Бездротова та дротова зарядка: що краще для тривалості роботи акумулятора?

8 хв. читання

І бездротові, і дротові швидкі зарядні пристрої досить сильно нагріваються під час заряджання вашого пристрою. Але який з них гірший в довгостроковій перспективі?

wireless charging

Бездротові зарядні пристрої та швидкі дротові зарядні пристрої – це просте рішення для тих, хто турбується про низький заряд акумулятора, але залишаються й інші проблеми: чи не зменшать вони термін служби вашого акумулятора? Давайте розглянемо ключові фактори та визначимо, який спосіб заряджання є кращим.

Бездротова та дротова зарядка: Що краще?

На жаль, відповідь не зовсім однозначна. Щоб визначити, яка технологія зарядки підходить саме вам, врахуйте наступні фактори.

Швидкість заряджання

Ні для кого не секрет, що дротова зарядка значно швидша за бездротову. Питання в тому, наскільки вона швидша?

Щоб отримати приблизне уявлення, давайте подивимося на деякі цифри.

Бездротова зарядка Qi, яку використовують практично всі виробники смартфонів, включаючи Apple, є де-факто стандартною технологією індуктивної зарядки. Зарядні пристрої Qi споживають від 5 до 15 Вт від мережі, а повна зарядка займає від 3 до 4 годин, або близько 1 години для зарядки від 0% до 50%, залежно від розміру акумулятора.

Читайте також: Чому бездротова зарядка все ще програє дротовій?

Що стосується дротової зарядки, то більшість швидких зарядних пристроїв заряджають до 50% за 15-30 хвилин, використовуючи від 20 до 50 Вт енергії.

Зверніть увагу, що це пікова потужність. Як бездротові, так і швидкі зарядні пристрої досягають цих рівнів вихідної потужності лише короткими імпульсами і не можуть підтримувати їх тривалий час. Швидкі зарядні пристрої мають інтелектуальні контролери, які автоматично сповільнюють заряджання в міру заповнення акумулятора, щоб мінімізувати довгострокові пошкодження.

+Якщо швидкість для вас є найважливішим фактором, то дротові зарядні пристрої – це беззаперечна перемога.

Термін служби акумулятора

Ви, мабуть, помічали, що ваш телефон стає теплим на дотик, коли заряджається. Samsung пояснює, що як бездротова, так і швидка зарядка виділяють тепло, і це нормальний процес.

Це відбувається тому, що передача електроенергії за допомогою індукції є неефективною – бездротові зарядні пристрої Qi втрачають близько 50% електроенергії на нагрівання під час заряджання телефону. Це також пояснює розбіжність між потужністю і швидкістю заряджання, про яку йшлося вище.

Аналогічно, швидка зарядка може виробляти більше небажаного тепла, ніж повільна дротова зарядка. А тепло – це ворог №1 для акумулятора вашого смартфона.

Читайте також: Використання iPhone в спеку може призвести до незворотних пошкоджень

Зверніть увагу, що основна відмінність між бездротовою та дротовою зарядкою полягає в тому, що бездротові зарядні панелі знаходяться в безпосередній близькості до акумулятора. І панель, і телефон нагріваються, а кумулятивний ефект з часом погіршує стан акумулятора. Ось чому найкращі бездротові зарядні пристрої мають вбудовані вентилятори, які підтримують низьку температуру.

Але на відміну від бездротових зарядних пристроїв, які нагріваються під час роботи, дротові зарядні пристрої відводять більшу частину тепла через зарядний блок.

Дротові зарядні пристрої також нагріваються, але значна частина тепла відводиться через зарядний блок, а не через батарею телефону

Проте, незалежно від того, який тип зарядки ви використовуєте, не варто надто турбуватися про час роботи акумулятора, оскільки ви можете зробити лише дуже мало, щоб мінімізувати його деградацію. Крім того, ваш телефон має вбудовані протоколи безпеки, які запобігають перезарядці або перегріванню.

Якщо ви відчуваєте, що хочете скористатися тим чи іншим пристроєм, нехай час роботи акумулятора не буде вирішальним фактором.

