Одесит розповсюджував вірус для прихованого майнінгу криптовалюти

3 хв. читання

У розповсюдженні шкідливого програмного забезпечення викрили 20-річного студента одного з вузів міста Одеса. Вірус був призначений  для прихованого майнінгу криптовалюти на ураженому комп’ютері.

Про це повідмоялє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Правохоронці встановили: здобуваючи технічну освіту, молодик використовував отримані знання для вчинення протиправних дій. Будучи учасником хакерських форумів, він придбав шкідливе програмне забезпечення та модифікував його. Вірус призначався для прихованого майнінгу криптовалюти за допомогою потужностей інфікованої комп’ютерної техніки. Надалі він збував це шкідливе програмне забезпечення на хакерських форумах.

Поліцейські провели обшук за місцем проживання одесита та вилучили комп’ютерну техніку. Її направлено на експертизу.

Кримінальне провадження розпочато за ст.361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) КК України. Наразі чоловіку вже оголошено про підозру. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до п’яти років.

cryptocurrency mining

 

Водночас кіберполіція радить користувачам техніки не забувати дотримуватись основних правил безпеки для унеможливлення установки хакерами таких програм на вашу комп’ютерну техніку. Для цього необхідно:

  • використовувати виключно ліцензійне програмне забезпечення;
  • постійно оновлювати операційну систему;
  • використовувати ліцензійні антивірусні програми з актуальними базами та постійно оновлювати їх;
  • не завантажувати підозрілі файли із листа електронної пошти, якщо Ви не чекаєте на цей лист;
  • завантажуйте файли лише з перевірених ресурсів.

Нагадаємо, дослідники Google виявили у браузері Apple Safari численні уразливості, що дозволяли стежити за активністю користувачів в Інтернеті

Також шкідник-вимагач FTCODE знову проявив активність, але тепер він ще й має нові можливості крадіжки інформації, орієнтовані на браузери та сервіси електронної пошти

Окрім цього, розробник Джейн Манчун Вонг випадково відкрила нову функцію у програмі Facebook Messenger, яка дозволить користувачам заблокувати додаток після того, як вони його покинуть, миттєво або після затримки до 1 години. Крім того, можна було б розблокувати додаток інструментом, який називаться “Face ID”.

А під час останніх дослідженнь у Принстонському університеті з’ясувалося, що п’ять основних операторів США стали жертвами атаки “підміна SIM-картки”.

Зверніть увагу, що команда безпеки компанії Google на невизначений термін призупинила публікацію і оновлення будь-яких платних розширень для браузера Chrome в Chrome Web Store. Рішення викликане різким зростанням шахрайських операцій.

Поділитися
Exit mobile version