Дохід від кіберзлочинів в одинадцять разів перевищує витрати на безпеку

3 хв. читання
Computer security and hacking concept. Ransomware virus has encrypted data in laptop. Hacker is offering key to unlock encrypted data for money.

Хакери можуть заробляти на продажу уразливостей стільки ж, скільки ІБ-експерти, які беруть участь в програмах винагороди за знайдені вразливості, або так звані “сірі капелюхи”, що займаються реверс-інжинірингом для уряду.

Голова дослідницького відділу компанії Tenable Олівер Oliver Rochford вважає, що дослідження уразливостей – дорогий процес, але “білий”, “чорний” і “сірий” ринки використовують однакові методи для пошуку уразливостей, незважаючи на легальну або нелегальну специфіку.

Основна різниця між злочинними і легальними сторонами полягає в наявності етики. Механізм (виявлення вразливостей, дослідження експлойтів і розробка) однаковий як для злочинців, так і для дослідників, але різниця полягає в тому, як сторони використовують уразливості. Наприклад, зловмисники діють з метою шпигунства, саботажу і шахрайства, в той час як ІБ-фахівці проводять аналіз існуючих загроз.

За словами експерта, в деяких випадках можливо заробити набагато більше легальним способом. За його даними, на підпільних ринках за уразливість в Apache або Linux можна заробити близько $ 1 млн, тоді як брокери експлойтів пропонують приблизно $ 500 тисяч. Уразливості в WhatsApp для Android також можуть принести $ 1 млн на “чорному” і “сірому” ринках. В рамках програм bug bounty найбільш прибутковими є уразливості, що зачіпають Safari в iOS, а в загальному на баги в iOS можна заробити приблизно $ 1 млн, на “сірому” ринку – $ 2 млн.

Згідно з недавнім звітом Bromium, дохід від кіберзлочинності оцінюється в $ 1,5 трлн, в той час як загальний обсяг ринку кібербезпеки в 2019 році склав $ 136 млрд.

hacker attack 2
World map

Нагадаємо, починаючи з  7 листопада, Microsoft почала поставляти  гарнітуру доповненої реальності HoloLens другого покоління  клієнтам, які попередньо замовили пристрій.

Окрім цього, дослідники з безпеки виявили низку уразливостей в прошивці декількох маршрутизаторів Cisco для малого бізнесу.

Також кіберполіція викрила колишнього адміністратора одного з відомих хакерських форумів. 33-річний мешканець Чернігова раніше проходив службу у лавах Збройних сил України, обіймаючи посаду інженера комп’ютерних мереж.

Зверніть увагу, дії в Інтернеті передбачають обмін певною особистою інформацією чи конфіденційними даними, які у разі вашої неуважності можуть опинитися в руках зловмисників. Для забезпечення захисту Ваших персональних даних під час роботи в Інтернет-мережі дотримуйтесь основних правил кібергігієни.

До речі, на Pwn2Own 2019 Токіо за два дні змагань “зламали” пристрої Amazon Echo, Xiaomi Mi9 та Galaxy S10. Хакери заробили $ 315 тисяч, загальний фонд призових заходу –  $ 750 тисяч.

Поділитися
Exit mobile version