Apple відмовляється від процесорів Intel: що це означає для Mac?

8 хв. читання

Mac переживає ще одну величезну зміну процесора. До кінця 2020 року Apple випустить Mac, які містять “Apple Silicon”, як і iPad та iPhone. Ось що означає кінець процесорів Intel для майбутнього Mac.

Новий macOS 11.0 Big Sur, який очікують восени 2020 року, стане першою версією macOS, яка підтримує цю нову архітектуру.

Чому Apple змінює процесор і що це означає для Вас?

Apple наполягає на тому, що цей пперехід “надасть Mac абсолютно новий рівень продуктивності”. Власний процесор від Apple, який міститься у таких пристроях, як iPad та iPhone, пропонує набагато кращі показники за витрату енергії, ніж процесори Intel, пише How-To Geek.

Процесори Intel вимагають більшої потужності та генерують більше тепла. У таких пристроях, як MacBook, це означає, що продуктивність обмежена енергією акумулятора та необхідністю підтримувати внутрішню прохолоду.

apple silicon

Власні системи Apple SoCs (системи на мікросхемі), які компанія називає “Apple Silicon”, є технічно ARM-процесорами. ARM – це лише архітектура, Apple розробляє та виготовляє власні процесори. Щодо Intel, то Apple цілком вирішила перейти до розробки та виробництва процесорів для своїх Mac. Завдяки ARM, Apple в змозі розробити і створити власний спеціальний процесор. Apple займається цим роками, і тепер ця справа нарешті дійшла і до Mac.

Не потрібно думати, що Apple просто збирається перемістити процесор iPhone або iPad в Mac. Apple виробляє чипи саме для Mac, і вони повинні бути ще потужнішими, ніж “кремній” всередині iPad Pro. Apple має велику перевагу в порівнянні зі своїми конкурентами. Microsoft виробляє ноутбуки ARM під керуванням Windows 10, але Microsoft не розробляє власні спеціалізовані процесорні ARM для ПК з ОС Windows.

Зрештою, нова архітектура означає покращений термін служби акумулятора, зменшення енергоспоживання, а також те, що Apple може контролювати власну долю та проектувати внутрішню частину Mac, щоб вона була тісно інтегрована з її програмним забезпеченням. Apple каже, що нова архітектура дозволить їй “максимально збільшити продуктивність і термін служби акумулятора краще, ніж будь-коли раніше”.

Програми для iPhone та iPad на Mac

Переходячи до тієї ж архітектури мікросхем, які використовує iPhone та iPad, Apple набуває покращеної сумісності з додатками iPhone та iPad.

Ви зможете відкрити App Store на комп’ютері з підтримкою ARM та встановити будь-який додаток для iPhone або iPad. Цей додаток працюватиме у вікні на вашому робочому столі Mac. Розробник не повинен робити нічого особливого.

Це схоже з тим, як Chromebook Google може запускати програми для Android.

Розробники можуть легко переносити свої програми для Mac

Існуючі додатки для Mac не залишаються позаду. Apple вирішує проблему сумісності двома способами: полегшуючи розробникам транспортування своїх додатків до нової архітектури та дозволяючи користувачам Mac запускати додатки, які ще не транспортовані.

Розробники зможуть відкрити існуючі додатки Intel Mac у Xcode та перекомпілювати їх для ARM. Apple заявила, що більшості розробників знадобиться лише кілька днів, щоб їх програми запускалися на ARM.

Усі власні додатки Apple, що входять до програми macOS 11.0 Big Sur, матимуть оригінальний характер у власній архітектурі Apple. Інші компанії також працюють над перенесенням своїх додатків – Apple також показала, як додатки Microsoft Office та Adobe Photoshop CC працюють на ARM. Розробники можуть створювати універсальні бінарні файли, які працюють на системах Intel та ARM Mac.

Розробники можуть взяти в оренду “Developer Transition Kit”( “Комплект для переходу для розробників”) у Apple, щоб розпочати перенесення своїх програм.

