металеві корпуси, які можуть деформуватися під впливом сильного нагрівання прямими сонячними променями. Пластикові деталі можуть розм’якшитись і втратити форму, а металеві – нагрітись настільки, що можуть спричинити опіки, якщо до них доторкнутись.

Наприклад, якщо ви коли-небудь залишали пластиковий предмет на сонці занадто довго, ви, мабуть, помічали, що він може деформуватися або викривлятися. Те саме може статися з пластиковими компонентами вашого ноутбука, такими як корпус або клавіші. Металеві деталі, такі як корпус деяких висококласних ноутбуків або радіатор, можуть небезпечно нагріватися, що потенційно може призвести до травм. І навіть якщо ми не говоримо про тілесні ушкодження, у найгіршому випадку, якщо ви використовуєте ноутбук на вулиці, і сонце відбивається від вигнутих скляних або металевих поверхонь під потрібною інтенсивністю і кутом, сонце може діяти майже як полум’я запальнички, плавлячи дірки в пластикових корпусах і екранах ноутбуків.

Читайте також: 3 основні інструменти Windows для усунення несправностей (і як ними користуватися)

Захищені ноутбуки можуть мати спеціальні УФ-стабілізовані зовнішні матеріали, оскільки вони призначені для використання на відкритому повітрі, але очікується, що звичайні ноутбуки будуть перебувати на вулиці лише обмежену кількість часу. Якщо бути чесними, більшість ноутбуків навіть не мають екранів, які читаються на сонячному світлі!

5. Пошкодження від ультрафіолету

Ми вже трохи торкалися теми пошкодження ультрафіолетом, але варто підкреслити, що ця особлива частина сонячного випромінювання загалом є шкідливою для більшості технологій, які не були стабілізовані від ультрафіолетового випромінювання або не мають захисту від нього. У той час як інфрачервоне випромінювання нагріває ваш ноутбук, ультрафіолетове випромінювання може викликати хімічні зміни в матеріалах ноутбука.

Ультрафіолетове світло може спричинити зміну кольору або відбілювання поверхонь вашого ноутбука, а тривалий вплив може призвести до того, що матеріали стануть крихкими і схильними до розтріскування. Це особливо актуально для старих ноутбуків, які, можливо, не були виготовлені з матеріалів, стійких до ультрафіолетового випромінювання.

Читайте також: Апгрейд комп’ютера: 5 комплектуючих, які варто оновити в першу чергу

Отже, хоча перспектива працювати або грати під сонцем може здатися привабливою, важливо враховувати потенційну шкоду. Використовувати ноутбук у прохолодному затіненому місці завжди безпечніше. Це не тільки допоможе забезпечити довговічність вашого пристрою, але й забезпечить більш комфортний досвід для вас. Адже, хоча ви не пожовтієте, як старий корпус ПК, залишений занадто близько до вікна, надмірне ультрафіолетове опромінення теж не дуже корисне для вас.

Джерело: How to geek

Поділитися
Exit mobile version