Huawei підозрюють у викраденні даних розвитку мереж 5G

5 хв. читання
5G new2

Задовго до того, як китайська компанія Huawei домоглася великого успіху в галузі технологій 5G, на початку 2000-х років успішної розробкою бездротових мереж, які отримали назву 4G і 5G, займалася велика канадська компанія Nortel. Однак успіх Nortel не тільки приносив великий дохід її керівництву, але також зробив компанію мішенню для конкурентів, пише Bloomberg.

За даними видання, в кінці 1990-х років Канадської службі розвідки і безпеки (Canadian Security Intelligence Service, CSIS) стало відомо, що хакери з Китаю викрадають дані прямо з штаб-квартири Nortel в Оттаві.

“Ми вирушили до Nortel в Оттаву і сказали їх керівництву: “Вони викачують вашу інтелектуальну власність”. Але вони нічого не зробили”, – цитує Bloomberg Michel Juneau-Katsuya, який в той час очолював азіатсько-тихоокеанський підрозділ CSIS.

У 2004 році хакери зламали облікові записи вищого керівництва Nortel. Скориставшись обліковим записом старшого виконавчого директора компанії Frank Dunn, зловмисники відправили в Китай близько 800 документів, в тому числі презентації в PowerPoint, аналіз збитків від продажів, проекти американських мереж зв’язку і навіть вихідний код. Документи були передані якійсь компанії Shanghai Faxian, з якої у Nortel не було ніяких угод.

За допомогою скрипта Il.browse кіберзлочинці “викачували” з комп’ютерних мереж канадської компанії цілі розділи: Product Development, Research and Development, Design Documents&Minutes тощо. Старший радник із системної безпеки Nortel Brian Shields порівняв активність хакерів в той час із пилососом. Через роки, Шилдс став розглядати сам злам і нездатність Nortel вжити адекватних заходів як початок кінця канадського ТехноГіганта. За його словами, компанія ніколи не намагалася встановити, як були зламані облікові записи, і просто змінила паролі. Не дивно, що вони знову були зламані. До 2009 року Nortel збанкрутувала.

Хто стояв за зламом і які саме дані були викрадені, достеменно не встановлено. Проте, як вважають Шилдс та інші експерти, які займалися розслідуванням інциденту, до кібератаки причетний уряд КНР, який прагнув послабити західних конкурентів і просунути свої технологічні компанії, зокрема Huawei.

Згідно із заявою Huawei, компанії не було нічого відомо про злам канадського ТехноГіганта, вона не має до нього ніякого відношення і не отримувала ніяких документів.

“Все дуже просто і зрозуміло. Nortel згубило економічне шпигунство. Досить лише подивитися, хто став Номером 1 у світі і як швидко”, – заявив Шилдс.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ОЧИСТИТИ КЕШ ТА ФАЙЛИ COOKIES У БРАУЗЕРІ FIREFOX? – ІНСТРУКЦІЯ

ПОРАДИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ СВОЇХ ДОДАТКІВ ДЛЯ IPHONE АБО IPAD

ЯК ЗАПОБІГТИ ДЕФРАГМЕНТАЦІЇ ТВЕРДОТІЛОГО НАКОПИЧУВАЧА SSD? ІНСТРУКЦІЯ

НАВІЩО ПОТРІБЕН МЕНЕДЖЕР ПАРОЛІВ ТА ЯК ПРАВИЛЬНО ЙОГО ОБРАТИ?

ЯК ЗАБОРОНИТИ GOOGLE ЗБИРАТИ ВАШІ ДАНІ ТА НАЛАШТУВАТИ ЇХНЄ АВТОВИДАЛЕННЯ? ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, Mac переживає ще одну величезну зміну процесора. До кінця 2020 року Apple випустить Mac, які містять “Apple Silicon”, як і iPad та iPhone. Ось що означає кінець процесорів Intel для майбутнього Mac. Новий macOS 11.0 Big Sur, який очікують восени 2020 року, стане першою версією macOS, яка підтримує цю нову архітектуру.

Також Apple на всесвітній конференції розробників Worldwide Developers Conference (WWDC) 2020 анонсувала нові функції конфіденційності та безпеки для користувачів iOS і macOS.

Окрім цього, після років спекуляцій та чуток, Huawei офіційно представила свою операційну систему Harmony OS в 2019 році. Можна сказати, що було поставлено більше питань, ніж відповідей. Як це працює? Які проблеми вона вирішує? І це продукт ворожнечі між Huawei та урядом США?

До речі, хакери використовували шкідливе програмне забезпечення, через яке викрадали реквізити банківських електронних рахунків громадян США, Європи, України та їхні персональні дані. Зокрема, через електронні платіжні сервіси, у тому числі заборонені в Україні російські, вони переводили викрадені гроші на власні рахунки у вітчизняних та банках РФ і привласнювали.

Хакери зараз користуються сервісом Google Analytics для крадіжки інформації про кредитні картки із заражених сайтів електронної комерції. Відповідно до звітів PerimeterX та Sansec, хакери зараз вводять шкідливий код, призначений для крадіжки даних на компрометованих веб-сайтах.

Поділитися
Exit mobile version