Чорна п’ятниця: яких сайтів варто остерігатится?

4 хв. читання

Чорна п’ятниця та переддень Різдва – це прибутковий період для роздрібних продавців, оскільки люди прагнуть запастися подарунками, і багато торгових точок пропонують акційні товари. Мішенню кіберзлочинців стануть інтернет-магазини, коли люди під час проведення акцій у Чорну п’ятницю та Кіберпонеділок, а потім на Різдво купуватимуть товари онлайн.

Роздрібні продавці надсилають електронні листи, пропонуючи акції та знижки – і це те, що можуть використати кіберзлочинц. Вони надсилатимуть власні повідомлення – фішингові електронні листи, що спокушають вигідними пропозиціями з метою викрадення грошей, імен користувачів та паролів, особистої інформації тощо.

online

Тому користувачам варто бути обережними під час покупок, обираючи товари в інтернет-магазинах, пише ZDNet.

Проявіть обережність під час покупок онлайн

Наприклад, Ви повинні бути уважними, якщо раніше не чули про певного роздрібного продавця або якщо отримуєте електронне повідомлення з вимогою перейти за прямими посиланням на товари. Краще вжити заходів обережності, відвідуючи веб-адресу продавця, а не натискаючи на пряме посилання.

І користувачі повинні бути обережними щодо веб-сайтів, які вимагають зайву кількість особистої інформації під час здійснення платежів. Якщо такі сайти вимагають додаткових даних про безпеку, таких як кодове слово або відповідь на секретне запитання, яке використовується для отримання Вашого пароля, дуже ймовірно, що це шахрайство.

Запам’ятайте, що Вам не потрібно вказувати дані безпеки (наприклад, дівоче прізвище матері або ім’я Вашого першого вихованця), щоб завершити свою покупку.

Не зберігайте платіжні дані на сайтах

Магазин може також запитати вас, чи можуть вони зберегти Ваші платіжні реквізити для швидшого оформлення наступного разу, коли ви будете робити покупки з ними. Якщо ви не збираєтеся регулярно користуватися сайтом, не дозволяйте цього.

Якщо люди бачать підозрілі електронні листи або веб-сайти, які просять надто багато інформації або здаються занадто хорошими, щоб бути правдою, повідомляйте про потенційні фішингові електронні листи або сайти шахрайства підрозділам кіберполіції.

Інші поради для Вашої онлайн-безпеки під час здійснення різдвяних покупок включають захист облікових записів за допомогою двофакторної автентифікації, а також пошук замкненого замка в адресному рядку браузера на сторінці платежів на веб-сайті продавця. Значок замка не гарантує, що сам сайт продавець є законним, але це принаймні означає, що Ваше зв’язок із ним захищений.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як увімкнути новий зчитувач PDF від Google Chrome? – ІНСТРУКЦІЯ

Як надавати дозволи, зокрема, тимчасові для програм на Android? – ІНСТРУКЦІЯ

Нова macOS Big Sur: 10 порад щодо налаштування та використання ОС

Як заборонити друзям із Facebook надсилати Вам повідомлення в Instagram? – ІНСТРУКЦІЯ

Як захисти свої пристрої під час віддаленої роботи з дому? ПОРАДИ

До речі, кібершахраям в черговий раз вдалося обійти захист офіційного магазину додатків для Android – Google Play Store, у результаті чого понад мільйон користувачів постраждали від фейковий модів для популярної гри Minecraft.

Зверніть увагу, що оператори відеосервісу TikTok усунули дві уразливості, які в комбінації дозволяють без особливих зусиль отримати контроль над чужим екаунтом. Одна з уразливостей була присутня на сайті, інша з’явилася в клієнтському додатку.

Також дослідники з кібербезпеки повідомили про зростання кількості кібератак, що використовують сервіси Google в якості зброї для обходу засобів захисту і крадіжки облікових даних, даних кредитних карт та іншої особистої інформації.

У мобільній версії додатка Facebook Messenger усунули уразливість, за допомогою якої можна було прослуховувати оточення абонента. За свідченням експерта, який знайшов баг, таємне підключення до цільового Android-пристрою у даному випадку виконується за кілька секунд.

П’ятеро фігурантів видавали себе за IT-спеціалістів фінансової установи. Під виглядом “тестування платіжної системи” вони здійснили незаконні перекази грошей на підконтрольні рахунки. У результаті таких дій вони незаконно привласнили 1,4 мільйона гривень банківської установи.

Поділитися
Exit mobile version