Ви можете запускати додатки Intel Mac за допомогою Rosetta 2

А як щодо додатків, які не переносяться? Apple оголосила про Rosetta 2 для цього випадку використання. Rosetta 2 – рівень сумісності, який транспортує існуючі програми Intel на ARM, дозволяючи запускати ті самі програми на новому ARM Mac, які можна запускати на Вашому старому Intel Mac.

Транспортування відбувається, коли Ви встановлюєте додаток, якщо це можливо. Якщо додаток використовує код, що з’являється за часом, Rosetta 2 також може перенести код миттєво.

Додатки для Mac, які ще не будуть готові до транспортування, “просто працюватимуть”. Ви все одно отримаєте найкращу ефективність із програмами, які в основному працюють на ARM, звичайно.

Повна підтримка віртуалізації обладнання

Mac на основі ARM також мають повну підтримку віртуалізації апаратних засобів. Apple показала запуск віртуальних машин Parallels на новому Mac, який працює на ARM, що дозволило розробникам запускати Linux так само, як на Mac, що працює на Intel.

Що буде з Intel Macs?

Apple каже, що Ви зможете придбати Mac з ARM-процесором до кінця 2020 року.

Але відключення від Intel не відбудеться за одну ніч. Apple стверджує, що це буде дворічний перехід. Ваш теперішній Mac з процесором Intel все ще буде підтримуватися. Apple запевняє, що буде підтримувати Intel Macs оновленнями для macOS на довгі роки.

В певний момент Apple, ймовірно, перестане підтримувати Intel Macs так само, як перестала підтримувати PowerPC Macs після переходу до Intel.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ОГЛЯД УСІХ ПЛАНШЕТІВ ВІД APPLE: ЯКИЙ IPAD ВАРТИЙ ВАШОЇ УВАГИ?

ЯК ЛЕГКО ПЕРЕЙТИ З ANDROID НА IOS? ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ШУКАТИ ТА ВІДКРИВАТИ БУДЬ-ЯКІ ФАЙЛИ НА ВАШОМУ КОМП’ЮТЕРІ ЧЕРЕЗ КОМАНДНИЙ РЯДОК?

ОГЛЯД П’ЯТИ ФУНКЦІЙ ANDROID 11, ЧЕРЕЗ ЯКІ ВАРТО ОНОВИТИСЯ

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ОПЕРАТИВНУ ПАМ’ЯТЬ НА ПОМИЛКИ ТА ВИПРАВИТИ ЇХ? – ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, в Україні розпочав роботу новий електронний сервіс check.gov.ua, який дозволяє перевіряти оплату державних послуг онлайн без надання паперових квитанцій. За допомогою сервісу можна перевіряти квитанції в електронній формі, а не надавати їх в паперовому вигляді з мокрою печаткою до відповідних державних органів.

Зауважте, 39-річний мешканець села Олешник, що на Закарпатті, розробив шкідливе програмне забезпечення для зламу екаунтів користувачів соцмереж. Придбавши програму через створений чоловіком канал у загальнодоступному месенджері, та встановивши на свій гаджет, клієнти отримували змогу зламувати мережеві екаунти користувачів соцмереж.

Також Facebook тестує нову функцію для Messenger, яка дозволяє краще захищати Ваші повідомлення від сторонніх очей. Користувачеві потрібно буде підтвердити свою особу, використовуючи Face ID, Touch ID або свій пароль, перш ніж він зможе переглянути свою папку “Вхідні”, навіть якщо телефон уже розблокований.

Окрім цього, Twitter оголосив, що видалив понад 30 000 облікових записів, які проводили державну пропаганду. Ідентифікована як така, що належить Китаю, найбільша з трьох мереж містила 23 750 облікових записів. Мережа займалася цілою низкою маніпулятивних скоординованих заходів, в основному використовуючи різні китайські мови та діалекти для поширення геополітичних наративів, сприятливих для Комуністичної партії Китаю.

До речі, останні оновлення для Windows 10 підвищують безпеку платформи, але, на жаль, вони також містять неприємні помилки, які роблять неможливим друк, викликаючи збої у принтерів. Звіти користувачів на Reddit та форумі Microsoft Answers показують, що проблема стосується різних моделей принтерів HP, Canon, Panasonic, Brother та Ricoh.

Поділитися
Exit mobile version