Хакерів позбавили потужної мережі VPN-сервісів – поліція заблокувала роботу доменів

3 хв. читання
vpn at home

Правоохоронні органи з усього світу об’єдналися для ліквідації інфраструктури VPN-сервісів Safe-Inet і Insorg, які, за словами слідчих, обслуговували кіберзлочинців.

Скоординована операція отримала ім’я “Operation Nova”, а очолили її поліція Німеччини і Європол. Відомо, що сервери Safe-Inet розташовувалися у п’яти різних країнах: Німеччині, Голландії, Швейцарії, Франції та США.

На даний момент сторінки insorg, org, safe-inet.net, safe-inet.com видають повідомлення від Європолу про припинення діяльності цих доменів.

Міністерство юстиції США опублікувало офіційне заяву, згідно з якою “ці VPN-сервіси використовувалися найбільш значущими у кіберзлочинній сфері фігурами”.

Список клієнтів Safe-Inet і Insorg включав операторів шифрувальників, членів груп MageCart (займаються веб-скіммінгом), хакерів, які спеціалізуються на цільовому фішингу, та зловмисників, які зламували екаунти.

Користуючись послугами Safe-Inet і Insorg, кіберзлочинці проникали в мережі у всьому світі, оскільки VPN-сервіси допомагали їм заховати основне місце розташування своєї інфраструктури.

Правоохоронці повідомили, що Safe-Inet функціонував 11 років, а його засновники рекламували сервіс кіберзлочинцям для багатошарової анонімності і надійних з’єднань.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як безпечно робити покупки в Інтернеті на новорічні свята? Поради

Як безпечно організовувати і брати участь в онлайн-зустрічах?

Як дізнатися, коли було встановлене основне оновлення Windows 10? ІНСТРУКЦІЯ

Як увімкнути зникаючі повідомлення у WhatsApp? – ІНСТРУКЦІЯ

Топ-15 смартфонів із найшвидшою зарядкою

Зверніть увагу, генеральні прокурори десяти американських штатів подали антимонопольний позов проти Google. Вони звинувачують компанію в змові з Facebook і порушення законодавства про рекламу в Інтернеті.

Окрім цього, три мільйони користувачів стали жертвами шкідливих розширень для браузерів Chrome і Edge. Ці розширення викрадали персональні дані і перенаправляли користувачів на фішингові сайти.

До речі, американська компанія SolarWinds розпочала розслідування кіберінціденту, під час якого зловмисникам вдалося використати продукти SolarWinds в атаках на державні і приватні організації США. Кіберзлочинці змогли скомпрометувати систему збирання софту, яку використовують для моніторингової платформи Orion

Нагадаємо, що iOS 14.3 і iPadOS 14.3 отримали виправлення 11 проблем безпеки, серед яких є настільки серйозні, що зловмисник може виконати код на пристроях iPhone і iPad. Для експлуатації двох найсерйозніших багів хакеру досить використовувати спеціально підготовлений файл шрифту, за допомогою якого можна запустити шкідливий код в системі жертви.

Поділитися
Exit mobile version