Підробка гри з Gogle Play заразила тисячі смартфонів на Android

2 хв. читання
google play 3

Копія хорор-гри Scary Granny з каталогу Google Play займається тим, що краде дані користувачів. Про це повідомили експерти дослідницької компанії Wandera, пише AndroidInsider.

Щоб обійти контроль з боку модераторів каталогу Google Play Маркет, розробники спочатку розміщують нешкідливий додаток, а вже потім впроваджують у нього шкідливий код.

Після установки на пристрій жертви деякий час додаток нічим не видає себе за програму-шпигуна, починаючи діяти тільки після декількох днів. Пильність користувача пригнічує наявність у грі повноцінної механіки, сюжету і опрацьованих рівнів, що зовсім нетипово для додатків подібного типу. Однак, коли користувач думає, що гра – всього лише гра, вона починає надсилати підроблені повідомлення.

Ці повідомлення дуже схожі на системні пуші з рекомендацією оновити сервіси Google Play. Правда, на відміну від справжніх, вони не дають можливості відмовитися і сповіщають про те, що в разі відмови подальше використання інфікованого смартфону буде неможливо.

Як тільки жертва погоджується на оновлення, на екрані з’являється підроблене вікно авторизації Google, в якому потрібно ввести логін і пароль від адреси електронної пошти, щоб підтвердити початок оновлення.

Scary Granny мімікрують під іншу популярну гру з аналогічною назвою. Оригінал налічує понад один мільйон завантажень, а тому розробники не сумнівалися, що клон приверне чимало користувачів.

Як наслідок, до кінця червня підробка налічувала понад 70 тисяч завантажень. На щастя, модератори Google Play вчасно відреагували на доповідь Wandera і видалили фальшивку з каталогу.

До речі, компанія Microsoft повідомила про створення OneDrive Personal Vault, – нової функції хмарного сховища OneDrive, яка дозволить убезпечити особливо важливі файли за допомогою додаткових рівнів захисту.

Також компанія Mozilla запустила проект Track This, який ускладнює рекламне відстеження завдяки відкриттю великої кількості непов’язаних сайтів в Інтернеті.

Окрім цього, менеджер завантажень в Safari у iOS 13 перетворює штатний веб-браузер у просунутий інструмент, що дозволяє досягнути максимуму у роботі з Інтернетом.

Поділитися
Exit mobile version