Кібервимагачі націлились на доставку їжі

3 хв. читання
DDoS

Через пандемії коронавіруса в деяких країнах ввели обмеження для закладів громадського харчування. Обмежується кількість відвідувачів і робочі години, збільшується відстань між столами тощо. У зв’язку з цим зріс попит на сервіси доставки їжі додому, чим не забарилися скористатися кібервимагачі, що вимагають викуп за зупинку DDoS-атак. За розрахунками злочинців, їхні жертви не захочуть втрачати прибуток і будуть готові заплатити викуп.

Однією з жертв кібервимагачів став німецький сервіс доставки їжі додому Takeaway. Як повідомив в Twitter директор сервісу Jitse Groen, зловмисники здійснили DDoS-атаку на сайт Takeaway.com (німецький розділ Lieferando.de) і зажадали 2 біткоїни (близько $ 11 тис.) за її припинення.

Незабаром після публікації твіту німецький підрозділ компанії Takeaway повідомив про атаку на свої системи. В результаті інциденту з метою збереження цілісності даних системи були введені в режим обслуговування.

https://twitter.com/lieferando/status/1240347680699830273?s=20

Деякі клієнти скаржилися на те, що сервіс списав гроші за нові замовлення, хоча системи були пошкоджені атакою, і замовлення не були прийняті. Адміністрація пообіцяла повернути клієнтам гроші, сплачені за необроблені замовлення. Однак повернення грошей не буде здійснюватися в автоматичному режимі, і користувачам потрібно самим зв’язатися з Takeaway через електронну пошту.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Нагадаємо, використовуючи реквізити платіжних карток громадян інших держав, зловмисник купував товари в Інтернет-магазинах. Далі продавав їх у соціальних мережах українцям.

Окрім цього, прогалини в безпеці знайдені в продуктах Amazon, Apple, Google, Samsung, Raspberry, Xiaomi, а також точках доступу від Asus і Huawei.

До речі, рекламні агенції, що надавали послуги з розміщення реклами, в тому числі на сайтах онлайн-кінотеатрів, своєю діяльністю забезпечували функціонування ресурсів з піратським контентом.

Також довгий час більшість користувачів вважали, що загроз для Linux значно менше, ніж для Windows чи macOS. Однак останнім часом комп’ютерні системи та додатки на базі цієї операційної системи все частіше стають об’єктами атак кіберзлочинців.

Поділитися
Exit mobile version