Безпілотні автомобілі схильні до “епілептичних припадків”

3 хв. читання
avto

Фахівці з Інституту інтелектуальних систем ім. Макса Планка і Тюбінгенського університету провели дослідження безпілотних автомобілів на предмет безпеки. Інженери перевіряли, як авто справляються з розпізнаванням людських фігур.

За словами вчених, всього за чотири години їм вдалося створити зразок поєднання кольорів, що викликають у безпілотного автомобіля стан на кшталт паніки, і це стає загрозою безпеки. Відбувається тотальний збій системи, безпілотний автомобіль може зійти зі смуги або несподівано загальмувати. Чимось це нагадує ефект спалаху стробоскопа, коли світло певної частоти викликає у деяких людей епілептичні припадки.

Візерунок, який викличе “припадок”, можна легко нанести на футболки або зробити наклейки на дорожні знаки або господарські сумки. Хакери теж можуть цим скористатися, попереджають дослідники.

Проблема полягає в недосконалості штучного інтелекту, яка проявляється при розпізнаванні зображень. Алгоритм використовує вбудовану камеру для спостереження за навколишнім середовищем, такий як дорога перед автомобілем, і для виявлення перешкод. Якщо розпізнавання дає збій, машина-робот у кращому випадку зупиняється з міркувань безпеки.

Автори дослідження підкреслили, що такий баг виникає з імовірністю всього кілька відсотків, але цього достатньо, щоб безпілотник став вести себе непередбачувано. Експеримент показав, що, якщо камера авто кілька разів побачить одну і ту ж пляму, її реакція може бути непередбачуваною.

Очевидно, вчені і програмісти з часом вирішать цю проблему, але поки вона залишається. Дослідники вважають, що тепер завдання автовиробників – навчити свої системи бути стійкими до таких атак.

Нагадаємо, починаючи з  7 листопада, Microsoft почала поставляти  гарнітуру доповненої реальності HoloLens другого покоління  клієнтам, які попередньо замовили пристрій.

Окрім цього, дослідники з безпеки виявили низку уразливостей в прошивці декількох маршрутизаторів Cisco для малого бізнесу.

Також кіберполіція викрила колишнього адміністратора одного з відомих хакерських форумів. 33-річний мешканець Чернігова раніше проходив службу у лавах Збройних сил України, обіймаючи посаду інженера комп’ютерних мереж.

Зверніть увагу, дії в Інтернеті передбачають обмін певною особистою інформацією чи конфіденційними даними, які у разі вашої неуважності можуть опинитися в руках зловмисників. Для забезпечення захисту Ваших персональних даних під час роботи в Інтернет-мережі дотримуйтесь основних правил кібергігієни.

До речі, на Pwn2Own 2019 Токіо за два дні змагань “зламали” пристрої Amazon Echo, Xiaomi Mi9 та Galaxy S10. Хакери заробили $ 315 тисяч, загальний фонд призових заходу –  $ 750 тисяч.

Поділитися
Exit mobile version