Хакер “заразив” шість тисяч комп’ютерів українців майнерами та стіллерами

2 хв. читання

У створенні та поширенні шкідливих програм працівники відділу протидії кіберзлочинам Луганщини викрили 20-річного мешканця міста Рубіжне Луганської області, повідомляє прес-служба Кіберполіції України.

Так, 20 річний студент поширював серед користувачів мережі шкідливе програмне забезпечення типу криптомайнер, стіллер та модифіковану програму для здійснення віддаленого керування персональними комп’ютерами RemoteManipulatorSystem (RMS).

majnery 1

Фото прес-служби Кіберполіції України

Спеціалісти з Кіберполіції встановили, що за його допомогою зловмисник втрутився в роботу близько шести тисяч комп’ютерів. Про це свідчать виявлені на його особистій поштовій скриньці листи з InternetID доступами, які він використовував для віддаленого керування ураженими ПК.

Фото прес-служби Кіберполіції України

За даним фактом слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) КК України.

За місцем проживання зловмисника поліцейські провели санкціонований обшук. Під час обшуку, на комп’ютері зловмисника та додаткових носіях інформації, було виявлено велику кількість спеціальних програм для зламування електронних поштових скринь та пошуку вразливих Інтернет сайтів.

Фото прес-служби Кіберполіції України

Також виявлено велику кількість текстових документів, в яких зберігались логіни і паролі від зламаних сайтів та інформація з назвами електронних скриньок та їх паролів, лог-файли від шкідливого програмного забезпечення (стіллера) в яких зберігались крадені паролі від чужих облікових записів та переписки на хакерських форумах, де зловмисник продавав приховані майнери та стіллери.

Поділитися
Exit mobile version