Який Ubuntu підходить для вас? 10 найкращих дистрибутивів

15 хв. читання

Ми розглянули всі дистрибутиви Ubuntu і склали простий посібник, який допоможе вам вирішити, який дистрибутив найкраще відповідатиме вашим потребам.

Ubuntu вже дуже давно є одним з найпопулярніших дистрибутивів Linux на ринку. Причин для цього багато, але дуже часто вони зводяться до простоти використання та відмінної підтримки апаратного забезпечення. Це не означає, що Ubuntu є ідеальною операційною системою для всіх. Через це з’явилося багато “побічних” дистрибутивів, заснованих на Ubuntu, які призначені для дуже різних типів користувачів.

Я розглянув кожен з цих дистрибутивів і зараз розповім про користувачів, для яких, на мою думку, кожен з них підходить найкраще. Ви готові до цього? Тоді давайте почнемо.

Edubuntu

Робочий стіл Edubuntu за замовчуванням
Робочий стіл Edubuntu за замовчуванням / Знімок екрана від Jack Wallen/ZDNET

Студентам, викладачам та всім, для кого освіта є пріоритетом.

Edubuntu має важливу мету – принести Linux та програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом у навчальний процес. Це не означає, що ви повинні бути студентом, щоб користуватися операційною системою. Однак, для користувачів Edubuntu важливо, щоб вони мали бажання навчатися в галузі математики, науки, мистецтва, соціальних наук та/або технологій. Найбільшою привабливістю Edubuntu є включене програмне забезпечення, яке охоплює широкий спектр потреб, від архітектури до космосу і всього, що знаходиться між ними.

Дистрибутив Edubuntu не надто відрізняється від базового інтерфейсу Ubuntu, тому тим, хто хоче використовувати більш орієнтовану на освіту операційну систему, доведеться звикнути до середовища робочого столу GNOME. На щастя, це досить легко зробити. Замість того, щоб інтерфейс виглядав так, ніби він належить до рук дошкільника, робочий стіл має той самий дорослий інтерфейс, який ви знайдете у стандартному випуску Ubuntu. Однак, відкрийте таку програму, як GCompris, і – раптом – ви зрозумієте, що Edubuntu призначена для будь-якого віку.

Kubuntu

Робочий стіл Kubuntu / Знімок екрана від Jack Wallen/ZDNET

Для тих, хто віддає перевагу традиційному стільничному інтерфейсу з невеликою кількістю додаткових можливостей для налаштування.

Якщо ви користуєтеся операційною системою Microsoft протягом багатьох років і вам не подобається ідея змін, Kubuntu може бути ідеальним варіантом для вас. У Kubuntu використовується стільничне середовище KDE Plasma, яке пропонує всі елементи, до яких ви звикли – панель, меню “Пуск”, піктограми стільниці та системний лоток. Звичайно, оскільки це Linux, вона пропонує набагато більше. Плазму KDE можна легко конфігурувати, тож разом із розвитком Linux вона розвиватиметься разом із вами.

Ще одним чудовим аспектом Kubuntu є те, що вона демонструє, наскільки гнучкою є Плазма KDE. У ній також є багато попередньо встановленого програмного забезпечення, тож ви одразу матимете усе необхідне і лише кілька сторонніх програм. Але не дайте себе обдурити і не думайте, що Kubuntu призначена лише для нових користувачів. Kubuntu має багато чого запропонувати користувачам з будь-якими навичками. Єдине застереження, з яким я зіткнувся в Kubuntu, це те, що Samba має бути встановлена вручну, якщо ви хочете надавати спільний доступ до папок у вашій мережі. За винятком цього недоліку, Kubuntu є чудовим дистрибутивом Linux для всіх типів користувачів – особливо для тих, хто звик до традиційного інтерфейсу робочого столу.

Lubuntu

Робочий стіл Lubuntu за замовчуванням / Знімок екрана від Jack Wallen/ZDNET

Для тих, хто хоче вдихнути нове життя у старий ПК або просто для тих, кому важлива блискавична робота робочого столу.

Якщо вам потрібна швидкість, Lubuntu може бути тим, що вам потрібно. Lubuntu пропонує робочий стіл LXQt, який є легким і чудово працює як на старому, так і на новому обладнанні. Як і Kubuntu, Lubuntu пропонує всі звичні елементи стільниці – панель, меню “Пуск”, іконки, на які можна натиснути, системний лоток… практично все, до чого ви звикли. Найбільша (естетична) відмінність полягає в тому, що Lubuntu змусить вас відчути себе так, ніби ви перенеслися в ранні часи Windows 7, з мінімальними ефектами і максимальною зручністю використання.

