Кіберзлочинці викрали 20 мільйонів гривень через фіктивні біржі

2 хв. читання

Кіберполіція викрила злочинну групу, яка викрадала кошти за допомогою  веб-ресурсу в Інтернеті. Зловмисники встигли заволоділи коштами потерпілих на загальну суму більше 20 мільйонів гривень.  Про це повідомляє прес-служба Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

На території шести регіонів країни було проведено спецоперацію із затримання шахраїв. Працівники кіберполіції встановили, що злочинна група складалася з дев’яти учасників на чолі з 34-річним киянином. Їх діяльність маскувалася за більш як п’яти офіційно зареєстрованими підприємствами.

Зловмисники використовували методи агітаційного характеру для залучення громадян до інвестування коштів у торгівлю на фінансових ринках. Вони пропонували потенційним клієнтам купувати цінні папери для отримання прибутку. Використовуючи бренди “HQbroker” та “trade12“, шахраї задіювали різні веб-ресурси для імітації добросовісної ділової репутації. Після чого так звані “брокери” повинні були створити у потерпілого помилкову уяву про процес здійснення торгів на світових біржах. Для цього вони використовували вже встановлене на комп’ютер потерпілого спеціальне програмне забезпечення для проведення торгів, яке фактично надавало можливість здійснювати віддалений контроль за його комп’ютером.

cyberpol 18.12.18 2

Фото прес-служби Кіберполіції України

Такі компанії створювали уяву у потерпілих про співпрацю з іноземними компаніями, які торгують цінними паперами, які є учасниками фондового ринку та мають відповідні дозволи та ліцензії на здійснення зазначеної діяльності у світі.

Такими діями вони спонукали потерпілого вносити свої кошти на рахунок шахрайського торгівельно-сервісного підприємства, переслідуючи при цьому мету – заволодіння його коштами під приводом укладання угод з купівлі-продажу цінних паперів.

Учасники групи організували діяльність офісів для “операторів”, “технічних працівників” та “брокерів”. Такі офіси розміщувалися у містах: три з них  у Києві, та по одному – у Харкові, Дніпрі, Запоріжжі та Маріуполі та у Дніпропетровській області.

Триває досудове розслідування розпочате за ст. 190 (шахрайство) КК України.

Якщо Ви стали жертвою цих шахраїв, повідомте про це до поліції за формою зворотного зв’язку або за телефоном “102“.

Поділитися
Exit mobile version