Історія з блокуванням цифрового “пояса вірності”: розповідь жертви хакерів

4 хв. читання
Cell mate

Виявлені в цифрових “поясах вірності” уразливості дозволяють стороннім дистанційно керувати гаджетом, в тому числі блокувати його, позбавляючи можливості його зняти. Цими активно користуються кібервимогачі, що блокують пристрій віддалено за допомогою шкідливого ПЗ і вимагають викуп за його розблокування.

Зняти “пояс вірності” без сплати викупу надзвичайно складно, так як в ньому відсутні фізичні кнопки або замки. Звільнитися від нього можна, тільки розрізавши сталеву скобу, яка щільно прилягає до геніталій. Саме до такого способу вдався Sam Summers, який став жертвою здирницького ПЗ, яке заблокувало його “пояс вірності”.

Вимагачі

Самерс сидів удома в “поясі вірності”, як раптом йому надіслали дивне повідомлення, пише Motherboard. Невідомий повідомляв, що він захопив контроль над пристроєм, і якщо Самерс хоче отримати його назад, то повинен заплатити $ 1 тисячу в біткоїнах. Спочатку чоловік вирішив, що це його дівчина так розігрує його, і навіть трохи розвеселився. Але коли він подзвонив їй, і дівчина заперечувала свою причетність до того, що трапилося, злякався не на жарт.

“Чорт забирай, це по-справжньому. Я дивився на цю штуку. Можливості зняти її вручну не було. Але раз ця штука цифрова, я вважаю, повинен бути якийсь ключ. Але його не було. Я почав психувати. В той момент я дико панікував”, – зізнався Саммерс.

Варто відзначити, чоловік використовував пояс вірності Cellmate від китайського виробника Qiui, на власників яких в кінці минулого року націлиловся здирницьке ПЗ ChastityLock.

На щастя, в біткоїн-гаманці у Самерса була потрібна сума, і він відправив її здирникам. Однак, його радість була передчасною – отримавши гроші, зловмисники зажадали ще. Тоді чоловік разом з дівчиною стали думати, як розблокувати пристрій своїми силами. Вдома у них був тільки молоток, тому вони вирушили в магазин за болторізом.

У дівчини не вийшло зняти гаджет за допомогою болторіза, і Самерс спробував сам. За його словами, йому довелося тримати свої геніталії в дуже небезпечному становищі, і один невірний рух міг призвести до травми.

В результаті чоловікові все-таки вдалося звільнитися від гаджета, але без травм не обійшлося – Самерс отримав поріз, хоч і неглибокий. Через це йому довелося протягом місяця утримуватися від інтимної близькості.

“Шрама або чогось подібного не залишилося, але у мене йшла кров і було страшенно боляче”, – зазначив чоловік.

Звільнившись від “пояса вірності”, Самерс викинув його і видалив мобільний додаток. Він аж ніяк не проти і надалі користуватися подібними речами, але тільки з фізичним замком, який можна відкрити за допомогою ключа.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як виправити повільний Wi-Fi? ПОРАДИ

Як дізнатися, які дані Google знає про Вас і видалити їх? – ІНСТРУКЦІЯ

Як не стати жертвою кібератаки? ПОРАДИ

Чи варто користуватися WhatsApp? П’ять правил безпеки від найбільш розшукуваного хакера світу

П’ять небезпечних типів файлів, що можуть містити шкідливе ПЗ

Що таке Google Assistant та що він може робити?

Нагадаємо, Apple займається розробкою, яка буде розрізняти користувачів смартфонів за новою технологією. Йдеться про так звану теплову карту особи, яка, як і відбитки пальців, є унікальною. Обдурити цю систему захисту буде практично неможливо.

Також корпорація Microsoft випускає вбудований генератор паролів та функцію моніторингу витоків облікових даних у системах Windows та macOS, що працюють з останньою версією Microsoft Edge.

Окрім цього, багатофункціональний “шкідник” VPNFilter, якому вдалося інфікувати 500 тисяч роутерів у 54 країнах, хоч і був дезактивований два роки тому, однак досі не вичищений із сотень мереж. Такі невтішні результати чергової перевірки, яку провели дослідники з Trend Micro.

До речі, викрадена база даних, яка містить імена, адреси електронної пошти та паролі користувачів Nitro PDF, безкоштовно розповсюджується в Мережі. Загалом база даних налічує понад 77 мільйонів записів.

Поділитися
Exit mobile version