П’ять простих дій для безпеки Вашого Android-пристрою

4 хв. читання

Попри збільшення ефективності засобів для боротьби з кіберзагрозами рівень хакерських атак зростає. Кібератаки є цілим комплексом складних і продуманих дій, які зараз працюють ефективно, як ніколи раніше. Аби максимально відгородити себе від подібних атак, існує декілька способів підвищити безпеку Вашого Android-смартфона, пише AndroIdinsider.

Не встановлюйте додатки з ненадійних джерел

У магазині мобільних додатків Google Play Маркет знаходяться мільйони всіляких додатків від різних розробників з усього світу. Google запевняє, що вірогідність знайти в цьому магазині хоча б один інфікований додаток практично дорівнює нулю, оскільки компанія ретельно перевіряє кожен застосунок перед публікацією. Крім цього, існує величезна спільнота користувачів, які одразу повідомляють Google про підозрілі додатки, якщо такі їм трапляються.

Тому коли у Вас вже є офіційний магазин з купою всіляких додатків, постає питання: навіщо завантажувати зі сторонніх ресурсів ? Однак деякі користувачі все ж це роблять. Просто пам’ятайте, що будь-який “.apk”-файл, який знайдете не в Google Play Маркет, може містити вірус, який нашкодить Вашому пристрою. Тому не завантажуйте і не встановлюйте жодних додатки з інших джерел, окрім офіційного магазину додатків Google.

android smartphone security

Завжди оновлюйте систему та встановлюйте виправлення безпеки

Можливо, Ви ніколи не чули про серію документів Vault 7, які публікував ресурс WikiLeaks. Нагадаємо, у цих документах був опис глобальної програми ЦРУ США зі стеження за людьми та зламу таких електронних пристроїв, як смартфони під управлінням ОС Android і iOS, комп’ютери під управлінням Windows, і розумні телевізори компанії Samsung. Найпомітнішою з цих практик було використання уразливості в старих версіях ОС Android. Ці інциденти є гарним нагадуванням про те, що завжди необхідно оновлювати операційну систему до актуальної версії, щоб не стати черговою жертвою урядових спецслужб або хакерів.

Використовуйте інструменти, які підтримують наскрізне шифрування

Сьогодні ми потребуємо шифрування наших даних, як ніколи раніше. Для уникнення витоку інформації з наших мобільних пристроїв можна використовувати спеціальні месенджери або email-клієнти, але більш ефективним способом буде використання віртуальної приватної мережі (VPN).

VPN – це віртуальні приватні мережі, які дають Вам можливість захистити свій інтернет-трафік та під’єднатися до Інтернету через зашифрований канал. Канал шифрує весь трафік, який передається через нього. В результаті Ви отримуєте гарантію цілісності Ваших даних, а також особистої інформації.

Додаток для пошуку смартфона на випадок його крадіжки або втрати

Поки не загубите смартфон, Ви навряд будь-коли замислитесь про необхідність мати на своєму смартфоні подібний додаток. Але повірте – краще перестрахуватися. Такі додатки схожі один на одного за більшістю своїх функцій (відстеження місця розташування втраченого гаджета), але деякі, на відміну від інших, можуть робити фото злодія і надсилати його Вам на пошту або в SMS на вказаний номер.

Оновлюйте мобільний антивірус

У наш час кожному пристрою потрібні антивірусні програми. Віруси і шкідливі програми бувають різного роду і можуть потрапити до Вашого смартфону з різних джерел. Ви ніколи не дізнаєтеся, коли Ваш пристрій уражений вірусом. Тому Вам необхідно оновити антивірус для автоматичного виявлення та переміщення на карантин вірусів, а також для забезпечення безпеки Вашого пристрою.

До речі, популярні Android-додатки відправляють персональні дані користувачів безпосередньо Facebook відразу ж після авторизації. Передача даних здійснюється навіть у випадку, якщо користувач не авторизований у додатку Facebook на пристрої або зовсім не має активного облікового запису в соцмережі.

Також фахівець із кібербезпеки Лукас Стефанко вчергове виявив у офіційному магазині Google Play Маркет 19 шкідливих додатків. GPS-застосунки, які містять трояни, користувачі завантажили більше 50 мільйонів разів.

У додатку SHAREit для Android виправлені дві серйозні уразливості, що дозволяють викрадати файли з чужих пристроїв. Завдяки їм, зловмисник може обійти реалізований в додатку механізм аутентифікації пристрою та завантажувати зі смартфона жертви довільні файли та інші дані, такі як токени Facebook і файли cookie.

Поділитися
Exit mobile version