Google стежить за нами, і боротися з цим марно

3 хв. читання
google search

Вся інформація про нас, включаючи пересування по місту, історію пошукових запитів і наші інтереси, потрапляє в розпорядження Google. Навіть покупки, які ми здійснюємо, і ті спрямовуються на сервера компанії, інформуючи про товари, які користуються у нас попитом.

Але якщо заборонити Google зберігати наші голосові команди , які ми віддаємо асистентові, ще можна, то позбавити її можливості відслідковувати покупки – набагато складніше.

Google дізнається про наші покупки через Gmail. Будь-який товар, про придбання якого нам приходить повідомлення на електронну пошту, аналізують алгоритми сервісу і направляють дані про нього до відповідного розділу профілю. При цьому, на відміну від інших персональних відомостей про користувача, видалити інформацію про покупки безпосередньо не можна. Для цього необхідно видалити сам лист, в якому і містилися дані про оформлення замовлення або здійснення покупки.

Як видалити з Google дані про покупки?

Втім, як з’ясували журналісти CNBC, видалення листів насправді не призводить до видалення даних з розділу профілю, присвяченого покупкам. Кореспондент телеканалу провів чистку поштової скриньки, але покупки нікуди не зникли ні через день, ні через три тижні. Це означає, що Google не тільки не видаляє ці дані, але навіть не створює видимості роботи по забезпеченню безпеки користувачів.

Google ніяк не прокоментувала відсутність можливості видалити інформацію про покупки, але при цьому продовжила наполягати на зручності функції кешування. За словами представників компанії, дані про покупки, які зберігаються в одному місці, дозволяють користувачам краще розуміти власні переваги і формують розуміння того, за якими товарами вони звертаються найчастіше. Ця інформація може допомогти в боротьбі з малокорисними покупками і підвищенні ефективності при перерозподілі бюджету.

Втім, все це, звичайно ж, відмовки. Якби Google і справді хотіла дати нам інформаційне зведення по покупкам, то спробувала б хоч якось згрупувати їх, як це роблять банківські додатки, а не просто звалити все в одну купу. Швидше за все, дані про покупки кешуються виключно в інтересах Google і не більше того.

До речі, Google тестує окрему панель управління відтворенням, яка буде вбудована в інтерфейс настільної версії Chrome.

Також більше десяти мільйонів власників смартфонів Samsung встановили шахрайський додаток Updates for Samsung, що видається кіберзлочинцями за оновлення прошивки.

Окрім цього, дослідники з Міжнародного інституту комп’ютерних наук стверджують, що 1325 додатків, доступних для завантаження в Google Play, шпигують за користувачами без їх дозволу.

Поділитися
Exit mobile version