Все, що Apple анонсувала на WWDC 2024, включаючи iOS 18, Siri, штучний інтелект та багато іншого

Apple представила безліч оновлень під час своєї вступної промови. Пропонуємо вашій увазі короткий огляд анонсів компанії.

19 хв. читання

Всесвітня конференція для розробників Apple 2024 року (WWDC) стала однією з найбільших подій компанії за останні десятиліття. Вступна доповідь, яка відбулася в понеділок, була майже повністю присвячена модному слову, про яке ми не можемо перестати говорити – штучному інтелекту (ШІ).

Після відставання від таких великих гравців, як OpenAI, Google і Microsoft, Apple представила безліч функцій штучного інтелекту в найпопулярніших операційних системах компанії. Хоча ШІ був основною темою заходу, керівники Apple також анонсували цьогорічні оновлення програмного забезпечення для iPhone, iPad, Apple Watch, Mac і Vision Pro.

Якщо ви не дивились двогодинний захід, ось повний огляд усіх анонсів на WWDC від журналістів ZDNET.

VisionOS 2

Нові елементи керування в VisionOS 2
Нові елементи керування в VisionOS 2

Apple представила перше велике оновлення своєї нещодавно випущеної операційної системи VisionOS – VisionOS 2.

У Vision OS 2 функція «Фотографії» отримала оновлення, яке дозволяє користувачам перетворювати будь-яку 2D-фотографію на просторову фотографію з додаванням глибини з моментів, які вже є в їхніх фотокамерах.

Просторові персонажі в додатку «Фотографії» дозволяють користувачам переглядати фотографії разом, створюючи більш спільний досвід.

VisionOS 2 також підтримує нові жести рухів руками, що дозволяють користувачам легше отримати доступ до деяких налаштувань. Наприклад, користувачі можуть розкрити долоні і торкнутися, щоб перейти на домашній екран, або повернути зап’ястя, щоб побачити рівень заряду акумулятора.

Користувачі, які дзеркально відобразять свій MacOS на Vision Pro, незабаром отримають вищу роздільну здатність і більший розмір, створюючи надширокий монітор, що дорівнює двом 4K-моніторам, які стоять поруч.

У Vision Pro з’явилася опція «Гостьовий користувач», яка дозволяє додатковим користувачам зберігати свої дані протягом 30 днів.

Користувачі тепер можуть персоналізувати свій Home View, розміщуючи додатки там, де вони хочуть.

Користувачі зможуть переглядати відео в середовищі при використанні Safari, навіть на таких сайтах, як YouTube і Netflix.

Apple TV додає до Vision Pro функцію мультиперегляду, що особливо корисно при перегляді спортивних ігор.

Користувачі можуть транслювати контент зі своїх iPhone, iPad або Mac на Vision Pro за допомогою AirPlay.

Починаючи з 28 червня, Apple також робить Vision Pro доступним у більшій кількості країн. Повний список можна переглянути тут.

iOS 18

Користувачі iPhone та iPad зможуть ще більше кастомізувати свій домашній екран, розміщуючи додатки там, де вони хочуть, на екрані, на відміну від звичної фіксованої сітки. Кольори іконок додатків також можна буде налаштовувати, що дозволить користувачам робити додатки будь-якого кольору, який вони бажають, або навіть підлаштовувати під їхній домашній екран. Користувачі також можуть перевести іконки додатків у темний режим.

Після п’яти років недоторканості, Центр управління отримав кілька оновлень, включаючи можливість налаштовувати його перемикачі, такі як ліхтарик, запис екрану, калькулятор, автоповорот, дзеркальне відображення екрану та інші, шляхом натискання, утримування та перестановки. Перемикач «Центр керування» також міститиме різні сторінки з повністю настроюваними елементами керування, а користувачі зможуть перемикати елементи керування в нижній частині екрана блокування.

