Twitter видалив понад 30 тисяч пропагандистських облікових записів

5 хв. читання
twitter bug 2

Twitter у минулу п’ятницю оголосив, що видалив понад 30 000 облікових записів, що стосуються трьох мереж, пов’язаних з Китаєм, Туреччиною та Росією. Ці екаунти проводили державну пропаганду.

До архіву соціальної платформи, який збирає докази інформаційних операцій, пов’язаних із державою, додано 32 242 облікові записи, а самі екаунти разом із усім вмістом, пов’язаним з ними, були назавжди вилучені з Twitter.

Ідентифікована як така, що належить Китаю, найбільша з трьох мереж містила 23 750 облікових записів, що складають ядро ​​мережі, а також приблизно 150 000 облікових записів-підсилювачів (з яких “набивалися” лайки та репости), які не були додані до публічного архіву.

Мережа займалася цілою низкою маніпулятивних скоординованих заходів, в основному використовуючи різні китайські мови та діалекти для поширення геополітичних наративів, сприятливих для Комуністичної партії Китаю (КПК).

Окрім того, дані рахунки розповсюджували  “неправдиві розповіді про політичну динаміку в Гонконзі”, продовжуючи діяльність  іншої китайської мережі з 200 000 облікових записів, яка була закрита в серпні 2019 року. Фактично, це продовження діяльності допомогло Twitter та науково-дослідним партнерам Австралійського інституту стратегічної політики (ASPI) та Інтернет-обсерваторії Стенфорда (SIO) зв’язати нову мережу з КНР.

Twitter та інші популярні сервіси соціальних медіа заборонені в Китаї, але вони доступні в Гонконзі, і, як вважається, уряд Китаю вже давно бере участь у дезінформаційних кампаніях, спрямованих на китайців за кордоном.

“Наше проактивне видалення цієї мережі з Twitter є прямим результатом наших технічних зусиль, які ми доклали після ретельного вивчення та дослідження минулих скоординованих інформаційних операцій з КНР”, – зазначає компанія.

Незважаючи на свій розмір, нова мережа не досягла значного ефекту Twitter, оскільки облікові записи були ідентифіковані та вилучені занадто рано. Більшість з 150 000 облікових записів- підсилювачів мали мало підписників або їх немає, але вони мали на меті “штучно завищувати показники показів і взаємодіяти з основними обліковими записами”.

До архіву операцій, пов’язаних із державою, у Twitter додано 7,340 облікових записів, орієнтованих на внутрішню аудиторію в Туреччині, включаючи як фейкові, так і викрадені екаунти. Виявлена ​​на початку цього року, мережа працювала на підтримку президента Ердогана та правлячої партії. Пов’язана з молодіжним крилом партії, мережа “містить декілька викрадених облікових записів, пов’язаних з організаціями, критичними щодо президента Ердогана та турецького уряду”.

Також Twitter видалив 1152 акаунти, пов’язані з державною політичною пропагандою всередині Росії. Облікові записи розміщували та розповсюджували відповідний контент, просуваючи партію “Єдина Росія” та атакуючи представників опозиції.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ШУКАТИ ТА ВІДКРИВАТИ БУДЬ-ЯКІ ФАЙЛИ НА ВАШОМУ КОМП’ЮТЕРІ ЧЕРЕЗ КОМАНДНИЙ РЯДОК?

ОГЛЯД П’ЯТИ ФУНКЦІЙ ANDROID 11, ЧЕРЕЗ ЯКІ ВАРТО ОНОВИТИСЯ

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ОПЕРАТИВНУ ПАМ’ЯТЬ НА ПОМИЛКИ ТА ВИПРАВИТИ ЇХ? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК КОНТРОЛЮВАТИ ОНОВЛЕННЯ WINDOWS 10 ЗА П’ЯТЬ КРОКІВ

ЯК ОБМЕЖИТИ ЕКРАННИЙ ЧАС У WINDOWS 10? – ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, дослідники компанії Avast виявили три шахрайських VPN-додатки для iOS-пристроїв, які самовільно списують кошти користувачів. За словами експертів, додатки стягують підвищену плату за послуги, які не надаються належним чином.

Також Apple опублікувала набір безкоштовних інструментів та ресурсів, щоб допомогти розробникам менеджерів паролів – а також інших програм – генерувати надійні паролі.

До речі, компанія Mozilla планує додати в майбутні версії Firefox можливість експорту збережених облікових даних у файл формату CSV, який потім можна імпортувати в менеджер паролів або зберігати в якості резервної копії.

Окрім цього, дослідники із ProtectEM виявили, що контролери світлофорів на мікросхемах SWARCO LS4000 вразливі до атак через відкритий порт, який використовується для налагодження роботи системи управління.

А експерти з компанії IntSights відзначили збільшення попиту на облікові дані YouTube-каналів на підпільних торгових майданчиках. Вартість пропонованих екаунтів пропорційна кількості передплатників. Наприклад, ціна за канал з 200 тис. передплатників починається від $1 тисячі.

Поділитися
Exit mobile version