Microsoft Cortana: незвичайні перспективи голосового помічника?

7 хв. читання
cortana user

Фірмовий голосовий помічник Microsoft Cortana найближчим часом кардинально зміниться. Про те, які зміни чекають на програму і чи буде у неї взагалі майбутнє, пише The Verge.

Cortana почала своє “життя” як цифровий помічник для Windows Phone, перш ніж стати помічником на Windows 10, iOS та Android. У зв’язку з тим, що операційна система Windows Phone “померла” і залишилося дуже мало людей, які використовують Cortana на ПК, Microsoft прийняла важке рішення відмовитися від конкуренції з Amazon Alexa та Google Assistant. Генеральний директор Microsoft Сатья Наделла заявив цього року, що компанія більше не розглядає Cortana як конкурента для інших цифрових помічників, і що він підтримує допуск суперників на своє “поле”. Зараз ми починаємо бачити, як це буде працювати і що це означає для майбутнього Cortana.

Cortana колись була великою частиною Windows 10 – однією з базових “фішок” системи, але тепер перетворюється на окремий додаток. Це дозволяє Microsoft оновлювати Cortana більш регулярно, але це також означає, що компанія може відокремити її від вбудованого досвіду пошуку. Cortana вже відокремлена від пошуку, а Microsoft зараз працює над новим пошуковим інтерфейсом для Windows 10, який зосередиться на  новому пошуку компанії Microsoft. Cortana навіть не згадується під час налаштування Windows 10.

У той час як Microsoft раніше стверджувала, що Cortana використовували понад 150 мільйонів людей у ​​Windows 10, реальність полягає в тому, що переважна більшість просто використовувала функцію пошуку на основі тексту, а не голосовий пошук Cortana. Цифрові асистенти мають набагато більше сенсу як частина спеціально призначеного пристрою, як Amazon Echo (смарт-колонка з помічником Alexa),  ніж на настільному ПК, і Microsoft, нарешті, це визнала.

Cortana навіть зникає з Xbox One. Спочатку Microsoft планувала запустити цифрового помічника на консолі Xbox ще у 2015 році, але завдяки затримкам у розробці інформаційної панелі програма була випущена 2016 року. І тепер її видаляють звідти – лише через кілька років. Користувачі Xbox зможуть продовжувати використовувати голосові команди з сенсором Kinect, але Cortana більше не працюватиме з гарнітурою. Microsoft підштовхує власників Xbox One використовувати додаток Cortana на своїх телефонах для голосових команд, але це далеко від оригінального бачення Xbox та її роботи з Cortana. Ви, звичайно, можете використовувати і Alexa замість Cortana.

Ознаки занепаду Cortana існують щонайменше 18 місяців. Нових версій або нового застосування Cortana ніде не було помічено на виставці споживчої електроніки (CES) у 2018 році, і єдиним винятком став термостат, який працює під управлінням Cortana. Опис цього термостата більше не перераховує Cortana як функцію на своїй сторінці. Cortana повинна була запуститися на холодильниках, тостерах та багатьох інших пристроях, але вона ледь дійшла до смарт-колонок.

Після кількох великих змін у підрозділах Microsoft, колишній керівник команди Microsoft Windows Террі Майєрсон пішов з компанії влітку минулого року, а через кілька місяців за ним пішов і керівник Cortana Хав’єр Солтеро. Тепер Microsoft перепозиціонує Cortana і позбавить її прямої інтеграції в Windows 10 і Xbox One. Корпорація Microsoft створила нове бачення Cortana, що стосується розмовної взаємодії працівників, які організовують свої дні

Ендрю Шуман, новий керівник команди Microsoft Cortana, виклав нове бачення на початку цього року в інтерв’ю виданню The Verge.

“Я думаю, що одним із викликів, з якими ми стикалися протягом останніх кількох років, є пошук тих місць, де Microsoft дійсно може додати великої вартості”, – пояснив Шуман. “Я думаю, що те, над чим ми працювали за останній рік – це те, як ми можемо краще вбудовувати Cortana в Microsoft 365 і радувати користувачів, особливо тих користувачів, які справді користуються нею”.

Це означає, що Cortana буде набагато “розмовнішою”, коли відповідатиме на запити голосом чи текстом. Ми бачили частину цього завдяки великим зусиллям Microsoft у розробці чат-ботів та інтеграції з Skype для Cortana. Зараз компанія репозиціонує Cortana як програму, яка може працювати будь-де. Microsoft також перемістила команду Cortana зі свого науково-дослідного підрозділу штучного інтелекту в свою команду “Досвід та пристрої”. Це означає, що ми почнемо бачити Cortana у продуктах, які мають сенс, як-от Microsoft Surface Headphones.

Усі ці зміни також означають, що ми, швидше за все, побачимо, що Amazon Alexa переймає частину досвіду, який Cortana могла пропонувати безпосередньо в Windows, а Microsoft намагається більш інтелектуально інтегрувати помічника від стороннього розробника у власне програмне забезпечення. Корпорація Microsoft дозволяє стороннім цифровим помічникам додатково інтегруватися в Windows 10, тобто Alexa незабаром може бути активована, коли ПК заблокований (раніше таке було дозволено лише для Cortana). Microsoft також співпрацює з Amazon, щоб Alexa та Cortana могли нормально співвіснувати один з одним та навіть “розмовляти” між собою, але інтеграція все ж повинна бути набагато більш плавною, ніж зараз.

Корпорація Microsoft також приділяє увагу Android заради реалізації своїх амбіцій з новими версіями Cortana. Компанія вже давно і послідовно сприймає Android як мобільний еквівалент Windows. Значну частину цього займає фірмова оболонка Microsoft Launcher, призначена для заміни стандартних продуктів Google, включаючи Google Assistant, на телефонах Android із власними службами Microsoft та підключенням до Office. Microsoft Launcher навіть отримає розмовний інтерфейс Cortana, який ми бачили на початку цього року, і цей  самий інтерфейс буде доступний у додатку Cortana Windows 10.

Важко точно сказати, де буде Cortana через рік-два, але із змін політики Microsoft зрозуміло, що компанія хоче, щоб її цифровий асистент більше не був продуктом другого плану. Він все ще може з’являтися в продуктах, де потрібен голосовий асистент, але Ви будете спілкуватися з Alexa або Google Assistant, а не з Cortana на своєму наступному “розумному” холодильнику чи тостері.

Тим часом, деякі дані свідчать про те, що у наступних версіях Windows 10 може не бути фірмового “плиткового” інтерфейса.

А після нового оновлення Windows може некоректно працювати клавіатура. Проблема зачіпає Windows 10 (версії 1703 1709, 1803, 1809 і 1903), Windows 10 Enterprise LTSC 2019, а також Windows Server (версії 1709, 1803, 1809, 1903), Windows Server 2016 і Windows Server 2019.

Поділитися
Exit mobile version