Читайте також: Готові перейти з Windows на Linux? Це ідеальний дистрибутив для вас

Однак, в кінцевому рахунку, Lubuntu – це все про швидкість. Цей робочий стіл швидкий, що робить його ідеальним для того, щоб дати нове життя вашому старому ПК. Отже, якщо у вас завалявся запасний комп’ютер (який більше не підтримує останні версії Windows), Lubuntu може бути ідеальним варіантом.

Ubuntu Budgie

Робочий стіл Ubuntu Budgie за замовчуванням / Знімок екрана від Jack Wallen/ZDNET

Всім, хто шукає інтерфейс, схожий на MacOS, і ОС, яка пропонує трохи більше цікавинок і розваг.

Якщо вам потрібен чистий і простий робочий стіл (і вам подобається зовнішній вигляд MacOS), Ubuntu Budgie може бути хорошим варіантом. Ubuntu Budgie чудово справляється зі спрощенням кожного аспекту робочого столу. З док-станцією внизу і верхньою панеллю, яка містить системний лоток і меню програм, будь-який користувач миттєво відчує себе на цьому робочому столі як вдома. Як і MacOS, Ubuntu Budgie надає вам єдиний естетичний вигляд, який настільки ж гарний, наскільки і простий у використанні. Я оголосив Ubuntu Budgie ідеальним дистрибутивом настільного Linux для тих, хто хоче нарешті перейти з Windows або MacOS і шукає безкоштовну, надійну і цікаву операційну систему. Ubuntu Budgie – це все це і навіть більше.

Ubuntu Cinnamon

Робочий стіл Ubuntu Cinnamon за замовчуванням / Знімок екрана від Jack Wallen/ZDNET

Всім, хто хоче перейти з Windows і хоче мати простий робочий стіл, який просто працює.

Ubuntu Cinnamon – ще одна операційна система, яка робить перехід з Windows набагато менш болючим. Цей традиційний робочий стіл не пропонує багато наворотів і наворотів, натомість надає вам простий інтерфейс робочого столу, який просто працює. Будь-хто може увійти в Ubuntu Cinnamon і одразу відчути себе як вдома. Ubuntu Cinnamon – це саме те, як це звучить – Ubuntu з робочим середовищем Cinnamon.

Читайте також: Як встановити Linux на старий ноутбук. ІНСТРУКЦІЯ

Цей дистрибутив значною мірою запозичено зі старої стільниці GNOME 2, щоб зробити інтерфейс користувача максимально наближеним до “загального” – і це не є образою. Ubuntu Cinnamon – це класична стільниця, яка робить використання Linux дуже простим. Отже, якщо ви новачок у Linux і раніше користувалися лише Windows, цей дистрибутив стане чудовим вступом до нього. Єдине, що слід пам’ятати про Cinnamon, це те, що він заснований на традиційній метафорі робочого столу, тому, якщо ви любите втручатися у свій робочий стіл, цей дистрибутив може бути не для вас.

Ubuntu Kylin

Робочий стіл Ubuntu Kylin за замовчуванням / Знімок екрана від Jack Wallen/ZDNET

Для тих, для кого основною мовою є китайська або хто хоче мати стільницю, яка дуже схожа на Windows 7.

Ubuntu Kylin орієнтована насамперед на китайськомовних користувачів. Однак це не означає, що вона обмежується лише цією мовою. Насправді, Ubuntu Kylin можна налаштувати практично для будь-якої мови, яка вам потрібна. І мова – це не єдиний козир у рукаві Ubuntu Kylin.

Читайте також: Весняне прибирання: 10 порад з очищення Вашого комп’ютера

Цей дистрибутив не тільки красивий (з виразним відчуттям Windows 7), але й включає в себе офісний пакет WPS. Чому це важливо? WPS – це офісний пакет, який може похвалитися найкращою сумісністю з MS Office на ринку. Я використовував WPS протягом багатьох років і завжди залишався під враженням від цього програмного забезпечення. Отже, якщо ви користувач, якому потрібно співпрацювати з користувачами MS Office, Ubuntu Kylin є чудовим вибором (або це, або встановлення WPS на ваш дистрибутив Linux). Зрештою, вибір на користь Ubuntu Kylin здебільшого зосереджується на тих, хто розмовляє мандаринською мовою або шукає робочий стіл, який дуже нагадує Windows 7 на піку її розвитку.

Ubuntu Mate

Робочий стіл Ubuntu Mate за замовчуванням / Знімок екрана від Jack Wallen/ZDNET

Всім, хто хоче перейти з Windows, але вважає, що Ubuntu Cinnamon занадто простий.

Як одна з найпопулярніших версій Ubuntu, Ubuntu Mate використовує підхід до робочого столу, схожий на Ubuntu Cinnamon. Причина: як Cinnamon, так і Mate були дуже натхненні GNOME 2, що означає, що вони обидва є дуже традиційними стільницями. (Насправді, Mate було створено як форк GNOME 2.) Найбільша відмінність між Cinnamon і Mate полягає у тому, що Mate є більш налаштовуваним варіантом. Отже, якщо вам потрібен дуже традиційний робочий стіл, який ви можете з часом почати налаштовувати на свій розсуд, обирайте Ubuntu Mate, а не Cinnamon. Ось ще один аспект Mate, який приваблює мене в ньому більше, ніж в Cinnamon: він включає в себе додаткову док-станцію, яку ви можете використовувати, щоб зробити інтерфейс трохи більш сучасним.

