Що таке Harmony OS і чому вона приречена на успіх?

9 хв. читання

Після років спекуляцій та чуток, Huawei офіційно представив свою операційну систему Harmony OS в 2019 році. Можна сказати, що було поставлено більше питань, ніж відповідей. Як це працює? Які проблеми вона вирішує? І це продукт ворожнечі між Huawei та урядом США?

Чи заснована ОС Harmony на Linux?

Ні. Хоча обидві є безкоштовними програмними продуктами (або, точніше, Huawei зобов’язався випустити Harmony OS із ліцензією з відкритим кодом), Harmony OS – це власний продукт. Більше того, він використовує іншу архітектуру дизайну для Linux, віддаючи перевагу дизайну мікроядра перед монолітним ядром.

В основі кожної операційної системи – те, що називається ядром. Як випливає з назви, ядра лежать в основі кожної операційної системи, ефективно слугуючи фундаментом. Вони обробляють взаємодію з базовим обладнанням, виділяють ресурси та визначають, як програми виконуються та діють, пише How-To Geak.

Усі ядра мають ці основні обов’язки. Однак вони відрізняються тим, як працюють.

Поговоримо про пам’ять. Сучасні операційні системи намагаються відокремити користувацькі програми (наприклад, Steam або Google Chrome) від більш чутливих частин операційної системи. Уявіть непроникну лінію, яка розділяє пам’ять, яку використовують сервіси системного рівня, від Ваших програм. Для цього є дві основні вагомі причини: безпека та стабільність.

huawei OS 1

Мікропрограми, як і те, що використовується в Harmony OS, надзвичайно вибагливі до того, що працює в режимі ядра, ефективно обмежуючи його основою.

Безпосередньо, монолітні ядра не відрізняються. Наприклад, Linux дозволяє багатьом утилітам і процесам рівня ОС працювати в цьому привілейованому просторі в пам’яті.

На той момент, коли Лінус Торвальдс розпочав роботу над ядром Linux, мікроелементи все ще були невідомої кількості, маючи мало реального комерційного використання.

Майже через 30 років все змінилося. Комп’ютери стали швидші і дешевші.

Ядро XNU, яке лежить в основі macOS та iOS, дає велике натхнення від попередніх конструкцій мікроядер, а саме ядра Mach, розробленого університетом Карнегі Меллона. Тим часом QNX, яка лежить в основі операційної системи Blackberry 10, а також багатьох автомобільних інформаційно-розважальних систем, використовує дизайн мікроядра.

Оскільки конструкції Microkernel навмисно обмежені, їх легко розширити. Додавання нової системної послуги, як-от драйвер пристрою, не вимагає від розробника принципово змінювати або втручатися в ядро.

І це натякає на те, чому Huawei обрав такий підхід із Harmony OS. Хоча Huawei, мабуть, найбільш відомий своїми телефонами, це компанія, яка бере участь у більшості секторів ринку споживчих технологій. Її модельний ряд охоплює такі речі, як маршрутизатори, телевізори тощо.

І хоча незрозуміло, чи буде Harmony OS працювати на кожній споживчій технологій, які вона в кінцевому підсумку продає, Huawei прагне створити операційну систему, яка працюватиме на якомога більшій кількості пристроїв.

Частина причини – сумісність. Якщо Ви нехтуєте вимогами до обладнання, будь-яка програма, написана для Harmony OS, повинна працювати на будь-якому пристрої, на якому вона працює. Це приваблива пропозиція для розробників. Але це також повинно мати переваги і для споживачів. Оскільки все більше пристроїв стають комп’ютеризованими, їм є сенс легко працювати як частина ширшої екосистеми.

Санкції США і телефони Huawei

Минуло майже рік з того часу, як Міністерство фінансів адміністрації Трампа внесло Huawei до “чорного списку”, тим самим заважаючи американським фірмам торгувати з цією компанією. Хоча це чинило тиск на всіх рівнях бізнесу Huawei, найбільший біль відчувався в мобільному підрозділі компанії, заважаючи випускати нові пристрої з службою Google Mobile Services (GMS).

Служби мобільних служб Google – це фактично вся екосистема Google для Android, включаючи приземлені програми, такі як Карти Google і Gmail, а також Google Play Store. Оскільки новітні телефони Huawei не мають доступу до більшості додатків, багато хто замислювалися про те, чи китайський гігант відмовиться від Android, замість цього перейде до домашньої операційної системи.

Для початку керівництво Huawei підтвердило свою прихильність до платформи Android. Натомість вона зосереджена на розробці власної альтернативи GMS під назвою Huawei Mobile Services (HMS).

