Електронні послуги від держави: де і що можна отримати онлайн?

3 хв. читання

Якщо у Вас немає часу стояти в чергах та збирати купу довідок для отримання адміністративної послуги від держави, можете скористатися порталом “Єдиний державний портал адміністративних послуг”poslugy.gov.ua. Для реєстрації на ресурсі потрібно мати електронний цифровий підпис, що значно спростить доступ до електронних послуг, або ж пройти реєстрацію, заповнивши поля з персональними даними.

На порталі Ви обираєте послугу та ознайомлюєтесь з умовами її надання, а саме: які документи потрібно надати, який розмір державного мита, скільки часу це може зайняти, куди звертатися для отримання документа тощо. Отримати документ можна не лише у підрозділі профільної установи, але й у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), які діють при кожному органі місцевого самоврядування (у м. Київ ЦНАПи розташовані тут). В особливих випадках документ можуть доставити за місцем проживання.

Через “Єдиний державний портал адміністративних послуг” можна скористатися понад 100 послугами, такими як оформлення внутрішнього паспорта з електронним носієм (ID-картка), оформлення паспорта для виїзду за кордон з безконтактним носієм, подати заявку на реєстрацію шлюбу чи розлучення, отримання соціальної допомоги при народженні дитини.

На жаль, поки що не всі послуги, представлених на порталі, передбачають подання документів в режимі онлайн. Так, більшість із них передбачають запис на прийом в державну установу через персональний кабінет, але для подачі документів потрібна фізична присутність в держоргані.

І лише деякі відомства пішли далі й розробили електронні майданчики, де можна і записатися на прийом, і подати електронну заяву на отримання послуги , а до адміністративного органу прийти за готовим документом.

Отже, де і які послуги можна отримати онлайн?

1. Реєстрація шлюбу, розлучення, народження, смерті

Веб-портал звернень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану

min yust portal

 

2. Отримання пенсійного посвідчення, свідоцтва про соціальне страхування

Портал електронних послуг Пенсійного фонду України

 

3. Витяг з реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань

Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Міністерства юстиції України

 

4. Допомога при народженні дитини

Портал Міністерства соціальної політики України

 

5. Земельні питання

Веб-портал Держгеокадастру

 

6. Нерухоме майно та будівництво

Єдиний державний портал адміністративних послуг

7. Податки та декларування

Електронний кабінет на сайті Державної фіскальної служби України

8. Питання пожежної безпеки

Портал електронних послуг Державної служби України з надзвичайних ситуацій

Поділитися
Exit mobile version