HarmonyOS: чи “поховає” Huawei Android?

5 хв. читання

Компанія Huawei повинна була представити власну операційну систему під кодовою назвою Hongmeng OS. Однак у п’ятницю, 9 серпня, на конференції для розробників генеральний директор споживчого напрямки Huawei Річард Юй (Richard Yu) здивував аудиторію, презентувавши “HarmonyOS”, яка, за його словами, є більш швидкою і безпечною системою, ніж Android.

Про це повідомляє Engadget.

Платформа у першу чергу призначена для пристроїв “Інтернету речей” – інтелектуальних дисплеїв, переносних ґаджетів, смарт-колонок і автомобільних пристроїв для голови, – а не для смартфонів.

Юй зазначає, якщо Huawei більше не зможе отримати доступ до екосистеми Android, HarmonyOS в будь-який момент може бути використана і для мобільних пристроїв. Поки цього не сталося, Huawei продовжить працювати з Android.

dims?quality=85&image uri=https%3A%2F%2Fo.aolcdn.com%2Fimages%2Fdims%3Fresize%3D2000%252C2000%252Cshrink%26image uri%3Dhttps%253A%252F%252Fs.yimg

HarmonyOS позиціонують як перспективну “розподілена операційна система на основі мікроядер, яка може застосовуватися для різних сценаріїв”. Платформа має відкритий вихідний код і конкурує з проектом Fuchsia від Google, який також заснований на мікроядрах і може використовуватися на декількох типах пристроїв одночасно.

Юй також вказав на недоліки Android – надлишковий код, застарілий механізм планувальника і проблеми фрагментації.

Завдяки використанню мікроядерної архітектури Harmony OS повинна стати безпечнішою операційною системою. Кореневої доступ (root) буде неможливий, тому що мікроядро буде захищено механізмами ізоляції від зовнішніх служб ядра. Система також використовує формальну верифікацію – набір математичних підходів, що використовуються в критичних для безпеки областях, для більш надійного виявлення вразливостей.

Незважаючи не великий об’єм, HarmonyOS запропонує деякі поліпшення продуктивності. Зокрема, буде використовуватися “детерміністський движок затримки”, який дозволяє краще розподіляти системні ресурси, використовуючи аналіз і прогнозування в реальному часі. Для порівняння в Android використовується менш інтелектуальний механізм планувальника завдань ядра Linux.

HarmonyOS також забезпечує дуже швидку “міжпроцесну комунікацію” – зв’язок між мікроядром системи і зовнішніми службами ядра – файловими системами, драйверами, програмами тощо.

Huawei стверджує, що продуктивність Harmony OS в п’ять разів вище, ніж у Google Fuchsia і в три рази вище, ніж у QNX.

HarmonyOS знаходиться в розробці з 2017 року. Представлена версія призначена для смарт-дисплеїв, зокрема для Huawei Vision, які повинні надійти в продаж в кінці цього року. Поточна версія поки містить ядро Linux і більш раннє ядро Lite від Huawei разом зі своїм власним мікроядром, але версія 2.0, яка повинна з’явитися в 2020 році, буде містити тільки мікроядро HarmonyOS.

Майбутня версія отримає підтримку високопродуктивної графіки, яка буде застосовуватися в “інноваційних ПК”, а також буде використана для переносних пристроїв, автомобільних пристроїв для голови, колонок і окулярів віртуальної реальності.

На презентації Huawei навмисно уникала згадки “смартфонів” на слайдах і в матеріалах для преси, щоб не засмучувати своїх технологічних партнерів з Google. Однак, Юй не побоявся визнати, що може настати момент, коли його компанія більше не зможе підтримувати екосистему Android. Примітно, що розробники зможуть перенести свої додатки Android на HarmonyOS, використовуючи ARK-компілятор Huawei.

Хоча керівник Huawei заявив, що операційна система готова до розгортання “в будь-який час”, складно сказати, наскільки привабливою вона буде для розробників і для користувачів. Як відомо, раніше Samsung намагався скинути Android за допомогою Tizen, але в даний час даний проект використовується лише для переносних пристроїв Galaxy. Також Windows 10 Mobile можна навести у якості невдалої спроби скинути Android з п’єдесталу.

Стало відомо, що підрядники Microsoft прослуховують особисті розмови користувачів Skype, що ведуться через службу-перекладач додатку, повідомляє видання Vice Motherboard.

Окрім цього, Twitter повідомила про проблеми в додатку, через які деякі налаштування працювали не належним чином, через що дані користувачів передавалися без їх дозволу.

Зловмисники можуть зламати захищені електронні замки в банкоматах, вітринах аптек, урядових організаціях, квартирах шляхом вимірювання їх електроспоживання.

Зверніть увагу, дослідники компанії Bitdefender повідомили про нову уразливість, що дозволяє обійти механізми захисту і отримати доступ до даних у захищеній пам’яті ядра. Проблема зачіпає всі Windows-ПК із процесорами від AMD і Intel, випущені з 2012 року.

Хоч користувачі зазвичай звертаються до офіційного магазину для завантаження додатків, існує безліч сторонніх аналогів Google Play Store, звідки також можна інсталювати програми. Такі сторонні магазини не перевіряють свій контент на наявність шкідливих програм. Пропонуємо до Вашої уваги поради, як знайти шкідливі додатки на своєму телефоні та знешкодити їх.

Поділитися
Exit mobile version