Кібершахраї вкрали понад півмільйона гривень з банківських рахунків українців

3 хв. читання
internet security

Шахрайську схему з викрадання грошей з банківських рахунків клієнтів іноземних та українських банків організували троє мешканців Києва.  Про це йдеться у повідомленні прес-служби Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Інформацію про злочин працівники кіберполіції отримали від служби безпеки АТ КБ “ПриватБанк”. Організатором злочинної групи виявилася 25-річна киянка, яка залучила до протиправної діяльності двох спільників – 21-го та 30-ти років.

Зловмисники встановлювали спеціальне обладнання на банкоматах розташованих в іноземних курортних містах, за допомогою якого вони зчитували інформацію з банківських карток відпочивальників. Використовуючи виготовлену копію скопійованих карток, зловмисники спустошували банківські рахунки громадян.

Правоохоронці провели спецоперацію та затримали усіх учасників злочинної групи. При цьому організатора було затримано під час чергової “оборудки”: жінка саме намагалася отримати кошти у столичному банкоматі за допомогою підробленої банківської картки.

Під час проведення зовнішнього огляду правоохоронці виявили у зловмисників підроблені банківські та накопичувальні картки. У помешканні учасників злочинної групи виявлено близько 200 підроблених карт з нанесеною банківською інформацією. Також, поліцейські вилучили комп’ютерну техніку з дампами банківських карт, пристрій для нанесення інформації на магнітну полосу, бойові патрони калібру 7.62 та 9 мм та мобільні телефони, які зловмисники використовували під час вчинення злочинів.

Попередньо встановлено, що збитки від діяльності цієї злочинної групи тільки для одного з банків сягають понад она гривеньпівмільйона гривень.

Щоб захистити себе від подібних шахрайств, кіберполіція радить дотримуватися правил безпеки при використанні банківської картки:

  • під час зняття готівки в банкоматах завжди прикривайте верхньою рукою PIN-клавіатуру – це убереже Вас від заволодіння PIN-кодом платіжної банківської картки;
  • зверніть увагу на цілісність, колір та щільне прилягання частин банкомату до його корпусу, сліди на частинах банкомату від клею чи інших речовин, а також наявність невідомих пристроїв, направлених на PIN-клавіатуру;
  • використовуйте банкомати, які розміщені всередині відділень банківських установ;
  • у разі виникнення підозри, що ваша картка потрапила у скіммінговий пристрій, негайно зателефонуєте до call-центру банку та заблокуєте платіжну картк
  • у разі виїзду за кордон, повідомте банку про країну, куди від’їжджаєте на відпочинок, зменшіть ліміт зняття коштів в банкоматах;
  • використовуйте за кордоном банківські картки з нульовим балансом, на які, за необхідності,  переказуйте з основного рахунку кошти, ідентичні сумі, необхідні для разового використання.

Нагадаємо, у поштовому сервісі Gmail виявлена серйозна ​​помилка – шахраям у США вдалося обдурити користувачів на 65 тисяч доларів.

Також несанкціоноване списання коштів через мобільний додаток одного з українських банків організували троє мешканців міста Івано-Франківськ.  Зловмисники перераховували гроші клієнтів одного із українських банків на підконтрольні їх рахунки іншого українського банку та в подальшому використовували кошти на власний розсуд.

Поділитися
Exit mobile version