Як захистити фотоповідомлення у WhatsApp? Поради

5 хв. читання

Через WhatsApp мільйони користувачів пересилають щодня конфіденційну інформацію, у тому числі зображення. Про те, чи безпечний WhatsApp та чи надійно захищені фотографії, якими Ви ділитеся, пише SecurityLab.

Безпека фотографій – поняття дуже розмите і для різних людей може означати різне, ми будемо мати на увазі, що безпека – синонім захищеності Ваших фотографій, повідомлень та іншої інформації, до якої не так просто отримати доступ стороннім – чи то людині, яка перебуває у сусідній кімнаті, чи то невловимий хакер.

Таким чином, ми будемо обговорювати безпеку WhatsApp з точки зору, чи інформація надійно захищена від несанкціонованого доступу.

Який захист використовує WhatsApp?

Творці WhatsApp стверджують, що Ваші дані надійно захищені від хакерів і сторонніх осіб. На сайті компанії йдеться, що розробники вжили серйозних заходів безпеки для збереження Вашої конфіденційності. Також стверджується, що повідомлення зашифровані і, відповідно, вся інформація добре захищена від несанкціонованого доступу.

whatsapp 2

Крім того, рекомендується не використовувати незахищені Wi-Fi та інші мережі для пересилання повідомлень, оскільки значно підвищується ризик того, що Ви можете стати жертвою зловмисників. Це ключовий момент, про який повинен знати кожен користувач, оскільки більшість зламів відбувається через проміжні ланки.

Також творці WhatsApp стверджують, що не можуть повністю захистити Вашу конфіденційність, але сповістять Вас, якщо це станеться.

За твердженням творців WhatsApp, на серверах, які використовуються месенджером, не зберігається жодної інформації, включаючи повідомлення та фотографії. Зберігання на сервері відбувається до тих пір, поки на іншій стороні не отримали Ваше повідомлення. Якщо адресат не отримав повідомлення протягом 30 днів, повідомлення буде видалено.

Про що варто хвилюватися

Навіть незважаючи на те, що розробники WhatsApp безперервно вдосконалюють заходи безпеки, повністю запобігти їм не вийде. Зловмисники завжди знайдуть способи вкрасти Ваші конфіденційні дані. Часто подібні неприємності відбуваються під час використання незахищених мереж, як, наприклад, Wi-Fi в аеропорту.

Витоки також трапляються під час пересилки повідомлення, якщо, наприклад, адресат, якому призначалася фотографія, залишить телефон незаблокованим без нагляду.

Як бути більш захищеним у WhatsApp?

Що стосується серверів, які використовує WhatsApp, Ви зробити нічого не зможете. Залишається тільки повірити на слово розробникам, які стверджують про хорошу безпеки. Однак все ж Ви можете підвищити свій рівень безпеки, якщо скористаєтеся порадами:

  • По-перше, використовуйте тільки мережі, в яких Ви впевнені. В іншому випадку працюйте через VPN-сервер.
  • Блокуйте телефон. Не робіть Ваш пристрій доступним для зловмисників.
  • Уникайте шахраїв. Якщо Ви отримали підозріле повідомлення не клацайте на посилання і не відповідайте. Адміністрація WhatsApp ніколи не контактує з користувачами. Не переходьте за посиланнями, які рекламують щось безкоштовне.
  • Зберігайте профіль закритим. Пошук за картинками в Google – прекрасний спосіб з’ясувати більше інформації про фотографії. До того ж, якщо на фото зображені Ви, будь-хто може з легкістю знайти Ваші профілі в соціальних мережах. Відповідно, далі можна з’ясувати багато додаткової інформації про Вас. Таким чином, краще зберігати профіль закритим, щоб ніхто не зміг провести розслідування через пошук за картинками.

Потурбуйтеся про конфіденційність фотографій

Останній, але не менш важливий пункт – не допускайте, щоб фотографії з WhatsApp виявилися в загальнодоступному альбомі телефону. У WhatsApp можна вказати, щоб відправлені і отримані фотографії зберігалися в додатку телефону. Якщо Ви пересилаєте конфіденційні фото, і ця опція включена, фотографії зберігатимуться в альбомі телефону та стануть більш доступними.

Щоб відключити цю функцію на пристрої на базі Android, перейдіть в головне вікно месенджера і клікніть на три вертикальні крапки в правому верхньому куті. Зайдіть в розділ “Налаштування” (Settings) і далі в розділ “Використання даних і пам’яті” (Data and Storage Usage). У розділі “Автозавантаження медіа” (Media auto-download) є три параметри: Мобільна мережа, Wi-Fi і Роумінг. У кожній опції вимкніть автоматичне завантаження.

В iOS Ви також можете відключити автозавантаження. Зайдіть в розділ “Параметри”, потім “Дані та вжиток”. У розділі “Автозавантаження медіа” виберіть “Ніколи”. Тепер усі фото та інші файли, що пересилаються через WhatsApp, не будуть зберігатися в додатках телефону (зокрема, в фотоальбомі).

До речі, один з користувачів WhatsApp з форуму Reddit повідомив, що всі останні версії цього додатка для смартфонів на базі Android і iOS містять небезпечну уразливість, завдяки якій можна читати чужі приватні повідомлення.

Нагадаємо, на початку року в iOS-версії месенджера WhatsApp з’явилася підтримка біометричної аутентифікації, яка дозволила власникам iPhone 8 та старіших моделей використовувати Touch ID, а користувачам iPhone X, XS та XR – Face ID для доступу до чатів.

Раніше експерти з кібербезпеки з ізраїльської фірми CheckPoint заявили, що у месенджері WhatsApp є “діра”, через яку можна змінювати та відправляти фальшиві повідомлення.

Поділитися
Exit mobile version