Думаєте про перехід на Linux? 9 речей, які вам потрібно знати

12 хв. читання

Зараз ідеальний час для переходу на Linux. Ось чому.

Зараз Linux настільки ж зручний для користувача, як і будь-яка інша ОС на ринку
Зараз Linux настільки ж зручний для користувача, як і будь-яка інша ОС на ринку

Можливо, про Linux не всі користувачі комп’ютерів думають, але його популярність безсумнівно зростає. Причина цього зростання пов’язана з кількома факторами, включаючи те, наскільки глибоко Linux вкоренився в корпоративному бізнес-просторі, як веб-браузер став основним інструментом для більшості користувачів, неймовірний розвиток Linux для настільних комп’ютерів, економічна ефективність Linux (він повністю безкоштовний), а також те, як операційна система з відкритим вихідним кодом може врятувати вас від необхідності викидати застарілі комп’ютери.

Читайте також: Як встановити Linux на старий ноутбук. ІНСТРУКЦІЯ

Додайте до цих факторів те, наскільки зручним став Linux, і це ідеальний час для масового переходу на Linux.

Коли я вперше почав використовувати Linux (у 1997 році), це було складним завданням не лише для встановлення, але й для використання. Здавалося, що все, що мені потрібно було зробити, вимагало прочитати досить довгий маніфест про те, чому це потрібно робити певним чином, в той же час пропонуючи кілька різних способів досягти тієї ж самої мети. Це збивало з пантелику. Те, що мене кинули в цю суміш з головою, змусило мене швидко вчитися. Приблизно через шість місяців використання Linux як моєї єдиної ОС, я майже все зрозумів.

Але шість місяців – це дуже багато часу для того, щоб навчитися користуватися операційною системою на комп’ютері.

На щастя, все кардинально змінилося. Вчорашній Linux ледве можна було б впізнати у порівнянні з його сучасним еквівалентом. Зараз Linux настільки ж зручний для користувача, як і будь-яка інша ОС на ринку. Якщо ви розглядаєте можливість переходу з Windows або macOS на Linux, ось кілька речей, які вам потрібно знати.

1. Це простіше, ніж ви думаєте

Робочий стіл Linux дуже простий. Це дійсно так. Розробники та дизайнери більшості дистрибутивів доклали максимум зусиль, щоб зробити цю операційну систему такою ж зручною для користувача, як і будь-яка інша операційна система на ринку. У перші роки використання Linux командний рядок був абсолютною необхідністю. А сьогодні? Не настільки. Насправді, Linux став настільки простим і зручним у використанні, що ви можете пропрацювати всю свою кар’єру на робочому столі і жодного разу не доторкнутися до вікна терміналу.

Саме так, сучасний Linux базується на графічному інтерфейсі користувача (GUI), і графічні інтерфейси хороші. Якщо ви можете використовувати macOS або Windows, ви можете використовувати Linux. Не має значення, наскільки ви вмієте працювати з комп’ютером, Linux є життєздатним варіантом. Насправді, я б навіть сказав, що чим менше у вас навичок роботи з комп’ютером, тим краще вам підійде Linux. Чому? Linux набагато менш “ламається”, ніж Windows. Вам дійсно потрібно знати, що ви робите, щоб зламати систему Linux.

2. Linux – це не просто ядро

Один з найшвидших способів розпочати суперечку у спільноті Linux – це сказати, що Linux – це не просто ядро. Аналогічно, дуже швидкий спосіб заплутати нового користувача – сказати йому, що Linux – це лише ядро.

Дозвольте мені пояснити це для вас. Кожна версія операційної системи Linux використовує ядро Linux. Але як новому користувачеві, вам це байдуже. Навіть розмова про ядро Linux – це спосіб повністю заплутати і відштовхнути нових користувачів. Так, Linux використовує ядро Linux. Всі операційні системи мають ядро, але ви ніколи не почуєте, щоб користувачі Windows або MacOS говорили про те, яке ядро вони використовують.

