Чати в Facebook Messenger нарешті отримають повне наскрізне шифрування

3 хв. читання

Meta заявила, що компанія планує включити наскрізне шифрування за замовчуванням для Messenger до кінця цього року. Технологічний гігант також розширює своє тестування функцій наскрізного шифрування на “мільйони інших чатів”.

messenger zbij

Компанія працює над створенням функцій наскрізного шифрування в Messenger вже кілька років. Однак більшість з них були необов’язковими або експериментальними. У 2016 році Meta почала впроваджувати наскрізний захист шифрування через режим “секретних розмов”. У 2021 році вона запровадила таку опцію для голосових і відеодзвінків у додатку. У січні 2022 року компанія зробила аналогічний крок і надала можливість наскрізного шифрування для групових чатів і дзвінків. У серпні 2022 року Meta почала тестувати наскрізне шифрування для індивідуальних чатів.

На компанію Meta дедалі більше тиснуть з вимогою увімкнути наскрізне шифрування, щоб компанія або інші особи не могли отримати доступ до повідомлень користувачів у чаті. Захист індивідуальних повідомлень став більш важливим після того, як у липні дівчина та її мати в Небрасці визнали себе винними у скоєнні аборту після того, як Meta передала їх переписку поліції. Минулого року поліція переслідувала 17-річну дівчину на підставі даних з її особистих повідомлень у Messenger, наданих Meta невдовзі після того, як Верховний суд скасував рішення 1973 року у справі Роу проти Вейда, яке визнало аборт законним.

У листі до групи захисників цифрових прав “Боротьба за майбутнє” цього місяця заступник директора з питань конфіденційності компанії Meta Роб Шерман заявив, що компанія запровадить наскрізне шифрування повідомлень в Instagram після запуску Messenger. Він також зазначив, що “етап тестування виявився довшим, ніж ми очікували” через технічні проблеми.

У своєму блозі компанія пояснила, що розробка функцій шифрування для Messenger була пов’язана зі значними труднощами. Компанії довелося відмовитися від старої серверної архітектури і розробити новий спосіб управління історією чату за допомогою таких засобів захисту, як PIN-код.

Мета додала, що їй довелося перебудувати понад 100 функцій, таких як попередній перегляд посилань у розмовах, щоб забезпечити наскрізне шифрування. Популярний додаток для обміну повідомленнями WhatsApp вже багато років має наскрізне шифрування, а в останні роки компанія знайшла спосіб підтримувати кілька пристроїв для одного облікового запису без зламу шифрування. Мета заявила, що команда розробників месенджера вивчає досвід WhatsApp, щоб впровадити наскрізне шифрування.

Після інциденту багато організацій, зокрема Amnesty International, Access Now і Fight for the Future, написали петицію до Meta та інших платформ з вимогою увімкнути наскрізне шифрування для приватних чатів.

Влада по всьому світу вивчає правила, які можуть поставити під загрозу шифрування в додатках для обміну повідомленнями. Хоча компанія Meta відкинула ці пропозиції через WhatsApp і підтримала наскрізне шифрування, вона ще не повністю розробила цей захист для месенджерів Messenger та Instagram DM.

Поділитися
Exit mobile version