Знайшли причину, чому Apple робить свої ґаджети не придатними для ремонту

5 хв. читання

Apple конструює ґаджети, які не піддаються ремонту, бо вважає їхній ремонт таким, що приносить компанії лише збитки. Так,  Apple заявляє, що втрачає на ремонті своєї продукції, – наприклад, iPhone чи MacBook, – більше грошей, ніж заробляє.

Відповідаючи на запитання американських політиків, які розслідували антиконкурентну практику, Apple заявила, що з 2009 року несла збитки, надаючи послуги з ремонту своїх ґаджетів, повідомляє BBС.

Як правило, Apple бере більшу плату, ніж неофіційні майстерні, щоб  полагодити такі несправності, як розбитий екран.  Але компанія також заявила, що клієнти “можуть безкоштовно отримати ремонт у будь-якій ліцензованій майстерні”.  У вересні до штаб-квартири Apple були надіслані питання Комітету з судових питань Конгресу США, який розслідує “конкуренцію на цифрових ринках”. І от тепер компанія надала відповіді.

Відповідаючи на запитання про те, скільки компанія заробляє на ремонтних послугах, Apple сказала: “За кожен рік, починаючи з 2009 року, витрати на надання послуг з ремонту перевищували дохід, отриманий від ремонту”.

iPhone 9

На даний час, наприклад, британське представництво Apple  бере 326,44 фунти за заміну екрана на своєму новому iPhone 11 Pro Max та 596,44 фунти за інші ремонти пристрою, якщо він втрачає гарантію і замовник не купив план захисту AppleCare+. Щодо старіших моделей ціни дешевші,  але і тут офіційний сервіс встановив ціну, наприклад, у 152,44 фунти за заміну екрана на негарантійному iPhone 8. Ціни в неофіційних ремонтних майстернях різняться, але зазвичай значно менші, ніж при офіційному ремонті. Наприклад, у Великобританії редакція BBC знайшла сторонніх майстрів, які замінять екран iPhone 8 на суму від 50 до 90 фунтів.

Відповідаючи на запит Комітету з судових питань конгресу США, Apple зазначила: “Ремонт, проведений непідготовленими фахівцями, може не відповідати належним процедурам техніки безпеки та ремонту і може спричинити неправильне функціонування, проблеми якості продукції або проблеми з безпекою”.

На запитання, чи компанія вживає якихось заходів, щоб зупинити споживачів від несанкціонованого ремонту, компанія сказала: “Apple не вживає жодних дій, щоб заблокувати споживачів від пошуку або використання ремонтних майстерень, які пропонують більш широкий спектр ремонту, ніж ті, які пропонують уповноважені фахівці Apple”.

Тим часом, вже давно відомо, що за рейтингами сайту iFixit портативні пристрої Apple останніх років фактично не придатні для ремонту та апгрейду через свої конструктивні особливості. Наприклад, за рейтингами придатності до ремонту ноутбуків вся лінійка MacBook займає останні місця. І що це, як не відмова Apple ремонтувати свою ж техніку та намагання утруднити ремонт для сторонніх фахівців, про що власне і було питання від конгресменів США?

Нагадаємо, компанія D-Link попередила користувачів, що кілька моделей маршрутизаторів містять низку критичних уразливостей, експлуатація яких дозволяє віддаленим зловмисникам отримати контроль над обладнанням і викрасти дані. Як повідомив виробник, проблеми не будуть виправлені, оскільки обладнання застаріло і більше не буде отримувати оновлення безпеки.

Також Microsoft працює над реалізацією в майбутніх випусках Windows 10 протоколу “DNS поверх HTTPS” (DNS over HTTPS, DoH). Протокол DoH дозволяє виконувати дозвіл DNS поверх зашифрованого HTTPS-з’єднання, а DoT шифрує і “упаковує” DNS-запити через протокол Transport Layer Security (TLS). Додавши DoH в Windows 10 Core Networking, Microsoft прагне посилити захист приватності користувачів в Інтернеті шляхом шифрування всіх їх DNS-запитів.

Зверніть увагу, що Intel збирається видалити завантаження для старих апаратних компонентів з офіційного сайту. Хоча компанія не робила офіційної заяви з приводу видалення драйверів, багато користувачів помітили попередження при спробі завантажити окремі екземпляри програмного забезпечення. Тому якщо Ви використовуєте старе обладнання Intel, Вам слід якомога швидше завантажити оновлення BIOS і драйвери на свій пристрій.

До речі, для безпечного збереження даних давно радять використовувати менеджер паролі – наприклад, 1Password, LastPass або Bitwarden. Але сучасні веб-браузери також мають вбудовані менеджери паролів. Здавалося б, навіщо встановлювати інший? Як виявилося, є багато вагомих причин уникати вбудованого інструменту управління паролями для браузера.

Окрім цього, за цей рік було виявлено багато різних атак на критично важливі фінансові установи та інші цілі особливого значення. Зазвичай для проникнення в систему конкретної компанії кіберзлочинці надсилають фішингові електронні листи, а в деяких випадках вони користуються необмеженістю дозволів популярних хмарних ресурсів. Як захистити інформаційні ресурси компанії та уникнути поширених помилок, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version