Назвали загрози, які найчастіше атакували пристрої українців у березні

3 хв. читання

Найбільш активним в Україні минулого місяця було рекламне програмне забезпечення. Такі  дані наводять фахівці компанії ESET. Після потрапляння на пристрій жертви рекламне програмне забезпечення може показувати рекламні банери, спливаючі рекламні повідомлення або встановлювати додаткові програми.

Першість у березні отримала загроза JS/Adware.Agent.AF (8.32%), яка належить до рекламного програмного забезпечення. Серед шкідливого рекламного ПЗ до топ-10 також увійшли JS/Adware.Agent.X (6.8 %), Win32/AdWare.FileTour (2.93%) та JS/Adware.Agent.AA (1.69 %).

На другій позиції в українському рейтингу загроза, яка вже майже рік є однією з найпопулярніших загроз не тільки в Україні, але й в усьому світі — SMB/Exploit.DoublePulsar (7.7 %). Вона запобігає використанню уразливих систем шкідливим програмним забезпеченням Win32/Exploit.CVE-2017-0147.A та Win32/Filecoder.WannaCryptor.

Не втрачає популярності й загроза HTML/ScrInject (4.55 %), яка перенаправляє користувачів на ресурси зі шкідливим програмним забезпеченням, а її код, зазвичай, вбудований у HTML-сторінки.

Замикає першу п’ятірку загроза, націлена на мобільні пристрої, — Android/Hiddad (4.53 %). Троянська програма видає себе за додаток для завантаження відео з YouTube, однак після отримання прав адміністратора додаток починає відображати рекламу та вимагає поставити йому 5 зірок у магазині GooglePlay.

cybersecurity 2

Крім згаданих вище загроз, досить поширеною залишається Win32/MediaGet (3.81 %). Шкідливе програмне забезпечення після проникнення на пристрій жертви може встановлювати розширення браузера, додавати файли для запуску під час завантаження системи, а також проникати в інші процеси пристрою. Кіберзлочинці найчастіше використовують загрозу для завантаження різноманітних шкідливих додатків, зокрема рекламного програмного забезпечення.

Троян JS/CoinMiner (1.83 %) посідає одну з останніх позицій в українському рейтингу. Шкідлива програма використовує апаратні ресурси інфікованого комп’ютера для видобутку криптовалюти. Код шкідливого програмного забезпечення вбудовується в HTML-сторінки.

У зв’язку з постійним розвитком та підвищенням активності шкідливих програм, спеціалісти ESET рекомендують користувачам:

  • Не відкривати підозрілі веб-сайти, а також вкладення у листах від неперевірених адресатів;
  • Використовувати сучасні рішення для захисту своїх пристроїв від кіберзагроз;
  • Регулярно оновлювати програмне забезпечення, включаючи операційну систему;
  • Здійснювати резервне копіювання файлів.

Нагадаємо, дослідники виявили серйозну уразливість в WinRAR та попереджають, що 500 мільйонам користувачів може загрожувати небезпека, оскільки знайдена проблема існує приблизно 19 років.

Також фахівці з комп’ютерної безпеки виявили систему вірусів під назвою DrainerBot, яка приховано витрачає інтернет-трафік мобільних пристроїв на Android.

Окрім цього, Cybercalm писав, як максимально замаскувати Вашу присутність у Мережі та вберегтися від рекламних оголошень.

Поділитися
Exit mobile version