Альтернативні сервіси: чим замінити Google

8 хв. читання
Альтернативні сервіси: чим замінити Google

Журналіст Нітхін Кока вирішив повністю відмовитися від Google і всіх його сервісів. Щоб замінити Google, йому довелося півроку шукати і тестувати гідні альтернативи. Про те, чому він пішов на такий крок і як в результаті домігся повної незалежності від Google, взявши під контроль власні персональні дані, йдеться у статті, яку наводить AIN.UA.

Google вкоренилася в наше життя, як жодна інша корпорація в історії. Перестати використовувати сервіси інших технологічних гігантів не так вже й складно. Досить просто покинути платформи Apple, Amazon, Facebook і перестати користуватися рядом їх продуктів – і все, ти вільний.

З Google набагато складніше. Google вбудований всюди. Не важливо, що у вас в руках – смартфон, ноутбук або планшет – скоріше за все прямо зараз на пристрої запущений як мінімум один сервіс Google. Google став синонімом пошуку, карт, пошти, інтернет-серфінгу, операційної системи на смартфонах. Він також надає свої сервіси іншим компаніям. Наприклад, Uber використовує Google Maps. Сьогодні Google – це одне слово на багатьох мовах, яке зрозуміло всім. І цим ознаменувалося його світове панування.

“Як і багато інших, я став жертвою всюдисущності Google. З пошуку народилася пошта, потім документи, за ними аналітика, фотографії та десятки інших сервісів, пов’язаних між собою, – пише Нітхін Кока. – З компанії, яка надає послуги, Google перетворився в капкан, який відловлює інтернет-користувачів і робить на них гроші”.

Але правда в тому, що альтернатива є. За півроку пошуків, проб і досліджень, журналіст підібрав ряд додатків і сервісів, які можуть замінити всі продукти Google, не втручаючись при цьому у приватне життя.

Читайте також: Не Gmail’ом єдиним: які альтернативні поштові клієнти є для Android?

Для почату, ви можете завантажити всі свої дані через Google Takeout: листування за останні 10 років, події з календаря, документи. А потім залити все це в хмару ваших альтернативних сервісів – і вуа-ля – ваше цифрове життя знову з вами, незважаючи на те, що ви більше не користуєтесь Google.

Не варто забувати, що більшість сервісів Google безкоштовні тому, що компанія монетизує їх через ваші дані. Для сервісів, які цього не роблять, єдиний спосіб вижити – стягувати плату з користувачів.

Пошук

DuckDuckGo і Startpage – два сервіси пошуку, які не збирають особисті дані користувачів та інформацію про запити.

Браузер

Нещодавно Mozilla Firefox серйозно оновився і став набагато краще ранньої версії. Це продукт неприбуткової організації, який працює таким чином, щоб не порушувати приватність користувачів.

Opera і Vivaldi краще уникати, оскільки вони використовують Chrome як основу. Альтернатива –  Brave.

Чати

Jitsi Meet – оупенсорсна альтернатива Google Hangouts. Його можна використовувати прямо в браузері або завантажити додаток. Він швидкий, безпечний і працює майже на будь-яких ОС.

Інші альтернативи: Zoom став популярний серед IT-професіоналів, але більшість можливостей в ньому платні. Ще один оупенсорсний додаток з хорошим захистом – Signal, з нього також можна дзвонити.

Карти

Here WeGo – швидше завантажується і знайде майже все те ж, що і Google Maps. Інша альтернатива – OpenStreetMap.

Пошта

ProtonMail розробив екс-вчений з CERN в Швейцарії – країні, в якій дуже високо цінується приватність кожної людини. Інтерфейс схожий на Gmail, з мітками, папками тощо. Користування платне, проте є і безкоштовна версія, щоправда з маленькм обсягом сховища – всього 500 МБ.

Інші альтернативи: Fastmail на надто заточений на приватність, але з гарним інтерфейсом. Ще є Hushmail і Tutanota, схожі на ProtonMail.