Apple також додала опції конфіденційності, включаючи можливість заблокувати додаток, що вимагає від користувачів автентифікації за допомогою FaceID або пароля перед тим, як отримати доступ до програми. Користувачі також можуть приховати додаток, що призведе до його зникнення з домашнього екрану до прихованої частини їхньої бібліотеки додатків.

Повідомлення отримали кілька оновлень. Tapbacks, функція, що дозволяє користувачам реагувати на повідомлення, утримуючи їх, буде мати різні кольори і включати емодзі. Користувачі можуть додавати текстові ефекти до окремих фраз або слів, а не до всієї фрази. Тексти також можна додатково налаштувати за допомогою опцій форматування, таких як жирний шрифт, підкреслення, курсив і закреслення. Нарешті, користувачі зможуть планувати повідомлення за розкладом.

В iPhone 14 і пізніших моделях з’явиться нова функція «Повідомлення через супутник», яка дозволить користувачам надсилати повідомлення через супутник, коли у них немає Wi-Fi або стільникового зв’язку.

Додаток «Пошта» автоматично розподілятиме електронні листи за категоріями, ця функція буде доступна пізніше цього року.

Додаток «Гаманець» тепер дозволяє користувачам торкатися один одного телефонами для обміну Apple Cash, не вимагаючи від них особистої інформації, наприклад, телефонних номерів.

Додаток «Щоденник» тепер показуватиме більше статистики та інформації, зокрема, скільки записів ви зробили цього року, скільки днів ви вели щоденник тощо.

З’явився новий Ігровий режим для iPhone, покликаний допомогти геймерам оптимізувати свій ігровий досвід. Це включає мінімізацію фонової активності та використання більш чутливих аксесуарів, таких як контролери.

Додаток «Фотографії» отримав те, що Apple назвала «найбільшим в історії редизайном»: чистіший дизайн, нову карусель з виділеними елементами, які оновлюються щодня, можливість закріплювати колекції та вдосконалений пошук.

Додаток «Повідомлення» тепер підтримує розширені комунікаційні сервіси (RCS).

Додаток Safari було оновлено, щоб включати ключову інформацію про веб-сторінку. Ви можете прочитати більше про оновлення Safari в розділі «MacOS» цієї статті.

Програма «Календар» тепер може завантажувати дані з програми «Нагадування» для більш зручного перегляду розкладу.

AirPods

AirPods Pro отримують функцію голосової ізоляції для підвищення якості дзвінків у шумному середовищі.

З новою функцією Siri Interactions користувачі тепер можуть кивати або хитати головою «так» або «ні», відповідаючи Siri.

Apple також випускає API персоналізованого просторового аудіо для розробників ігор, які можуть використовувати аудіотехнологію AirPods.

tvOS 18

Інформація про акторів та назви музичних композицій на TvOS

Коли користувачі дивляться шоу або фільм на Apple TV, нова функція InSight на tvOS відображатиме додаткову інформацію, таку як імена акторів та назви музичних композицій з фільмів і шоу на Apple TV+. Користувачі можуть легко додавати ці музичні композиції до свого списку відтворення Apple Music. При використанні iPhone як пульта дистанційного керування інформація InSight також з’являтиметься на смартфоні.

Функція Enhance Dialogue була оновлена, щоб забезпечити більшу чіткість голосу над іншими елементами фільму або шоу, такими як музика або фоновий шум, на Apple TV 4K.

Субтитри були оптимізовані, щоб автоматично з’являтися, коли мова не відповідає одному з пристроїв, коли користувачі вимикають звук або при переході назад.

Apple додала підтримку формату 21:9 для перегляду контенту на проекторах.

З’явилися нові веселі заставки, зокрема «Портрети», «Телебачення і фільми» та «Снупі».

Під час FaceTiming на tvOS 18 користувачі тепер матимуть змогу переглядати субтитри англійською мовою в США та Канаді.

У tvOS також буде представлено оновлений досвід Apple Fitness+, включаючи нові простори «Для вас», «Досліджуйте» та «Бібліотека».

WatchOS 11

Нове тренувальне навантаження дозволяє користувачам отримати уявлення про те, як інтенсивність тренувань впливає на їхню довгострокову продуктивність.

