Користувачів WhatsApp заражають шкідливою програмою

3 хв. читання

Про нову фішингову атаку у месенджері WhatsApp попереджають експерти антивірусної компанії ESET. Користувачів спонукають встановити шкідливе розширення, яке нібито призначене для зміни кольору інтерфейсу.

Атака спрямована на жителів Бразилії і іспаномовних країн – повідомлення складені португальською та іспанською мовами.

Потенційні жертви отримують повідомлення, яке пропонує змінити зелений колір інтерфейсу WhatsApp на будь-який інший. Для активації користувача змушують перейти за посиланням і встановити шкідливе дозвіл або програму.

whatsapp messenger

Залежно від операційної системи і пристрою, які використовує жертва, завантаження програмою відбувається за двома сценаріями.

Користувачам ПК і ноутбуків рекомендується завантажити розширення для браузера Chrome під назвою Black Theme for WhatsApp. Після відкриття месенджера встановлене розширення автоматично розішле “оманливу” пропозицію за списком контактів та у групових чатах.

У користувачів смартфонів інший сценарій зараження – вони отримують повідомлення про необхідність поділитися посиланням з 30 друзями або 10 чатами, тільки після цього з’явиться можливість змінити колір.

Далі користувач отримує повідомлення про необхідність завантажити APK-файл під назвою best_video.apk і підписатися на повідомлення з російськомовного ресурсу.

Якщо користувач виконає всі інструкції, його мобільний телефон буде заражений трояном для показу реклами, який продукти ESET детектируют як Android/Hiddad. Користувач спочатку не помічає присутність шкідливого ПО – демонстрація рекламних банерів починається тільки під час використання WhatsApp.

Як уникнути зараження?

  • Ігноруйте сумнівні листи та не переходьте за підозрілими посиланнями, навіть якщо вони надіслані друзями.
  • Отримавши подібне повідомлення в месенджері, треба запитати у відправника, чи дійсно він його надсилав – спам-розсилка могла бути зроблена без його відома.
  • Завантажуйте і встановлюйте додатки з легальних сайтів, не використовуйте сумнівні ресурси.
  • Використовуйте антивірус з функціями антифішинга і антиспаму. Наприклад, ESET NOD32 Mobile Security або антивірусні продукти для ОС Windows.

Нагадаємо, WhatsApp отримала різноманітні інструменти для боротьби з фальшивими новинами протягом останніх 12 місяців, але останнє доповнення може бути однією з найважливіших функцій.

Також нова версія WhatsApp під номером 2.19.80 має кілька корисних оновлень, які додають месенджеру привабливості серед конкурентів. Так, одна з функцій – це можливість переглянути, скільки разів було переслане повідомлення.

Окрім цього, через WhatsApp мільйони користувачів пересилають щодня конфіденційну інформацію, у тому числі зображення. Про те, чи безпечний WhatsApp та чи надійно захищені фотографії, якими Ви ділитеся, дізнайтеся зі статті.

Поділитися
Exit mobile version