Простіше кажучи, Linux – це операційна система, тому що без ядра у вас не буде операційної системи. Тому, якщо хтось намагається заплутати питання, зрозумійте, що Linux – це і операційна система, і ядро, і вони нерозривно пов’язані між собою.

3. Дистрибутиви – це просто різні “бренди” операційної системи Linux

Коли ви вперше зануритесь у води Linux, ви побачите широкий спектр “брендів”, які ви можете використовувати. Це Ubuntu, Linux Mint, Pop!_OS, Fedora, Cutefish OS, Arch Linux, Feren OS, openSUSE, Mageia, Bohdi Linux, Deepin, Sabayon Linux, Peppermint Linux, MX Linux, EndeavorOS, Manjaro, Garuda, Debian, Zorin, elementary OS, PCLinuxOS… список можна продовжувати і продовжувати. Насправді, існують сотні дистрибутивів Linux – так званих “дистрибутивів”.

Читайте також: Який Ubuntu найкраще підходить для вас?

Важливо розуміти, що кожен дистрибутив – це як бренд. Подумайте про дистрибутиви Linux як про взуття. Якщо ви шукаєте нові кросівки, ви можете розглянути Brooks, Hoka, Nike, Alta, New Balance або Addidas. Це все кросівки для бігу, просто вони пропонують різні варіації на тему. Кожне взуття може мати різні характеристики, різний перепад від п’яти до носка, різну вагу, різне призначення і різний зовнішній вигляд. Однак, зрештою, це все кросівки для бігу.

Так само можна розглядати дистрибутиви Linux: Кожен з них пропонує різні можливості, різні інструменти графічного інтерфейсу, різні цілі і різний зовнішній вигляд… але всі вони є операційними системами. Важливо (це схоже на вибір кросівок) знайти дистрибутив, який найкраще відповідає вашим потребам і бажанням.

4. Існує так багато варіантів

Одна річ, яка завжди була вірною для Linux, це те, що існує величезна кількість варіантів вибору. Не лише у дистрибутивах, але й у стільничних комп’ютерах та програмному забезпеченні для встановлення. Один з аспектів, який допоможе вам звузити вибір дистрибутива, – це те, якому робочому столу ви надаєте перевагу. Існує GNOME, KDE Plasma, Cinnamon, Mate, Enlightenment, Xfce, LXQt, Budgie, Pantheon, LXDE, Trinity Desktop, Sugar та інші.

Читайте також: Готові перейти з Windows на Linux? Це ідеальний дистрибутив для вас

Цей рівень вибору призводить до набагато більшого. У вас є кілька веб-браузерів, поштових клієнтів, офісних пакетів, графічних редакторів… що завгодно, і у вас є вибір. Добре те, що більшість з цих варіантів дійсно хороші. Однак, на перший погляд, всі ці варіанти можуть бути дещо лякаючими. Тому найкращий підхід для нових користувачів, які намагаються вирішити, яким шляхом піти, полягає в наступному:

  1. Вирішіть, який робочий стіл вам до вподоби.
  2. Звузьте коло дистрибутивів, які використовують обраний вами десктоп.
  3. Відкиньте дистрибутиви, які не містять простого у користуванні магазину програм.
  4. Вилучіть дистрибутиви на основі Arch (лише для нових користувачів).
  5. Встановлюйте і насолоджуйтеся.

5. Ви знайдете допомогу скрізь

Як і будь-що в наші дні, довідка знаходиться на відстані лише одного пошуку в Google. І ви знайдете безліч сайтів, присвячених допомозі користувачам Linux. Якщо у вас виникла проблема (або щось не зовсім зрозуміло, як вам здається), просто проведіть швидкий пошук і ви знайдете безліч рішень.

До речі, у Linux не завжди є одна правильна відповідь на всі питання. Ви можете виявити, що існує безліч рішень практично для кожного завдання, яке вам потрібно виконати. Важливо знайти рішення, яке найкраще відповідає вашим навичкам і потребам.

6. Не все обладнання буде працювати (але більшість працює)

Я скажу це (і я залишаюся при своїй думці): Ubuntu Linux, ймовірно, має найкраще виявлення і підтримку апаратного забезпечення серед усіх операційних систем на ринку. Це не означає, що вона працює з усім.

