Що таке шкідливе ПЗ та як від нього вберегтися?

3 хв. читання

Під шкідливим програмним забезпеченням розуміють різні види шкідливих програм на комп’ютері. Серед найвідоміших форм — трояни, програми-вимагачі, віруси, черв’яки та банківські шкідливі програми. Об’єднує всі ці види шкідливих програм — зловмисні наміри їх авторів чи операторів.

Звичайному користувачеві важко розпізнати файли шкідливих програм. Без спеціальних програмних засобів самотужки не впоратися. Тим паче кіберзлочинці постійно шукають нові способи інфікування, повідомляють у компанії ESET.

Як загрози проникають на пристрій?

Сучасні загрози поширюються через уразливості систем, уникаючи засоби безпеки, приховуються в пам’яті або імітують легітимні програми, щоб залишатися непоміченими.

Однак найчастіше інфікування пристроїв відбувається через людську необережність. Спеціально розроблені електронні листи з небезпечними вкладеннями виявились ефективним та дешевим способом проникнення в систему жертв. Для цього зловмисникам потрібен лише один невірний клік користувача.

computer privacy e1512391293220

Існують також різні способи отримання прибутку від злочинної діяльності. Деякі шкідливі програми спочатку намагаються проникнути в систему для викрадення конфіденційних даних, а потім продають їх або вимагають кошти у жертви. Популярним методом серед кіберзлочинців є шифрування даних або диску користувача з вимогою викупу за відновлення доступу до даних.

Також існують групи кіберзлочинців, які мають конкретні цілі і не завжди керуються фінансовою вигодою. Важко сказати, як вони заробляють гроші на свою діяльність. Можна тільки висловлювати підозри про фінансування державою чи тіньовими онлайн-ринками. Однак можна з впевненість стверджувати тільки те, що операції є складними, високоорганізованими і добре фінансованими.

Як забезпечити захист?

Щоб забезпечити захист від шкідливих програм, необхідно регулярно оновлювати програмне забезпечення, включно із операційною системою та усіма додатками. Це не тільки допомагає розширити функціонал, але й виправити помилки та уразливості, які можуть використовуватися сучасними загрозами.

Проте з метою повного захисту від потенційних потрібно використовувати також надійне програмне рішення з безпеки, яке буде здійснювати пошук шкідливих програм та їх видалення у разі виявлення.

Ще одним способом протидії сучасним атакам є регулярні резервні копії, які зберігаються на жорсткому диску в автономному режимі. Це дозволяє користувачеві легко відновити будь-які дані, які могли бути пошкоджені або зашифровані зловмисниками.

Нагадаємо, найбільш активним в Україні минулого місяця було рекламне програмне забезпечення. Після потрапляння на пристрій жертви рекламне програмне забезпечення може показувати рекламні банери, спливаючі рекламні повідомлення або встановлювати додаткові програми.

Також дослідники виявили серйозну уразливість в WinRAR та попереджають, що 500 мільйонам користувачів може загрожувати небезпека, оскільки знайдена проблема існує приблизно 19 років.

Окрім цього, фахівці з комп’ютерної безпеки виявили систему вірусів під назвою DrainerBot, яка приховано витрачає інтернет-трафік мобільних пристроїв на Android.

Поділитися
Exit mobile version