Новий додаток Vitals дозволить користувачам швидко переглянути найважливіші показники здоров’я, включаючи частоту серцевих скорочень, частоту дихання, температуру зап’ястя, тривалість сну та вміст кисню в крові. Він також надасть контекст, який допоможе їм приймати більш обґрунтовані рішення. Якщо щось здається незвичним, користувачі отримуватимуть пінги, що попереджатимуть їх про аномалію.

Коли користувач реєструє вагітність у додатку «Здоров’я» на iPhone або iPad, додаток «Відстеження циклу» на Apple Watch оновлюється, щоб краще відповідати вагітності. Тепер він показує термін вагітності і дозволяє користувачам реєструвати симптоми, які вони відчувають під час вагітності. Вагітні користувачі також можуть попросити нагадати їм про необхідність щомісяця проходити оцінку психічного здоров’я. За допомогою функції «Стійкість при ходьбі» користувачі також можуть бути попереджені про підвищений ризик падіння.

Користувачі також отримають більш настроювані кільця активності, які дозволять їм призупинити роботу кілець, коли вони хочуть взяти вихідний, не впливаючи на їхню серію нагород.

Apple Fitness+ було оновлено, щоб включити персоналізовані вкладки «Для вас», вкладки «Дослідити» та «Бібліотека», функції пошуку та покращені нагороди.

Smart Stack також стає більш інтелектуальним, тепер він може автоматично пропонувати віджети, коли це необхідно, тощо.

З watchOS користувачі отримуватимуть пропозиції щодо найкращих варіантів фотографій для циферблату з їхньої фототеки на основі таких критеріїв, як естетика, композиція, вираз обличчя тощо. Циферблат також можна налаштувати за допомогою різних розмірів, макетів, шрифтів тощо.

Функція Check In доступна на Apple Watch навіть під час тренувань, щоб допомогти користувачам залишатися в безпеці. Функція Translate також з’являється на Apple Watch, щоб користувачі могли перекладати текст прямо зі свого зап’ястя.

Ще однією помітною зміною є те, що жест подвійного дотику можна використовувати для прокрутки додатків.

iPadOS 18

В оновленні буде перероблена панель вкладок, яка плаває над вмістом програми, і користувачі можуть налаштувати її так, щоб вона показувала їхні улюблені програми та надавала доступ до найважливіших розділів програми. Ви також можете довго утримувати панель, щоб переміщати її по екрану. Панель вкладок також перетворюється на бічну панель для додаткової інформації.

Функція Shareplay дозволить користувачам віддалено керувати чужими iPad або iPhone і обмінюватися малюнками на їхніх екранах.

У довгоочікуваному релізі на iPad вперше з’явиться додаток-калькулятор з таким самим інтерфейсом, як і на iPhone. Крім того, користувачі можуть використовувати його з Apple Pencil завдяки новій функції Math Notes, яка дозволяє користувачам писати вирази, які додаток-калькулятор розв’яже за них, як тільки вони введуть знак рівності, своїм власним почерком.

Читайте також: Apple представила iPad Pro 2024: Тонший і легший, ніж будь-коли

Почерк у Нотатках також отримав оновлення завдяки функції Smart Script, яка покращує написане користувачем, роблячи його більш розбірливим, зберігаючи при цьому автентичність стилю почерку користувача. Ця функція може зіставляти скопійований і вставлений текст з почерком користувача. Набраний текст також було покращено п’ятьма новими кольорами виділення тексту та можливістю перемикання розділів під заголовками або підзаголовками.

iPadOS 18 підтримує спільний доступ до екрану через SharePlay, а також ті самі налаштування Центру керування, оновлення програми «Фото», оновлення Safari та емодзі Tapbacks, що й в iOS 18.

MacOS 15/Sequoia

Apple представила MacOS Sequoia, в якій буде багато нових функцій, доданих в iOS 18 і iPadOS 18, включаючи оновлені Safari, Фото, Повідомлення і новий додаток для роботи з паролями.