Зручність

Якщо ви або хтось із ваших знайомих користується бездротовим зарядним пристроєм, причина, через яку вони його придбали, полягає не у швидкому заряджанні або збільшенні терміну служби акумулятора, а у зручності. Поставити телефон на бездротову зарядну підставку, яка стоїть на вашому столі, – це дуже зручно. Вам ніколи не доведеться возитися з кабелями та розетками, за винятком випадків, коли ви захочете перенести зарядну панель в інше місце кімнати.

Ще одна чудова річ про бездротову зарядку Qi – це те, що вона універсальна. Якщо ви носите з собою як iPhone, так і телефон на Android, вам не потрібно турбуватися про те, щоб знайти правильний кабель для підключення. Він просто працює. Не кажучи вже про те, що вам не доведеться турбуватися про зламані кабелі або зарядні порти.

І хоча ми не заперечуємо, що бездротові зарядні пристрої зручні, чи справді вони зручніші за своїх дротових побратимів? Зрештою, ви не можете користуватися телефоном, поки він заряджається, якщо тільки не нахилитися під кутом, щоб подивитися на свій телефон. Крім того, бездротова зарядка повільна, тому створюється враження, що зарядка триває вічність, тоді як швидкий зарядний пристрій може закінчити зарядку за 20-30 хвилин.

Крім того, завдяки новому закону ЄС вся портативна електроніка тепер буде стандартно оснащена USB Type-C. Ви зможете заряджати всі смартфони за допомогою одного кабелю. Однак вам все одно доведеться використовувати сумісне зарядне обладнання, щоб отримати всі переваги технології швидкої зарядки.

Вирішувати, який з них зручніший, оскільки обидва мають унікальний набір переваг і недоліків.

Вартість

Бездротові зарядні пристрої – це аксесуар, який потрібно купувати окремо. І з вартістю від $20 за дешевші моделі до понад $150 за зарядні пристрої для кількох девайсів, це не така вже й мала ціна. Найгірше те, що вам доведеться купувати зарядний адаптер на додаток до панелі або під’єднувати його до сумісного USB-пристрою, наприклад, ноутбука, що ще більше збільшує вартість.

Дротові зарядні пристрої зазвичай йшли в комплекті з телефоном, і якщо ваш телефон поставлявся з ним, вам пощастило. На жаль, все більше виробників смартфонів наслідують приклад Apple і Samsung і відмовляються від адаптера живлення, а це означає, що тепер вам доведеться купувати його окремо. На щастя, адаптери коштують дешевше, ніж бездротові зарядні пристрої, зазвичай в межах 20-40 доларів.

Ми надаємо невелику перевагу дротовим зарядним пристроям, оскільки вони дещо дешевші і не потребують увімкненого USB-порту або окремо придбаного адаптера живлення для роботи.

Як насправді збільшити термін служби акумулятора

Зарядка – не єдиний час дня, коли ваш телефон піддається впливу тепла. Прогулянка вулицею спекотного літнього дня з телефоном у кишені, залишення телефону на приладовій панелі автомобіля, відвідування пляжу з телефоном піддають його надмірному нагріванню значно більше, ніж будь-яка інша форма заряджання.

Уникайте залишати телефон під прямими сонячними променями, щоб подовжити термін його служби.

Читайте також: Використання iPhone в спеку може призвести до незворотних пошкоджень

Ще один спосіб зменшити кількість циклів заряджання, які шкодять терміну служби акумулятора, – обмежити заряджання акумулятора до 80%. Однак ми не обов’язково радимо вам це робити, оскільки ви фактично постійно жертвуєте 20% заряду акумулятора. Просто не дозволяйте телефону заряджатися понад 80% до 90%, якщо ви пам’ятаєте про це і якщо це зручно.

Так само не дозволяйте телефону розряджатися нижче 20%-30%, якщо це можливо, оскільки необхідність розряджати батарею перед зарядкою – це міф про смартфони, в який вам слід перестати вірити.

Ви можете використовувати як дротові, так і бездротові зарядні пристрої на свій розсуд, оскільки жоден з них не погіршить стан вашого акумулятора більше, ніж звичайне використання. Найкраще, що ви можете зробити для довготривалого здоров’я акумулятора – тримати його подалі від джерел тепла і підтримувати відсоток заряду в діапазоні від 20% до 90%.

Джерело: How To Geek

Поділитися
Exit mobile version