Календар

Fastmail Calendar досить не поганий. У його пошуках журналіст зробив несподіване відкриття: продукти Google настільки всюдисущі, що стартапери перестали створювати їм альтернативи.

Google Docs, Drive, Photos і Contacts

NextCloud – повнофункціональний, надійний оупенсорсний додаток з інтуїтивним інтерфейсом. Але для його установки знадобиться свій хостинг. У автора він є – для сайту. Тому він швидко встановив NextCloud, використовуючи Softaculous на панелі C-Panel його хоста. Вам знадобиться HTTPS-сертифікат, який можна отримати безкоштовно на Let’s Encrypt. Звичайно, це не так просто, як відкрити Google Drive на своєму екаунті, але і не так складно, щоб вже зовсім.

Нітхін Кока використовує Nextcloud як альтернативу Google сховища фотографій і контактів, синхронізуючи його зі своїм телефоном через CalDev.

Інші альтернативи: OwnCloud і Openstack теж оупенсорсний. Є ще платні Dropbox і Box, незалежні сховища, що не монетизують ваші особисті дані.

Google Analytics

Matomo – інша назва Piwic – аналітична платформа на власному хостингу. Не настільки функціональна, як Google Analytics, але дає гарне базове розуміння про потоках трафіку на сайт з приємним бонусом: дані про цей трафік ви не даруєте Google.

OpenWebAnalytics – ще один opensource проект, і кілька платних, таких як GoStats і Clicky.

Swetrix – українська opensource альтернатива Google Analytics. Пропонує просунутий і настроюваний сервіс аналітики для веб-додатків. Дозволяє відстежувати необхідні метрики, не втручаючись в приватне життя користувачів.

Android

LineageOS + F-Droid App Store.

Як це не прикро, але світ смартфонів буквально розділився на два табори: Google Android і Apple iOS. Пара притомних альтернатив, таких як Blackberry OS і Mozilla Firefox OS, більше не існують.

Так що єдина опція – Lineage OS: оупенсорсний версія Android, яка з повагою ставиться до персональних даних користувачів. Встановити її можна в обхід сервісів і додатків Google. Для установки знадобиться трохи технічних навичок, оскільки процес інсталяції має особливості, але працює система добре і вірусів, які приходять слідом за Android, в ній немає.

Інші альтернативи: PureOS виглядає багатообіцяюче, як і UbuntuTouch.

Отже, чи достатньо хороші ці альтернативи Google?

Деякі навіть краще. Jitsi Meet працює м’якше, пропускна здатність у нього більше і вона краще уживається на альтернативних платформах, ніж Hangouts. Firefox більш стабільний і менш ресурсномісткий, ніж Chrome. У календарі Fastmail краще реалізована інтеграція та часові пояси.

Інші – просто адекватна заміна. У ProtonMail є більшість функцій, які подобаються у Gmail, але не вистачає корисних інтеграцій, наприклад, планувальника для листів Boomerang. Також в ньому немає книги контактів, але для цього можна використовувати Nextcloud, яка відмінно справляється зі зберіганням контактів, файлів і заміток. Але у Nextcloud немає того багатого функціоналу для редагування, як у Google Docs. Є Collabora Office, але для неї мені потрібно апгрейдити свій сервер.

Деякі змушують йти на жертву. Piwic – це Google Analytics для бідних, в ньому немає безлічі детальних звітів та інших функцій. DuckDuckGo в цілому хороший, але для специфічних пошукових запитів часто видає нерелевантні результати. StartPage іноді не сприймає запити на не англомовний контент.

“Я б хотів, що б Google, Facebook, Apple і інші технологічні гіганти перестали сприймати користувачів як належне, – пише Нітхін Кока. – А ще я хочу, щоб нові гравці могли з’являтися і конкурувати так само, як одного разу Google вийшла на ринок зі своїм пошуковим інструментом, конкуруючи з Altavista і Yahoo. Або Facebook – протиставивши свою соціальну мережу MySpace і Friendster. Інтернет був найкращим місцем тоді, тому що у нас був вибір”.

Поділитися
Exit mobile version