Дослідники знайшли ряд уразливостей у ПЗ для автомобілів Mercedes

6 хв. читання

Після восьмимісячного аудиту коду в останній версії інформаційно-розважальної системи автомобілів Mercedes-Benz дослідники безпеки з Tencent Security Keen Lab виявили п’ять вразливих місць, чотири з яких могли бути використані для віддаленого виконання коду.

Уразливості були знайдені в Mercedes-Benz User Experience (MBUX) – інформаційно-розважальній системі, яку спочатку запровадили на автомобілях А-класу в 2018 році, але з тих пір її застосування розширили на всю лінійку моделей цього виробника автомобілів, повідомляє SecurityWeek.

Уразливості, що позначені як CVE-2021-23906, CVE-2021-23907, CVE-2021-23908, CVE-2021-23909 та CVE-2021-23910, забезпечують хакерам дистанційне керування деякими функціями автомобіля, але без доступу до механізмів автомобіля – таких як рульове управління або гальмівна система.

Окрім націлювання на головний інформаційно-розважальний блок, дослідники безпеки також проаналізували T-Box Mercedes-Benz, успішно використали деякі з ідентифікованих сценаріїв атак і навіть поєднали деякі з них, щоб скомпрометувати головний блок навіть у реальних автомобілях.

Дослідники Keen Team виявили використання застарілого ядра Linux, яке було вразливим до конкретних атак – впливу через включений механізм JavaScript браузера та потенційного впливу на недоліки чипу Wi-Fi, стека Bluetooth, функцій USB або сторонніх виробників програми, які взаємодіють із віддаленими серверами.

MBUX Mercedes

Аналіз головного блоку виявив низку уразливих місць переповнення стека, включаючи дві уразливості, які можуть призвести до:

  • витоків пам’яті та віддаленого виконання коду;
  • віддаленого налаштування оболонки за допомогою вразливості у наданому браузері;
  • відсутності захисту SELinux або AppArmor, що дозволило зловживати помилкою ядра Linux для ескалації привілеїв тощо.

Після початкового компромісу, який передбачав налаштування стійкої веб-оболонки з правами root, дослідники змогли розблокувати певні функції управління та захисту від крадіжки автомобіля, ввести стійкий бекдор і навіть виконати деякі дії управління автомобілем.

Відправляючи конкретні команди CAN, дослідники змогли контролювати освітлення фарами, керувати освітленням в салоні, відкривати кришку люка салону і керувати пасажирськими вогнями на задніх сидіннях, але не змогли повністю взяти під контроль автомобіль.

Сценарії атак за участю T-Box використовували чип Wi-Fi, мікросхему STA8090, яка працює як приймач інфрачервоного сигналу, шину CAN або LTE-з’єднання (через базову смугу зв’язку Huawei).

Однак засоби безпеки, які впровадив Mercedes-Benz, запобігали атакам з базової смуги або зниженню сигналу LTE до діапазону GSM  (це могло утруднити викрадення команд управління транспортним засобом).

Під час аналізу дослідники виявили дві проблеми в T-Box, якими можна було зловживати під час атак. Їх можна було використовувати для виконання коду на мікросхемі, яка отримує повідомлення від центрального процесора, перетворює їх і відправляє на шину CAN.

Таким чином вони змогли відправити довільні повідомлення CAN на шину CAN. Вони також змогли перепрошити мікропрограму на мікросхемі з виправленою версією прошивки для стабільної можливості здійснювати атаки.

У своєму звіті дослідники описують як успішні, так і невдалі спроби атак, а також надають великий обсяг технічної інформації про апаратне та програмне забезпечення, яке вони тестували.

Про виявлені уразливості було повідомлено продавцю (Daimler AG, який є власником Mercedes-Benz) у листопаді 2020 року. Патчі почали випускатись наприкінці січня 2021 року.

“Ми високо цінуємо досвід Tencent Security Keen Lab. На додаток до їх глибокого ноу-хау, я хотів би подякувати команді Keen Lab за продуктивну співпрацю, яку ми хотіли б продовжувати і надалі”, – сказав Аді Офек, генеральний директор Mercedes-Benz Тель-Авів, який одночасно є одним з відповідальним за сектор ІТ-безпеки автомобілів в Mercedes-Benz.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як завантажити дані Google Maps? ІНСТРУКЦІЯ

Психічне здоров’я у дітей від соцмереж і смартфонів не страждає – ДОСЛІДЖЕННЯ

Як створити надійний пароль? ПОРАДИ

Як вберегти свої банківські рахунки від кіберзлочинців? ПОРАДИ

Що таке FLoC Google і як він буде відстежувати Вас в Інтернеті?

До речі, пандемія спричинила нову хвилю цифрової трансформації у всьому світі. І державні установи не залишилися осторонь цього процесу. Завдяки розширенню цифрової інфраструктури, зокрема створенню нових додатків та сервісів, віддалених робочих місць та переходу в хмарне середовище, кількість потенційних векторів атак збільшилася.

Також повністю модульний ноутбук з ОС Windows від Framework тепер готовий до попереднього замовлення за базовою ціною у $999. Клієнти можуть розміщувати замовлення на веб-сайті Framework. 13,5-дюймовий ноутбук складається повністю з модульних деталей, включаючи материнську плату, яку ви можете легко поміняти та замінити.

Кілька редакцій Windows 10 версій 1803, 1809 та 1909 досягли кінця обслуговування (EOS), починаючи з травня , про що Microsoft нагадала нещодавно. Пристрої з випусками Windows 10, які досягли EoS, більше не отримуватимуть технічну підтримку, а також щомісячні виправлення помилок та безпеки, щоб захистити їх від останніх виявлених загроз безпеки.

Окрім цього, після вступу в силу нової політики Google в описі додатків з’явиться додатковий розділ з інформацією про те, до яких даними має доступ продукт. У розробників буде можливість розповісти користувачам про те, для чого додаткам потрібен доступ до тих або інших даних і як їх обробка впливає на загальну функціональність.

Поділитися
Exit mobile version