Apple видалила з App Store шкідливі додатки з рекламою

4 хв. читання

Apple видалила майже два десятки додатків для iOS, заражених рекламним програмним забезпеченням (adware), із власного App Store минулого тижня.

Програми з кодом, призначеним для таємного натискання онлайн-оголошень та відвідування веб-сайтів від імені зловмисників, які сподіваються заробити гроші, “проскочили” цензуру Apple, пише Tom`s Guide.

Компанія Wandera, що займається безпекою мобільних додатків, повідомила про 17 безкоштовних програм для iOS, заражених цим рекламним ПЗ. Програми, які є додатками для щоденного застосування, діяли у фоновому режимі та приховували від користувачів свої наміри. Тим часом вони генерували прибуток для зловмисників, які отримували гроші за кожен клік на оголошення.

“Завдання більшості троянів-клікерів – це отримати прибуток для зловмисника на основі оплати за клік, збільшуючи трафік веб-сайтів”, – сказали представники Wandera у своєму звіті. – Вони можуть також використовуватимуться для збиття бюджету конкурента шляхом штучного завищення залишку заборгованості рекламної мережі”.

Wandera знайшла трояна-клікера в додатках, розроблених індійською фірмою AppAspect. Не відомо, чи знала AppAspect про шкідливе програмне забезпечення. Але Wandera говорить, що програми для Android, створені AppAspect та розміщені в Google Play Store мали подібні “сюрпризи” в минулому.

Рекламне програмне забезпечення є досить поширеним явищем серед додатків для Android, особливо тих, які знаходяться в магазинах додатків, які не контролюються Google. Але це дуже рідко трапляється серед програм для iOS, тому виявлення одразу понад десяти додатків може змусити задуматися, наскільки ретельно Apple стежить за App Store.

Перш, ніж Apple видалила 15 цих додатків із App Store, вони були функціональними інструментами, які можна було завантажувати для новин, поз із йоги або інформації про автомобіль, орієнтованими переважно на користувачів Індії. Wandera каже, що останні два додатки ще діють, але вона відстежує їхню активність.

Ось список програм, у яких компанія знайшла троян:

  1. RTO Vehicle Information.
  2. EMI Calculator & Loan Planner.
  3. File Manager – Documents.
  4. Smart GPS Speedometer.
  5. CrickOne – Live Cricket Scores.
  6. Daily Fitness – Yoga Poses.
  7. FM Radio – Internet Radio.
  8. My Train Info – IRCTC & PNR.
  9. Around Me Place Finder.
  10. Easy Contacts Backup Manager.
  11. Ramadan Times 2019.
  12. Restaurant Finder – Find Food.
  13. BMI Calculator – BMR Calc.
  14. Dual Accounts.
  15. Video Editor – Mute Video.
  16. Islamic World – Qibla.
  17. Smart Video Compressor.

Якщо у Вас є будь-який із цих додатків на Вашому iPhone або iPad, їх слід видалити. Вони не є безпосередньою загрозою для користувачів, але вони використовують метод зараження, який містить небезпечні зловмисні програми, що можуть використовуватися для проникнення в мобільну систему.  Завантажуйте легальні програми з позитивними відгуками – і у Вас не буде проблем.

iphone apple

До речі, нове шкідливе ПЗ під назвою Racoon (Єнот), створене для викрадення інформації, швидко завойовує популярність серед кіберзлочинців. За словами команди дослідників з Cybereason Nocturnus, всього за кілька місяців Єнот заразив сотні тисяч пристроїв по всьому світу, викрадаючи дані кредитних карт жертв, облікові дані електронної пошти тощо.

Також Apple вирішила змусити користувачів застарілих версій iOS встановити останні оновлення, навіть якщо вони самі цього не хочуть.

Зверніть увагу, підтримка Windows 10 (версія 1803) закінчиться менше ніж через місяць, і, згідно з деякими повідомленнями, Microsoft знову звернулася до не зовсім чесної тактики, для того щоб змусити користувачів оновитися до найсвіжішої версії ОС.

Коли Ви підключаєтеся до мережі Wi-Fi, рівень сигналу буде визначати якість з’єднання і навіть швидкість Вашого інтернет-з’єднання. Якщо рівень сигналу Wi-Fi слабкий, то з’єднання може перериватися і залишатися недоступним, так само і швидкість Інтернету може бути нижчою від заявленої провайдером. Як визначити у Windows 10 рівень сигналу Wi-Fi в процентному співвідношенні, дізнайтесь зі статті.

Поділитися
Exit mobile version