iOS 13: чого очікувати від нової операційної системи?

3 хв. читання
ios 13

Презентація iOS 13 очікується на конференції розробників WWDC у червні цього року, повідомляє 9to5Mac.

Розробник програмного забезпечення для пристроїв Apple Гільєрмо Рембо поділився новими подробицями про неї. Він посилається на обізнані джерела і допомогу ще одного відомого розробника – Стіва Троутон-Сміта.

За даними Рембо, в iOS 13 з’явиться довгоочікувана “темна тема” – як для iPhone, так і для iPad. Система принесе поліпшену багатозадачність на iPad з підтримкою безлічі вікон в додатках, такі вікна можна переміщати у вигляді карток з екрану простим перетягуванням.

Величезне зображення дзвоника, який з’являється при зміні гучності та є дратівливим для багатьох користувачів, у iOS 13 замінять на новий менш нав’язливий.

У iPad з’явиться новий стандартний жест для скасування при введенні тексту, замість поточної скасування струшуванням. Жест буде на три пальці у ділянці з клавіатурою — провести вліво для скасування і вправо для повтору. Також з’являться жести для вибору декількох об’єктів в таблицях і добірках, аналогічно жестам в Finder на macOS.

Браузер Safari для iPad автоматично запропонує повну десктопну версію сайту при необхідності, а додаток “Пошти” організовує повідомлення по категоріям, таким як “реклама”, “покупки”, “подорожі”, “поганий” тощо. Також з’явиться функція “прочитати пізніше”.

Інші нововведення iOS 13 включають перероблений додаток “Нагадування”, поліпшену функцію “Привіт, Siri” з ігноруванням навколишнього шуму начебто сміху і плачу дітей, поліпшену підтримку багатомовних клавіатури і диктування.

Як відомо, новий вид шахрайства за допомогою повідомлень електронної пошти поширюється в в Інтернеті. У листах стверджується, що пристрій інфіковано, а жертву зафіксовано на відео під час перегляду сайтів інтимного характеру. Мета зловмисників – вимагання грошей у користувачів.

Також не минуло й року з моменту запуску стандарту WPA3 (Wi-Fi Protected Access III), покликаного усунути технічні недоліки протоколу WPA2, який довгий час вважався небезпечним і уразливим до атаки реінсталляції ключів (Key Reinstallation Attack, KRACK), як дослідники виявили низку серйозних уразливостей в стандарті, які дозволяють отримати пароль Wi-Fi і проникнути в мережу.

Окрім цього, дослідник із безпеки Набіл Ахмед (Nabeel Ahmed) опублікував демонстраційний експлойтдля уразливості (CVE-2019-0841) підвищення привілеїв в Windows, викликаної некоректною обробкою посилань сервісом AppX Deployment Service (AppXSVC), використовуваним для запуску додатків Windows Apps, а також для встановлення і деінсталяції цих додатків.

Поділитися
Exit mobile version