Електронний гаманець у смартфоні: що це таке та як ним користуватися

4 хв. читання

Електронний гаманець як смарт-карта або інший електронний носій з вбудованим чіпом – популярний платіжний інструмент, який вже добрався до України. За допомогою електронного гаманця Ви можете оплачувати товари та послуги, маючи з собою лише смартфон — ні гаманець з готівкою, ні платіжна картка не знадобиться. Він дозволить користувачам швидко і безпечно розраховуватися в фізичних торгових точках за допомогою смартфона – на POS-терміналах, які підтримують технологію безконтактної оплати NFC. Принцип дії такого гаманця – користувач може зберігати дані всіх своїх банківських карт і розплачуватися швидше і зручніше, без необхідності кожного разу вводити карткові реквізити.

Хто пропонує?

Компанія Mastercard та “ПриватБанк” втілили у життя в Україні систему цифрового безконтактного гаманця, пише 24 канал. Вони представили цифровий безконтактний гаманець на платформі Mastercard Digital Enablement Service в Україні — це система, що об’єднує технологію NFC та програмне забезпечення і сервіс від Mastercard та Приватбанку.

Очікується також, що на ринок безконтактних платежів за допомогою NFC вийдуть і конкуренти Mastercard — зокрема Visa з Visa Pay.

Крім “ПриватБанку” додатки для оплати Android-смартфоном з NFC випустили на український ринок також “Укрексімбанк”, “Ощадбанк” та “Кредобанк”.

Як користуватися?

NFC-гаманець доступний для мобільних пристроїв з версією програмного забезпечення Android 4.4 KitKat і вище з вбудованим NFC-чіпом. Перед покупкою смартфона поцікавтеся, чи є в ньому такий чіп. Якщо немає – виберіть інший, адже NFC “вшити” в новий смартфон не вийде. Для того, щоб безконтактно оплачувати покупки смартфоном, користувачам потрібно встановити і активувати NFC-оплату в додатку (в Україні — поки що лише через Приват24) і в торговій точці просто піднести розблокований телефон до терміналу. Мережа безконтактних розрахунків в Україні активно розширюється: за даними НБУ сьогодні більше 50% POS-терміналів в торгових точках приймають такий вид оплати.

nfc2

Вигоди

Не потрібно носити з собою ані готівку, ані навіть платіжну картку. Навіть якщо Ви втратили телефон, жодні платіжні дані не будуть втрачені (якщо дотримуватися необхідних правил користування, звичайно). Ця технологія просто не вимагає прив’язки до вашої фізичної карти або банківського рахунку. Фахівці запевняють: поки що електронний гаманець – найбезпечніше з того, що діє в Україні з безконтактних платіжних інструментів.

Безконтактно, зокрема за допомогою смартфона, можна розрахуватися у вендингових апаратах, паркоматах, на АЗС, оплатити проїзд в громадському транспорті Києва. Так, наприклад, за майже два роки існування технології в метро користувачі понад 7 мільйлонів разів розрахувалися безконтактними картами і пристроями. При цьому 72% українських онлайн-користувачів стверджують, що вважали за краще оплачувати товари та послуги саме за допомогою смартфона – така інформація від розробників.

Ризики та безпека

Щоб не стати жертвою шахраїв або самому собі шкоди не зробити, потрібно всього лише дотримуватися простих правил. Найголовніше – бути уважним. Для розрахунку електронним гаманцем у смартфоні потрібно вводити пароль від Приват 24 (або іншого додатку, через який Ви розраховуєтеся). Якщо кілька разів зробити це неправильно, вхід може бути тимчасово заблокованим. Далі, коли вже ввели пароль, не давайте нікому телефон в руки. Не пишіть паролі в доступних місцях, наприклад, в чернетках того ж телефону. Експерти також радять підключити послугу СМС-повідомлень про рух коштів на картках – це коштує недорого та корисно для Вашої безпеки.

Поділитися
Exit mobile version