Турбуєтеся про випромінювання iPhone 12? Ось що вам потрібно знати

4 хв. читання

Тести, проведені французьким наглядовим органом, показали, що iPhone 12 виділяє більше електромагнітного випромінювання, ніж дозволено, але що це насправді означає для користувачів?

iphone user 2

Можливо, ви чули новину про те, що iPhone 12 був заборонений у Франції через “радіацію”.

Перш ніж ми підемо далі, давайте роз’яснимо, що означає слово “випромінювання”. Тут ми маємо на увазі електромагнітне випромінювання, яке охоплює видиме світло, радіо, рентгенівські промені, а також Wi-Fi і мобільний зв’язок.

Історія почалася минулого тижня, коли французька наглядова група, відповідальна за радіочастоти – ANFR – опублікувала заяву, в якій стверджувалося, що проведені нею тести показали, що iPhone 12 виділяє більше електромагнітного випромінювання, ніж дозволено законодавством країни. Крім того, група заявила, що “застосує всі доступні засоби, щоб покласти край невідповідності”.

Читайте також: Як перевірити, чи був ваш iPhone відновлений

Випромінювання, яке виділяють мобільні телефони, вимірюється в SAR – питомій швидкості поглинання – і тести, проведені ANFR, показали, що телефон випромінює 5,74 вата на кілограм, коли імітується тримання телефону в руці або в кишені. Обмеження ЄС для SAR становить 4,0 Вт на кілограм для цих тестів.

Хоча iPhone 12 більше не пропонується для продажу, що робить заборону на продаж дещо спірною, наглядовий орган може зайти так далеко, що вимагатиме відкликання вже проданих телефонів.

З іншого боку, Apple разом з іншими європейськими регуляторними органами применшує цю проблему.

Apple заявляє, що це не пов’язано з безпекою, і продовжує вказувати, що iPhone 12 – як і всі інші смартфони – пройшов безліч тестів і сертифікацій по всьому світу. Apple, однак, заявила, що “випустить оновлення програмного забезпечення для користувачів у Франції, щоб пристосувати його до протоколу, який використовується французькими регуляторами”.

Міністри Данії та Бельгії також висловили підтримку Apple, заявивши, що у них немає жодних побоювань.

Підсумок

По-перше, ваш iPhone НЕ радіоактивний. Це “випромінювання” інше.

Не зважаючи на це, безпека, звичайно, важлива, і наявність регуляторних органів, які наглядають за компаніями, є життєво важливою частиною забезпечення безпеки споживчих пристроїв. Також добре, що ця проблема була висвітлена і що Apple працює над виправленням.

З іншого боку, важливо зазначити, що iPhone 12 навряд чи становить якийсь ризик для користувачів – навіть на цих підвищених рівнях. Насправді, ще кілька років тому такі рівні SAR вважалися б безпечними.

Читайте також: Все, що анонсувала Apple: iPhone 15, Apple Watch Ultra 2, AirPods

Ще один момент, на який слід звернути увагу, полягає в тому, що Франція змінила спосіб проведення тестів SAR у 2020 році, дозволивши вимірювати рівні випромінювання на відстані 0 мм від смартфона, порівняно з попередніми 5 мм, що може бути причиною того, що iPhone зараз не пройшов тест.

Що стосується ширшого питання про те, чи спричиняють смартфони рак або інші хвороби, то всі наукові дослідження, з якими мені доводилося стикатися, підтверджують, що ці всюдисущі пристрої не становлять жодних ризиків для здоров’я.

За даними Національного інституту раку США, “наразі не існує послідовних доказів того, що неіонізуюче випромінювання збільшує ризик раку у людей і що єдиним послідовно визнаним біологічним ефектом радіочастотного випромінювання на людину є нагрівання”.

Поділитися
Exit mobile version