Ubuntu Studio

Всім, хто створює відео- або аудіоконтент і хоче використовувати Linux.

Це дуже просте рішення: Якщо ви створюєте відео- або аудіоконтент (як записаний, так і в прямому ефірі) і хочете використовувати Linux, Ubuntu Studio – це дистрибутив для вас. Цей дистрибутив Ubuntu включає всі інструменти, необхідні для створення аудіо- та відеоконтенту. Єдиним слабким місцем Ubuntu Studio є відеоредактор. Хоча Kdenlive є одним з найкращих відеоредакторів з відкритим вихідним кодом на ринку, він не може конкурувати з Adobe Premier або Final Cut Pro. На щастя, ви можете легко встановити DaVinci Resolve для більш професійного редагування відео. Хоча DaVinci Resolve не встановлено за замовчуванням, компанія пропонує зручний інсталятор для Linux, тому ви можете швидко встановити його на Ubuntu Studio. Після встановлення DaVinci Resolve на вашому робочому столі, ви будете готові задовольнити всі ваші потреби у створенні аудіо та відео.

Ubuntu Unity

Ubuntu Unity Dash в дії / Скріншот Джека Воллена/ZDNET

Всім, хто шукає високоефективний робочий стіл, який надає пріоритет клавіатурі над мишею.

Якщо ви з любов’ю згадуєте часи, коли Ubuntu мала свій власний робочий стіл (під назвою Unity), то існування Ubuntu Unity приведе вас у захват. Я був великим шанувальником стільниці Unity (особливо Head-Up Display, який слугував блискучою заміною глобальному меню) і мені було сумно бачити, як Canonical розбазарює її. Робочий стіл Unity має на меті зробити все не лише максимально ефективним, але й уніфікованим. З цією метою цей робочий стіл значно полегшує роботу, не вимагаючи від вас відривати пальці від клавіатури.

Читайте також: Як увійти в BIOS на будь-якому ПК. ІНСТРУКЦІЯ

Від меню програм до пошуку на робочому столі і всього, що між ними, Ubuntu Unity забезпечує рівень ефективності роботи на робочому столі, з яким не може зрівнятися жодне інше середовище. Отже, якщо ви сумуєте за тими днями, коли Ubuntu мала щось неймовірно особливе на робочому столі, цей дистрибутив саме для вас. І навпаки, якщо ви не знаєте (і не любите) робочий стіл Unity, вам краще вибрати інший смак Ubuntu.

Xubuntu

Робочий стіл Xubuntu за замовчуванням / Знімок екрана від Jack Wallen/ZDNET

Для тих, хто любить працювати з робочим столом і хоче мати надзвичайно швидкий комп’ютер.

Xubuntu – це різновид Ubuntu, який є втіленням мрії майстра, що втілюється в життя. З коробки Xubuntu може здатися дуже простою, але трохи попрацювавши, ви можете зробити цей робочий стіл саме таким, як ви хочете. Не подобається єдина верхня панель? Додайте внизу панель, схожу на док-станцію, щоб відчути себе як у MacOS. Хочете більше схожий на Windows 11? Трохи попрацювавши, ви можете отримати і його. Це частина краси і складності стільниці Xfce. Трохи попрацювавши, ви можете зробити його схожим на будь-який інтерфейс стільниці, який вам до вподоби.

Читайте також: Яка у мене відеокарта? Як перевірити графічний процесор і драйвери

Через це я не рекомендую використовувати стільницю Xfce користувачам, які є новачками у Linux. Вам слід мати хоча б побіжне уявлення про те, як працює стільниця Linux, перш ніж занурюватися у конфігурації Xfce. Однак це не означає, що для використання цього дистрибутива вам потрібно бути експертом з Linux. Ви можете встановити Xubuntu і ніколи не змінювати жодних параметрів стільниці, і все одно матимете операційну систему, яка працюватиме надзвичайно добре (навіть на старих комп’ютерах). Але щоб дійсно отримати максимальну віддачу від Xubuntu, вам краще не поспішати і вчитися в міру того, як ви будете працювати.

Щоб дізнатися більше про будь-який з цих дистрибутивів Linux, обов’язково натисніть на посилання для кожного з них і прочитайте мої більш докладні огляди для кожного з дистрибутивів Ubuntu. Завдяки цим офіційним дистрибутивам, ви можете обрати такий варіант Ubuntu, який задовольнить практично будь-якого користувача.

Джерело: ZDNET

Поділитися
Exit mobile version