Нова функція дзеркального відображення iPhone на Mac дозволяє користувачам користуватися телефоном майже повністю з комп’ютера Mac. Наприклад, сповіщення з iPhone тепер будуть доступні на Mac, що дозволить користувачам взаємодіяти з ними та відкривати відповідні програми, хоча сам iPhone буде виглядати заблокованим.

Мозаїка вікон стала можливою, щоб допомогти користувачам залишатися більш організованими. Все, що їм потрібно зробити, це зсунути вікно до краю екрана, і macOS автоматично запропонує положення плитки.

Відеозустрічі також отримують оновлення: нові фони та попередній перегляд, який дозволяє вам побачити те, чим ви збираєтеся поділитися, перш ніж це зробити. Ця функція працює з популярними додатками для відеоконференцій, такими як FaceTime і Zoom.

Apple запустила свій погляд на послуги з управління паролями у власному додатку Passwords.

Інструмент узагальнення інформації зі штучним інтелектом з’явиться в Safari, щоб допомогти користувачам більш ефективно обробляти контент, наприклад, веб-сторінки та статті. Safari також допоможе користувачам знайти більше корисної інформації про сторінку, яку вони переглядають, наприклад, вказівки щодо проїзду.

Apple також запустила нову програму Viewer, яка робить для відео те саме, що Reader робить для тексту.

Apple Intelligence

Apple представила те, що вона називає своєю новою системою «персонального інтелекту» під назвою Apple Intelligence. Цей реліз ставить генеративні моделі в основу екосистеми пристроїв Apple.

Завдяки Apple Intelligence ваш iPhone може визначати пріоритетність сповіщень, щоб ви отримували повідомлення лише тоді, коли вони є важливими для вас протягом дня.

Випуск включає в себе інструменти для написання текстів, які використовують ШІ, включаючи функції переписування, коректури та узагальнення тексту, доступні в електронній пошті, нотатках, сторонніх додатках та інших додатках.

Користувачі тепер можуть створювати персоналізовані зображення у фототеці, зокрема ескізи, ілюстрації та анімації. Ця функція доступна в повідомленнях, додатках, Freeform, Keynote та Pages.

Apple Intelligence може використовувати інструменти та виконувати завдання від вашого імені, наприклад, «Показати мені всі фотографії», «Відтворити подкаст» або «Витягнути файли, якими мій колега поділився зі мною минулого тижня».

Оскільки він ґрунтується на вашій особистій інформації та контексті, а також може отримувати дані з усіх ваших додатків і посилатися на вміст на екрані, Apple Intelligence позиціонується як ваш особистий помічник.

Apple підкреслила, що в Apple Intelligence передбачені заходи безпеки та конфіденційності, особливо при обробці розвідувальних даних на пристрої. Компанія підкреслила безпеку кремнію A17 Pro та сімейства чіпів M (M1, M2, M3 і M4).

Для завдань, які є занадто великими для обробки на пристрої і потребують перенесення в хмару, Apple представила технологію Private Cloud Compute, яка захищає конфіденційність користувачів, працюючи на серверах, спеціально створених з використанням Apple Silicon. Коли користувачі надсилають запити, Apple Intelligence спочатку перевіряє можливості пристрою, але звертається до Private Cloud Compute, якщо завдання вимагає більшої обчислювальної потужності. Apple підтвердила, що дані користувачів ніколи не зберігаються і не продаються третім особам.

