Остання відповідь Китаю OpenAI – «Chat Xi PT»: чат-бот на основі Сі Цзіньпіна

Насправді він був створений на основі більше десятка книг, нібито написаних лідером.

4 хв. читання
Остання відповідь Китаю OpenAI – «Chat Xi PT»: чат-бот на основі Сі Цзіньпіна

У місті з’явився новий герой чат-бот, створений на основі Сі Цзіньпіна. По суті, він був навчений на основі “думок” китайського лідера. Слово “думки” взяте в лапки, тому що дослідники не використовували якусь нову технологію читання думок. Китайські чиновники просто використовували купу його книг і статей для тренувань, згідно з повідомленням The Financial Times.

Його політична філософія відома під загальною назвою “Думка Сі Цзіньпіна про соціалізм з китайською специфікою в нову епоху” або, просто, “Думка Сі Цзіньпіна”. Ця ідеологічна доктрина була створена під час його перебування на посаді лідера Комуністичної партії Китаю (КПК). З огляду на це, чат-бот був навчений на офіційній літературі, яка підпадає під цю парасольку, в тому числі на понад 12 книгах, нібито написаних самим Сі Цзіньпіном. Навчальний набір також включає урядові постанови, політичні документи, повідомлення державних ЗМІ та інші офіційні публікації.

Один лише документ, вивчений The Financial Times, який використовувався для навчання чат-бота, містив понад 86 000 згадок про Сі Цзіньпіна з формулюваннями, які закликають громадян “забезпечити, щоб у думках, політиці та діях ми завжди були в тісній єдності з Центральним комітетом партії з Генеральним секретарем Сі Цзіньпіном в його центрі”. Цей чат-бот, мабуть, дуже веселий на вечірках (ні).

Ця технологія ще не вийшла на широкий загал. Її використовують у дослідницькому центрі, що перебуває у віданні Адміністрації кіберпростору Китаю (CAC), хоча з часом вона може бути випущена для ширшого використання. Модель може відповідати на запитання, створювати звіти, узагальнювати інформацію та перекладати з китайської на англійську. Це базовий чат-бот, але він, ймовірно, буде поширювати ідеї Сі щодо політики, економіки та культури.

Цей крок відбувається на тлі активних зусиль китайських чиновників, спрямованих на просування філософії Сі та його авторитарної держави. Як уже згадувалося раніше, авторству лідера приписують більше десятка книг, і вони, як правило, займають центральне місце на книжкових ярмарках країни. Популярні новинні додатки від таких компаній, як Tencent і Netease, резервують місця у верхній частині стрічки для статей з офіційних державних ЗМІ, і в більшості з цих публікацій фігурує Сі. Діти у віці від десяти років зобов’язані вивчати його політичну філософію, тож чат-бот міг би знайти застосування і там.

Основні західні моделі штучного інтелекту недоступні в Китаї, оскільки CAC вимагає, щоб постачальники генеративного ШІ “втілювали основні соціалістичні цінності”, а вихідні дані будь-якого чат-бота не повинні “містити жодного контенту, що підриває державну владу”. Отже, не буде ніяких ChatGPT, Google Gemini або чогось подібного. Китайські компанії, такі як Baidu та Alibaba, повинні забезпечити, щоб їхні моделі суворо контролювали згенерований контент, пов’язаний із Сі або будь-якими чутливими питаннями.

Це величезний виклик для цих компаній, оскільки більшість груп тренують свої моделі з деякими англомовними даними. Це створює потенціал для відповідей, які суперечать мовним нормам країни. Щоб обійти це, китайські чат-боти зазвичай перезапускають чат, коли їх запитують про делікатні теми. Однак країна лідирує в галузі “чат-ботів на основі померлих родичів”. Маючи це на увазі, Сі Цзіньпін цілком може сповідувати свою філософію відтепер і до кінця часів.

Apple наказали видалити WhatsApp і Threads з китайського магазину додатків

Поділитися
Exit mobile version