Існують певні периферійні пристрої, які можуть мати проблеми з роботою з Linux. Двома найбільш проблемними пристроями є сканери та бездротові мікросхеми. Ось що я часто роблю (коли знаходжу апаратне забезпечення, яке не підтримується): Спробувати інший дистрибутив Linux. Наприклад, у вас може бути ноутбук, а Ubuntu Linux не може виявити вбудований бездротовий чіпсет. Можливо, спробуйте Fedora Linux, і це спрацює (Fedora часто постачається з новішим ядром, ніж Ubuntu Linux, яке підтримує більш сучасне обладнання).

Слід пам’ятати, що більшість дистрибутивів Linux пропонуються у вигляді Live-образів, що означає, що ви можете протестувати їх, не вносячи жодних змін на вашому жорсткому диску. Це чудовий спосіб дізнатися, чи підтримує дистрибутив все обладнання, яке вам потрібно.

7. Програми, які вам не знадобляться

Перш за все, ви, швидше за все, знайдете всі потрібні вам програми, доступні для встановлення. Ви знайдете безліч веб-браузерів, медіаплеєрів, редакторів зображень, поштових клієнтів і багато іншого. Це не так, як на початку розвитку Linux, коли більшість програм були орієнтовані на науковців, студентів та розробників. У сучасному Linux є ігри та всі необхідні інструменти.

Це не означає, що в ньому є все. Наприклад, немає версії Adobe Photoshop. Є GIMP (який не менш потужний), але тим, хто звик до стандарту де-факто, не пощастило. У найгіршому випадку вам доведеться вивчити нову програму, щоб задовольнити свої графічні потреби.

8. Ви будете частіше використовувати свій пароль

Говорячи про встановлення програмного забезпечення, у Windows ви можете робити це без необхідності вводити пароль користувача. У Linux це не працює. Насправді, кожного разу, коли ви намагаєтеся зробити щось, що вимагає підвищених привілеїв, вам буде запропоновано ввести пароль користувача (sudo).

Це лише частина причини, чому Linux так часто вважається більш безпечною системою, ніж Windows. І хоча спочатку це може дратувати, ви звикнете до цього і з часом будете вдячні за підвищену безпеку.

До речі, про безпеку…

9. Тут безпечніше, але…

Десятиліттями я проповідував про те, наскільки безпечніше Linux, ніж Windows, і я твердо вірю в це і донині. Однак це не означає, що Linux безпечний на 100%. Правда полягає в тому, що кожен раз, коли ваш комп’ютер підключений до мережі, він вразливий, і не має значення, яку операційну систему ви використовуєте.

Тому вкрай важливо постійно оновлювати операційну систему (і встановлені програми). На щастя, більшість операційних систем Linux роблять це дуже просто. І лише деякі з них (наприклад, Fedora) вимагають перезавантаження для запуску оновлення. Під час більшості оновлень/модернізацій Linux ви можете користуватися ОС у звичайному режимі, і єдиний раз, коли вам потрібно перезавантажитися, це коли оновлюється ядро.

Знову ж таки, це не стосується таких систем, як Fedora.

Цей урок нічим не відрізняється від уроку з Windows. Єдина відмінність полягає в тому, що якщо ви вважаєте, що Linux за замовчуванням набагато безпечніша за Windows, ви, ймовірно, будете рідше застосовувати оновлення, коли вони з’являються. Як і у випадку з будь-якою іншою ОС, якщо ви хочете забезпечити безпеку Linux, встановлюйте ці оновлення.

Висновок

Хоча це не вичерпний список того, що ви повинні знати перед тим, як перейти на Linux, він допоможе вам зняти деякі з ваших занепокоєнь і зробити вас краще підготовленими до того, що вас чекає. Якщо ви втомилися від головного болю, пов’язаного з Windows, а продукти Apple занадто дорогі, Linux – чудовий вибір.

Джерело: ZDNET

Поділитися
Exit mobile version