Як оформити ID-картку за 15 хвилин? – ІНСТРУКЦІЯ

3 хв. читання

Як відомо, в Україні призупинили випуск паспортів старого зразка, а на зміну паперовому документу прийшли ID-картки. Спочатку нові паспорти отримали громадяни України, які отримували паспорт вперше у 14-річному віці. Тепер настала черга усіх бажаючих змінити старий документ на новий. У цій статті ми розкажемо, як швидко та без черг оформити ID-картку та скільки це коштує.

Що таке ID-картка?

ID-картка – це пластиковий документ розміром 8,56 см на 5,4 см, де про особу міститься і візуальна інформація, і така, що її можна прочитати лише на електронному носії. Оформлення онлайн-заявки на отримання ID-картки займе у Вас не більше 15 хвилин.

000

Як отримати ID-картку?

1. Заходимо на портал igov.org.ua.

2. На сайті за допомогою поля “Пошук” знаходите потрібну Вам послугу: “Оформлення та видача паспорта громадянина України (ID-картки) по досягненні 14-річного віку”

3. Далі потрібно обрати область, місто та спосіб входу. Ми обрали спосіб входу за допомогою електронного цифрового ключа (як отримати ЕЦП, можна дізнатися тут).

4. Далі Вам потрібно буде уточнити деяку інформацію:

  • контактні дані (e-mail та телефон);
  • дані стосовно особи, яка буде отримувати паспорт;
  • дані стосовно батьків особи, яка буде отримувати паспорт;
  • дату та час, у які Вам буде зручно прийти до Державної Міграційної служби (ДМС) для подання заяви;
  • додаєте скан-копії свідоцтва про народження особи, яка буде отримувати паспорт, та скан-копії паспортів її батьків.

5. Якщо Ви зробили все правильно, то Ваша заявка буде прийнята в роботу і Ви отримаєте e-mail-підтвердження листа на пошту, в якому вказано перелік документів для подання заяви:

  • довідка про реєстрацію місця проживання (довідка з органу реєстрації якщо її у Вас немає, Ви можете оформити цю довідку через iGov (працює не для всіх регіонів);
  • свідоцтво про народження (оригінал та копія) та довідки про належність до громадянства України (якщо один із батьків іноземець);
  • оригінал та копія ІПН (за наявності);
  • оригінали та копії паспортів обох батьків;
  • за відсутності батька або матері до підрозділу подається оригінал та копія одного з таких документів:
    – свідоцтво про смерть одного з батьків;
    – рішення суду про позбавлення батьківських прав одного з батьків;
    – рішення суду про визнання одного з батьків безвісно відсутнім;
    – витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

У зазначений час особа з’являється до ДФС, приносить із собою перелік документів, підписує усі документи, які необхідні длязавершення процесу отримання паспорту. Якщо ви не маєте можливості з’явитись в обраний день і час, то можете скасувати свою заявку, відповівши на лист, що отримали при замовлені та обробці послуги. І протягом 20 робочих днів отримуєте свій паспорт.

Вартість послуги становить 279 гривень.

Увага! Не у всіх регіонах України працює онлайн-оформлення ID-картки.

Поділитися
Exit mobile version