Коронавірус може жити на смартфонах чотири тижні

5 хв. читання
smartfon 2

Вірус Covid-19 може залишатися небезпечним на таких поверхнях як екрани смартфонів набагато довше, ніж вважалося раніше. Це з’ясували дослідники з Національного наукового агентства Австралії (CSIRO).

Однак інші експерти сумніваються, що віруси на поверхнях несуть реальну загрозу зараження.

Австралійські вчені проводили експерименти у темряві, адже відомо, що ультрафіолет вбиває віруси.

Вчені з CSIRO встановили, що коронавірус набагато витриваліший, і при кімнатній температурі може жити на гладких поверхнях, таких як пластик, паперові банкноти і скляні екрани смартфонів до чотирьох тижнів. Звичайний вірус грипу, для порівняння, у таких же умовах виживає до 17 днів, пише ВВС.

“З’ясувавши, як довго вірус насправді залишається життєздатним на поверхнях, ми можемо точніше прогнозувати й стримувати його поширення, і краще захистити населення”, – зазначив виконавчий директор CSIRO доктор Ларрі Маршалл.

Однак колишній директор Центру з вивчення застуди Кардіффського університету, професор Рон Екклс розкритикував дослідження австралійців. На його переконання, припущення нібито вірус може жити на поверхні 28 днів, “вселяє в людей необґрунтований страх”.

“Віруси потрапляють на поверхні з брудних пальців і з крапельками слизу при кашлі та чханні, а в цьому дослідженні свіжий слиз як механізм поширення вірусу не розглядався”, – пояснює професор Екклс.

Також професор медицини Каліфорнійського університету Моніка Ганді минулого тижня в інтерв’ю журналу Nautilus заявила, що коронавірус не передається через поверхні.

“На початку пандемії багато хто побоювався вторинної передачі, але зараз ми знаємо, що причина поширення не в тому, що Ви торкаєтеся поверхонь і своїх очей, а в тому, що Ви перебуваєте поблизу носія вірусів, у якого вони вилітають з носа і з рота, хоча самі вони про це, як правило, навіть не здогадуються”, – пояснила професор Ганді.

Але автори нового дослідження хотіли з’ясувати, як довго вірус залишається життєздатним на склі, паперових та пластикових банкнотах і сталі. Вони виявили, що при кімнатній температурі він живе значно довше, ніж вважалося раніше.

При цьому експерименти проводили в умовах, що сприяють виживанню вірусу, — у темряві, при постійній вологості й відповідній температурі, чого практично не буває в реальному житті. Коли ж температуру підіймали до 40 градусів, віруси не виживали і доби.

До того ж віруси краще почувалися на рівній гладкій поверхні, а на тканинах, наприклад, через 14 днів від них не залишалося й сліду.

Попри це фахівці наголошують, що золоте правило про постійне миття рук ніхто не скасовував, але до цього потрібно додати ще й необхідність частіше протирати екрани смартфонів.

Заодно вчені знайшли зв’язок між тенденцією SARS-Cov-2 краще зберігатися на сталевих поверхнях при низькій температурі й спалахами Covid-19 на м’ясних фабриках і в сховищах-холодильниках по всьому світу.

Дослідники CSIRO також підкреслюють, що на основі їхніх експериментів можна зробити висновок, що віруси здатні зберігатися на свіжих і заморожених харчових продуктах.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Шахрайство, оманливий дизайн, або як торгові сайти змушують Вас витрачати більше?

Найпоширеніші схеми кіберзлочинців та способи захисту від них. Поради

Як користуватися спеціальними піктограмами програм на Вашому iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Як перемістити програми з бібліотеки додатків на головний екран на iPhone?– ІНСТРУКЦІЯ

Чим Вам загрожує підключення невідомих USB? Поради із захисту

Як зробити Chrome веб-браузером за замовчуванням на iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Кібератаки та шкідливі програми – одна з найбільших загроз в Інтернеті. Дізнайтеся з підбірки статей, як виникло шкідливе програмне забезпечення та які є його види, що таке комп’ютерний вірус, про усі види шкідливого ПЗ тощо.

До речі, дослідники розкрили подробиці про критичну уразливість в додатку Instagram для Android, експлуатація якої дозволяла віддаленим зловмисникам перехопити контроль над цільовим пристроєм шляхом відправки спеціально створеного зображення.

Цікаво знати, що кіберполіція затримала злочинну групу, яка за допомогою скімінгових пристроїв виготовляла дублікати банківських карток. Далі з цих карток знімали готівку. За це зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.

Також після додавання до свого функціоналу аудіо-твітів для iOS у червні, Twitter зараз експериментує з ідеєю дозволити людям записувати та надсилати голосові повідомлення за допомогою прямих повідомлень.

Важливо знати, що хакерам вдалося обійти захист iOS 14 на пристроях, що базуються на процесорі Apple A9.

Поділитися
Exit mobile version