Siri нарешті отримала ШІ, на який вона заслуговує, спочатку з новим виглядом: при натисканні на неї по краях екрану з’являється підсвічування. Siri тепер може краще розуміти користувачів, навіть якщо вони заїкаються, завдяки більш досконалій обробці природної мови (NLP). Тепер вона має контекст розмови, запам’ятовує, що ви щойно сказали, і використовує його для виконання наступного завдання. Користувачі також можуть вводити запити до Siri. Завдяки глибоким знанням про продукт, Siri може відповідати на питання про функціональність iPad, iPhone і Mac. Siri також матиме екранну обізнаність від Apple Intelligence, що дозволить їй діяти відповідно до того, що вона бачить на екрані. Голосовий помічник також може виконувати дії в різних додатках, включаючи редагування фотографій. Маючи доступ до вашого особистого контексту, Siri може розуміти і виконувати нові команди, наприклад, витягувати інформацію про ваші водійські права з фотографії та автоматично вводити її у форму. Оновлення Siri також з’являться на iPad і комп’ютерах Mac.

Apple Intelligence також забезпечує роботу нових функцій у Пошті, зокрема Rewrite, яка пропонує користувачам різні версії вже написаного. Пропозиції відображаються в рядку, а функція «Вичитка» редагує граматику, вибір слів і структуру речень. Ви також можете використовувати Summarize, щоб перетворити текст на марковані пункти. Розумна відповідь визначає інтелектуальні фрагменти електронного листа і використовує їх, щоб допомогти створити власне повідомлення. Переглядати поштову скриньку також стане простіше завдяки анотаціям у верхній частині електронних листів. Apple Intelligence може навіть допомогти розставити пріоритети в електронних листах, розмістивши найважливіші з них у верхній частині поштової скриньки.

Існує нова опція фокусування: зменшити кількість переривань. У цьому режимі телефон показуватиме вам лише найважливіше, виходячи з вашої особистої активності та контексту.

Genmoji дозволяє користувачам створювати емодзі, згенеровані штучним інтелектом, на основі того, що вони вводять. Ви також можете створити Genmoji на основі фотографії друга. Genmoji можна вставляти в повідомлення і навіть використовувати для зворотного перегляду.

Image Playground дозволяє користувачам використовувати ШІ на пристрої для створення зображень з текстових підказок, якими можна легко ділитися в iMessage та інших програмах. Ця функція також доступна в Keynote, Pages і Freeform, а також у вигляді окремого додатка Image Playground.

Image Wand в додатку «Нотатки» перетворює грубий ескіз на відшліфоване зображення і доступний безпосередньо в палітрі інструментів. Наприклад, ви можете обвести чорновий ескіз у Нотатках і відкрити Image Playground, щоб перетворити його на повноцінне зображення.

Apple Intelligence також оновить додаток «Фотографії» новим інструментом очищення, який видаляє небажані об’єкти. Пошук у відео дозволяє користувачам легко знаходити певні фрагменти контенту, а користувачі можуть створювати «Спогади» на вимогу, використовуючи текст для редагування та організації фотографій у фільми.

У додатку «Нотатки» користувачі можуть записувати та транскрибувати аудіо, для якого Apple Intelligence створить текстовий підсумок. Ця функція також доступна в додатку Нотатки для телефону.

Apple Intelligence є безкоштовною для iOS 18, iPadOS 18 та MacOS Sequoia, а англійською мовою її можна буде спробувати вже цього літа.

Партнерство з OpenAI

Apple також підтвердила своє партнерство з OpenAI, інтегрувавши ChatGPT з Siri, яка з дозволу користувача може надіслати запит на допомогу до ChatGPT. Наприклад, якщо ви попросите Siri про допомогу у вирішенні завдання, на яке, на її думку, ChatGPT може відповісти краще, Siri запропонує вам використати ChatGPT. Можливості ChatGPT з написання текстів також можуть бути використані у певних завданнях з написання текстів.

Користувачі можуть отримати доступ до ChatGPT через цю інтеграцію безкоштовно, і їхні дані не будуть реєструватися OpenAI. Користувачі ChatGPT Plus можуть підключити свої підписки, щоб отримати доступ до більш розширених функцій.

Інтеграція з ChatGPT з’явиться в iOS 18, iPadOS 18 і MacOS Sequoia пізніше цього року.

Поради щодо конфіденційності в ChatGPT: 2 важливі способи обмежити дані, якими ви ділитеся з OpenAI

Поділитися
Exit mobile version