Google не дозволить блокувальникам реклами працювати на повну у Chrome

3 хв. читання
web browsers

Google має намір у майбутніх версіях Chrome серйозно урізати можливості блокувальників реклами. Однак розробники браузерів Brave, Opera і Vivaldi не планують змінювати свої браузери, незважаючи на загальну кодову базу.

Про це повідомляє ZDNet.

Розробники підтвердили в публічних коментарях, що не мають наміру підтримувати зміну системи розширень, яке у пошукового гіганта анонсували в січні цього року в рамках Manifest V3. При цьому проблеми можуть бути не тільки у блокувальників. Зміни торкнуться розширення для антивірусних продуктів, забезпечення батьківського контролю і різні служби підвищення конфіденційності.

Розробники та користувачі розкритикували позицію Google і заявили, що це спроба насильно збільшить прибуток рекламного бізнесу компанії. А керівництво компанії повідомило, що блокувальники реклами залишать тільки для користувачів корпоративної категорії. Як очікується, Manifest V3 запустять в січні 2020 року.

Цей крок розлютив користувачів Chrome і вони стали придивлятися до альтернатив у вигляді Firefox та інших браузерів на основі Chromium. А розробники браузерів заявили, що підтримуватимуть стару технологію webRequest. Наприклад, так зроблять у браузері Brave, в якому є ще і вбудований блокувальник. Також веб-оглядач продовжить підтримувати uBlock Origin і uMatrix.

Те саме заявили в Opera Software. При цьому “червоний браузер” оснащений своїм блокувальником реклами як в десктопной, так і в мобільній версії. У компанії заявили, що користувачі Opera не відчують змін, на відміну від користувачів більшості інших браузерів.

А розробники Vivaldi заявили, що є багато способів вирішити проблему, залежно від того, як Google реалізує обмеження для розширень. Одним з варіантів є відновлення API, іншим – створення обмеженого сховища розширень. Єдиним великим розробником браузерів, який поки не відповів на запит видання ZDNet з цього питання, була компанія Microsoft.

Нагадаємо, Google планує вжити додаткових заходів для боротьби з шахрайськими розширеннями для Chrome. Так, Google планує видаляти розширення з веб-магазину Chrome, якщо вони порушують нові політики.

До речі, спільна команда дослідників з Віргінського політехнічного інституту, аналітичного центру RAND і компанії Cyentia Institute опублікувала результати цікавого дослідження, з’ясувавши, яка кількість уразливостей, виявлених за останній десяток років, насправді використовувалася у реальних атаках.

Окрім цього, незважаючи на безліч шахрайських схем – від нав’язливої реклами і до майнінгу криптовалют за Ваш рахунок – існує кілька простих порад, які вбережуть Ваш браузер і комп’ютер від зовнішніх загроз.

Поділитися
Exit mobile version