Amnesty International: Facebook і Google загрожує правам людини у всьому світі

3 хв. читання
System Security Specialist Working at System Control Center. Room is Full of Screens Displaying Various Information.

Amnesty International опублікувала звіт, в якому запропонувала Facebook і Google змінити свою бізнес-модель і перестати покладатися на дані користувачів.

Як повідомляється в звіті, постійне спостереження за мільярдами людей у всьому світі з боку компаній загрожує правам людини і свободі слова.

В цей час Google контролює 90% ринку використання пошукових систем по всьому світу, в той час як третина людства щодня користується послугами Facebook.

“У мільярдів людей немає ніякого осмисленого вибору, крім як отримати доступ до цього суспільного простору на умовах, продиктованих Facebook і Google”, – зазначив генеральний секретар Amnesty International Кумі Найду (Kumi Naidoo).

Зараз відносно Facebook проходить розслідування у зв’язку з передбачуваним порушенням конфіденційності користувачів і використанням даних соціальних мереж для маніпулювання виборами. Тим часом Google зіткнулася з питаннями про політику збору даних.

На думку Amnesty International, кращим рішенням стане зміна бізнес-моделі. Поки технологічні компанії заробляють гроші за допомогою реклами, призначені для користувача дані будуть їх улюбленим джерелом доходів. Організація не запропонувала альтернативну стратегію монетизації, але розглядає варіант підписки.

Друга частина рішення стосується регулювання. Урядам пропонується прийняти нові закони про конфіденційність даних і забезпечити дотримання нині діючих.

У відповідь на ці заяви представник Facebook сказав, що компанія не згодна з такою оцінкою, оскільки “їх бізнес-модель дозволяє таким групам, як Amnesty International розміщувати рекламу на Facebook, знаходити прихильників, збирати з них гроші і виконувати власну місію”. У свою чергу Google працює над тим, щоб дати людям більше контролю над своїми персональними даними.

facebook image

До речі, команда дослідників із безпеки виявила критичні уразливості в стандарті мобільного зв’язку п’ятого покоління (5G), експлуатація яких дозволила здійснити кілька атак, таких як відстеження розташування, передача помилкових аварійних оповіщень і повне відключення 5G-з’єднання телефону від мережі.

Зверніть увагу, що в Huawei вирішили прискорити темпи розробки HarmonyOS, версія для смартфонів офіційно запуститься протягом найближчих 6-9 місяців.

Також Міністерство оборони США звинуватило кіберзлочинців, які працюють на уряд Північної Кореї, в кібератаках на фінансовий сектор, в тому числі на мережу SWIFT, з метою збагачення.

Стало відомо, що Microsoft працює над реалізацією в майбутніх випусках Windows 10 протоколу “DNS поверх HTTPS” (DNS over HTTPS, DoH). При цьому також буде доступний протокол “DNS поверх TLS” (DNS over TLS, DoT).

Під час дослідження безпеки камер в пристроях Google Pixel 2 XL і Pixel 3 команда фахівців Checkmarx виявила уразливості в додатку “Камера” від Google, що дозволяє їм керувати деякими функціями, не отримавши відповідного дозволу.

Поділитися
Exit mobile version