В основі цього – екосистема додатків компанії, Huawei AppGallery. Huawei заявляє, що витрачає 1 мільярд доларів на те, щоб закрити “розрив додатків” в Google Play Store, і над ним працюють 3000 програмних інженерів.

Нова мобільна операційна система була б змушена почати з нуля. Huawei доведеться залучати розробників до порту або переробляти свої додатки для Harmony OS.

Зважаючи на це, Huawei – одна з найбільш забезпечених ресурсами технологічних фірм у світі. І, таким чином, було б нерозумно повністю відмовитися від перспективи використання телефону, що працює на ОС Harmony.

Made in China

Тут є цікавий політичний кут для обговорення. Десятиліттями Китай виступав як фабрика світу, будуючи продукцію, розроблену за кордоном. Але в останні роки уряд Китаю та власний приватний сектор вкладають значні кошти в дослідження та розробки. Все частіше китайські вироби пробиваються на міжнародну сцену, пропонуючи нову конкуренцію технічній еліті Силіконової долини.

Посеред цього уряд Пекіну має амбіцію, яку він називає “Зроблено в Китаї 2025 року”. Ефективно, він хоче припинити свою залежність від імпортних високотехнологічних виробів, таких як напівпровідники та літаки, замінивши їх власними альтернативами. Мотивація цього випливає з економічної та політичної безпеки, а також національного престижу.

Harmony ОС ідеально вписується в цю амбіцію. Це буде першою в світі успішною операційною системою, що з’явилася з Китаю – за винятком тих, що використовуються на ринкових нішах, як базові станції стільникового зв’язку.

Для успіху Harmony OS достатньо мати прихильників серед влади, бізнесу і самих китайців. А решта – це вже справа часу.

ЦІКАВО ЗНАТИ:

Новини

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ОГЛЯД УСІХ ПЛАНШЕТІВ ВІД APPLE: ЯКИЙ IPAD ВАРТИЙ ВАШОЇ УВАГИ?

ЯК ЛЕГКО ПЕРЕЙТИ З ANDROID НА IOS? ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ШУКАТИ ТА ВІДКРИВАТИ БУДЬ-ЯКІ ФАЙЛИ НА ВАШОМУ КОМП’ЮТЕРІ ЧЕРЕЗ КОМАНДНИЙ РЯДОК?

ОГЛЯД П’ЯТИ ФУНКЦІЙ ANDROID 11, ЧЕРЕЗ ЯКІ ВАРТО ОНОВИТИСЯ

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ОПЕРАТИВНУ ПАМ’ЯТЬ НА ПОМИЛКИ ТА ВИПРАВИТИ ЇХ? – ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, в Україні розпочав роботу новий електронний сервіс check.gov.ua, який дозволяє перевіряти оплату державних послуг онлайн без надання паперових квитанцій. За допомогою сервісу можна перевіряти квитанції в електронній формі, а не надавати їх в паперовому вигляді з мокрою печаткою до відповідних державних органів.

Зауважте, 39-річний мешканець села Олешник, що на Закарпатті, розробив шкідливе програмне забезпечення для зламу екаунтів користувачів соцмереж. Придбавши програму через створений чоловіком канал у загальнодоступному месенджері, та встановивши на свій гаджет, клієнти отримували змогу зламувати мережеві екаунти користувачів соцмереж.

Також Facebook тестує нову функцію для Messenger, яка дозволяє краще захищати Ваші повідомлення від сторонніх очей. Користувачеві потрібно буде підтвердити свою особу, використовуючи Face ID, Touch ID або свій пароль, перш ніж він зможе переглянути свою папку “Вхідні”, навіть якщо телефон уже розблокований.

Окрім цього, Twitter оголосив, що видалив понад 30 000 облікових записів, які проводили державну пропаганду. Ідентифікована як така, що належить Китаю, найбільша з трьох мереж містила 23 750 облікових записів. Мережа займалася цілою низкою маніпулятивних скоординованих заходів, в основному використовуючи різні китайські мови та діалекти для поширення геополітичних наративів, сприятливих для Комуністичної партії Китаю.

До речі, останні оновлення для Windows 10 підвищують безпеку платформи, але, на жаль, вони також містять неприємні помилки, які роблять неможливим друк, викликаючи збої у принтерів. Звіти користувачів на Reddit та форумі Microsoft Answers показують, що проблема стосується різних моделей принтерів HP, Canon, Panasonic, Brother та Ricoh.

Поділитися
Exit mobile version